Saadaanko satoa? Tällainen on kotimaisten uusien perunoiden tilanne juhannuksena
Moni suuntaa juhannusta edeltävänä torstaina ruokaostoksille, mutta saadaanko tänä vuonna juhannuspöytään kotimaista uutta perunaa?
Kevään viileästä säästä huolimatta kotimaiset uudet perunat ehtivät Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n mukaan keskikesän juhlaan.
TIESITKÖ? Varhaisperunat ovat keskenkasvuisia ja heikkokuorisia perunoita, joiden kuori lähtee kevyesti hieraisemalla. Tämäntyyppistä varhaisperunaa käytetään alkukesästä ruokapöytien herkkuna vain pohjoisilla leveysasteilla.
− Viileys on hidastanut varhaisperunoiden alkukehitystä ja toistuvat sateet ovat vaikeuttaneet perunan nostoa. Haasteista huolimatta kotimaista varhaisperunaa saadaan juhannuksena, MTK:n peruna-asiamies Antti Lavonen kertoo.
Timo on suosituin
Hankkijan Timo on pitkään ollut suomalaisten suosikkilajike perunoiden varhaistuotannossa. Suosio johtuu siitä, että se kestää hyvin kylmää ja tuottaa satoa alkukesästä.
Timon rinnalla tuotetaan siikliä, joka yleensä valmistuu heinäkuun puolella. Sen makua arvostavat monet varhaisperunan ystävät. Myös solist on lajikkeena noussut viime vuosien aikana samoihin viljelyaloihin kuin siikli. Muita varhaisperunalajikkeita ovat carrera, annabelle, rikea ja arielle. Uutuutena tuotantoon on tulossa kotimainen borealin-lajike jussi.
Lounais-Suomi on perunoiden luvattua aluetta
Viime vuosina varhaisperunaa on tuotettu Suomessa yhteensä vajaat 800 hehtaaria noin 450 maatilalla. Päätuotantoalue on Varsinais-Suomi, jossa viljellään kaksi kolmannesta Suomen varhaisperunasta. Loppuala jakautuu tasaisemmin koko maahan.
Lähde: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan