Saadaanko satoa? Tällainen on kotimaisten uusien perunoiden tilanne juhannuksena

shutterstock_273152132
Shutterstock

Moni suuntaa juhannusta edeltävänä torstaina ruokaostoksille, mutta saadaanko tänä vuonna juhannuspöytään kotimaista uutta perunaa?

Kevään viileästä säästä huolimatta kotimaiset uudet perunat ehtivät Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n mukaan keskikesän juhlaan.

TIESITKÖ? Varhaisperunat ovat keskenkasvuisia ja heikkokuorisia perunoita, joiden kuori lähtee kevyesti hieraisemalla. Tämäntyyppistä varhaisperunaa käytetään alkukesästä ruokapöytien herkkuna vain pohjoisilla leveysasteilla.

− Viileys on hidastanut varhaisperunoiden alkukehitystä ja toistuvat sateet ovat vaikeuttaneet perunan nostoa. Haasteista huolimatta kotimaista varhaisperunaa saadaan juhannuksena, MTK:n peruna-asiamies Antti Lavonen kertoo.

Timo on suosituin

Hankkijan Timo on pitkään ollut suomalaisten suosikkilajike perunoiden varhaistuotannossa. Suosio johtuu siitä, että se kestää hyvin kylmää ja tuottaa satoa alkukesästä.

Timon rinnalla tuotetaan siikliä, joka yleensä valmistuu heinäkuun puolella. Sen makua arvostavat monet varhaisperunan ystävät. Myös solist on lajikkeena noussut viime vuosien aikana samoihin viljelyaloihin kuin siikli. Muita varhaisperunalajikkeita ovat carrera, annabelle, rikea ja arielle. Uutuutena tuotantoon on tulossa kotimainen borealin-lajike jussi.

Lounais-Suomi on perunoiden luvattua aluetta

Viime vuosina varhaisperunaa on tuotettu Suomessa yhteensä vajaat 800 hehtaaria noin 450 maatilalla. Päätuotantoalue on Varsinais-Suomi, jossa viljellään kaksi kolmannesta Suomen varhaisperunasta. Loppuala jakautuu tasaisemmin koko maahan.

Lähde: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat