Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Saako 50 eurolla kuukauden ruoat? Monella suomalaisnuorella ei ole aavistustakaan: "Arjen taitojen opettelulle on todellinen tarve"

2:37Päivän ruokalista presidenttiparille: Espoolaiskoulun videolla irtosi Ruokavisan voitto
Julkaistu 14.05.2021 10:52

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaisille yläkoululaisille annettiin perinteiseen tapaan ruokakasvatusta ja opetettiin fiksua kuluttamista Ruokavisan kautta. Ruokakasvatus on tärkeää, sillä monilla nuorilla ei ole käsitystä siitä, mitä ruoka oikeasti maksaa.

Yllä Ruokavisan tämän vuoden voittajan, espoolaisen Leppävaaran koulun tekemä video. Kekseliäässä videossa oppilaiden suunnittelema ja valmistama, suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuva päivän ruokalista tarjoiltiin presidenttiparille. 

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatusohjelma, joka opettaa ruoan reittiä ja fiksua kuluttamista. Tänä vuonna ruokakasvatuksen osaamiskisassa tehtiin osallistujaennätys: mukana oli 3900 yläkoululaista ympäri Suomen. Opettajien mukaan kuluttajataitojen opettelulle on todellinen tarve.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruoantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 11. kertaa.

Tänä vuonna osaamiskilpailun voitto meni Leppävaaran koululle Espooseen, joka ideoi tulevien Linnan juhlien menun uuteen uskoon. Kekseliäässä videossa oppilaiden suunnittelema ja valmistama, suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuva päivän ruokalista tarjoiltiin presidenttiparille.  Valtakunnallisten alkuerien perusteella loppukilpailussa kisailivat myös Kolin koulu Lieksasta ja Armfeltin koulu Salosta. 

Ruoan hinta on osalle täysi mysteeri

Kolmen oppitunnin mittainen opetusmateriaali aktivoi oppilaita pohtimaan, mitä kestävyys tarkoittaa ruoka-arjessa ja ruokakaupassa asioidessa. Ruokavisan teemana oli Retki kauppaan, joka on Ruokatiedon ja S-ryhmän yhteistyönä syntynyt ja tykätty ruokakasvatuskonsepti ja joka vietiin nyt digimuotoon yläkouluille.

– Osalla yläkoululaisista ei ole aavistustakaan, mitä ruoka maksaa kaupassa. Oppilaat saattavat veikata, että 50 euroa riittäisi täysipainoiseen ruokaan kuukaudessa, osalla budjetti meni aivan överiksi. Ruoan hinnan käsittely on tärkeää kuluttajataitojen opettelua ja erityisesti ruokakuluista saimme aikaan hyviä keskusteluja oppimateriaalin perusteella, kertoo voittajaluokan kotitalousopettaja Leena Kaistinen Leppävaaran koulusta Espoosta.

Ruokatiedon Anni-Mari Syväniemen mukaan kuluttajataitoja saatetaan opettaa omana irrallisena kokonaisuutena, mutta Retki kauppaan -malli nivoo opetettavia asioita yhteen.

– Arjen taitojen opettelulle on todellinen tarve. Ilmiöiden kautta lähestyminen innostaa havainnoimaan itse, tutkimaan ja kysymään ja ruokkii sitä kautta oppilaiden luontaista kiinnostusta. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä, mutta myös lisätä myönteistä suhtautumista ruokaan, Syväniemi sanoo.

Ruokavisan loppukilpailun oppimistehtävässä yläkoululaiset kertoivat, mistä kestävä ruoka-arki koostuu. Oppilaat suunnittelivat ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuvan päivän ruokalistan. Valinnoissa korostuivat kotimaisuus, ruokahävikki, satokauden kasvikset ja marjat ja kotimainen kala sekä lähialueen tuotanto. 

Ruokavisan yhteistyökumppanina toimi tänä vuonna S-ryhmä ja painopiste opetusmateriaalissa oli ruoan verkkokaupassa. 

Lue myös: Yllättävä Suomi-ruoka päätyi myyntiin Italian Lidliin: "Vähän kuin myisi hiekkaa Saharaan"

Lisää aiheesta:

Pro Vege vaatii: Kasvisruokapäivästä luovuttavaÄiskän lihapullia ja banaanitikkareita – suomalaislapsia opetetaan nyt kokkaamaan ennennäkemättömällä tavalla: "Uudentyyppinen kokkikerho"Vähävaraisille suomalaisperheille jaettu jo 10 000 ruokalaatikkoa – Emilian ja Tuulian keksimä palvelu kiinnostaa nyt maailmallakinEtuoikeus, joka on Suomen lisäksi vain Ruotsissa: Miksi ilmaista ruokaa ei osata arvostaa?Luomusta nuorten luonteva valintaNuoret kritisoivat kouluruokaa – taustalla huolestuttavia syitä
RuokaRahaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:54
    Italia

    Italialaiselle ruoalle harvinainen tunnustus

  • Eilen16:44
    Jouluruoka

    Joulukinkkujen ehdoton ykkönen – ostatko sinäkin?

  • ti16:44
    Jouluruoka

    Mitä myyntiin joulumyyjäisiin? Nämä leivonnaiset viedään käsistä

  • ti06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • ma16:45
    Ruokaniksit

    Saksia ei tarvita! Näin helposti avaat spagettipakkauksen