Mainos
Mainos

Kuuluuko soija ruskeaan kastikkeeseen? Ruokakysymykset, jotka ajavat suomalaiset raivon partaalle

MTV:n Makuja.fi-ruokasivustolla Sivumaku-blogia pitävä Jani Kinnunen pohtii tuoreessa tekstissään, miksi ruoka menee niin vahvasti tunteisiin. Esimerkiksi ananaksen kuulumisesta pizzaan saadaan aikaiseksi kunnon someriita.

– Rakastan keskustelua ruoasta. Rakastan myös tiukkaa vääntöä ruoasta. Miten mikin pitää tehdä ja miksi toinen keino on huonompi? Missä ravintolassa saa parhaan sen ja sen? Ongelma on usein siinä, että suomalaiset eivät pidä väittelystä. Haluamme hakea konsensusta ja käpertyä siihen. Väittely tulkitaan helposti riitelyksi. Aletaan oikeasti riidellä tai jättäydytään ulkopuolelle, Jani Kinnunen kirjoittaa Sivumaku-blogissa.

Kinnunen nostaa tekstissä esimerkiksi ananaksen pizzassa. Kun se Italiassa koetaan lähes pyhäinhäväistykseksi, ovat monet suomalaiset valmiita jopa tappelemaan sen puolesta.

– Italialaisille ananas kuuluu jälkiruokaan. Sen makeus ja kosteus sotii pizzaoppeja vastaan. Suomessa pizza on ”vain pizza”, Italiassa uskonto. Sen merkitystä italialaiseen mielenlaatuun ei meillä ymmärretä. Siksipä nostan asian toisinaan esille Facebookissa ja lopputulos on aina sama. Ananaspizzan puolustajat nousevat barrikadeille.

Kinnusen mukaan Suomessa ”ananas ei kuulu pizzaan” -lausahdus tulkitaan toisten elämään puuttumisena, heidän makunsa väheksymisenä ja valinnanvapauden rajoittamisena.

– Ananas ei kuulu pizzaan kulttuurisesti katsottuna, Italian kulttuurin kautta. Suomalaisen ruokakulttuurin myötä ilman muuta. Kinkku-ananaspizza lienee maamme suosituin pizza. Ananaksen mukanaolo on kaiku niistä suomalaisäitien tekemistä, höttöpohjaisista, uunipellin täyttävistä jauheliha-ananaspiirakoista, jotka kuorrutetaan emmentalilla ja joita mutsi kutsui pitsaksi. Siksi tuttu ja haluttu. Omasta puolestani kukin syököön mitä huvittaa.

Myös monet perinneruoat herättävät suomalaisissa vahvoja tunteita. Kinnunen nostaa blogissaan esimerkiksi myös suomalaisille rakkaan ruskean kastikkeen. Radio Suomipopin Facebook-sivuilla kysyttiin, kuuluuko soijakastike ruskeaan kastikkeeseen, mikä aiheutti myös kiivaan väittelyn ananaspizzan tapaan.

– Ruskea kastike on suomalaisten kipupiste. Se on tutuista tutuin soosi keitetyn perunan päälle ja siksi niin rakas. Aasia-litkuja vieroksuttiin kunnolla, vaikka ”mistä kukin tykkää” -konsensusta yhtä paljon esiintyikin.

Lue lisää Sivumaku-blogista: Ananaspizzasta ja ruskeasta kastikkeesta

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja