Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuuluuko soija ruskeaan kastikkeeseen? Ruokakysymykset, jotka ajavat suomalaiset raivon partaalle

Ruskea kastike on monelle suomalaiselle lähes pyhä ruokalaji, eikä reseptiin saa kajota.
Ruskea kastike on monelle suomalaiselle lähes pyhä ruokalaji, eikä reseptiin saa kajota.Lehtikuva
Julkaistu 07.11.2017 13:37

MTV LIFESTYLE

MTV:n Makuja.fi-ruokasivustolla Sivumaku-blogia pitävä Jani Kinnunen pohtii tuoreessa tekstissään, miksi ruoka menee niin vahvasti tunteisiin. Esimerkiksi ananaksen kuulumisesta pizzaan saadaan aikaiseksi kunnon someriita.

– Rakastan keskustelua ruoasta. Rakastan myös tiukkaa vääntöä ruoasta. Miten mikin pitää tehdä ja miksi toinen keino on huonompi? Missä ravintolassa saa parhaan sen ja sen? Ongelma on usein siinä, että suomalaiset eivät pidä väittelystä. Haluamme hakea konsensusta ja käpertyä siihen. Väittely tulkitaan helposti riitelyksi. Aletaan oikeasti riidellä tai jättäydytään ulkopuolelle, Jani Kinnunen kirjoittaa Sivumaku-blogissa.

Kinnunen nostaa tekstissä esimerkiksi ananaksen pizzassa. Kun se Italiassa koetaan lähes pyhäinhäväistykseksi, ovat monet suomalaiset valmiita jopa tappelemaan sen puolesta.

– Italialaisille ananas kuuluu jälkiruokaan. Sen makeus ja kosteus sotii pizzaoppeja vastaan. Suomessa pizza on ”vain pizza”, Italiassa uskonto. Sen merkitystä italialaiseen mielenlaatuun ei meillä ymmärretä. Siksipä nostan asian toisinaan esille Facebookissa ja lopputulos on aina sama. Ananaspizzan puolustajat nousevat barrikadeille.

Kinnusen mukaan Suomessa ”ananas ei kuulu pizzaan” -lausahdus tulkitaan toisten elämään puuttumisena, heidän makunsa väheksymisenä ja valinnanvapauden rajoittamisena.

– Ananas ei kuulu pizzaan kulttuurisesti katsottuna, Italian kulttuurin kautta. Suomalaisen ruokakulttuurin myötä ilman muuta. Kinkku-ananaspizza lienee maamme suosituin pizza. Ananaksen mukanaolo on kaiku niistä suomalaisäitien tekemistä, höttöpohjaisista, uunipellin täyttävistä jauheliha-ananaspiirakoista, jotka kuorrutetaan emmentalilla ja joita mutsi kutsui pitsaksi. Siksi tuttu ja haluttu. Omasta puolestani kukin syököön mitä huvittaa.


Myös monet perinneruoat herättävät suomalaisissa vahvoja tunteita. Kinnunen nostaa blogissaan esimerkiksi myös suomalaisille rakkaan ruskean kastikkeen. Radio Suomipopin Facebook-sivuilla kysyttiin, kuuluuko soijakastike ruskeaan kastikkeeseen, mikä aiheutti myös kiivaan väittelyn ananaspizzan tapaan.

– Ruskea kastike on suomalaisten kipupiste. Se on tutuista tutuin soosi keitetyn perunan päälle ja siksi niin rakas. Aasia-litkuja vieroksuttiin kunnolla, vaikka ”mistä kukin tykkää” -konsensusta yhtä paljon esiintyikin.

Lue lisää Sivumaku-blogista: Ananaspizzasta ja ruskeasta kastikkeesta

Lisää aiheesta:

Italialainen pizzamestari ei todellakaan lisäisi suomalaisten suosikkitäytettä pizzaan: "Nykyään vain lapset kysyvät"Kuulutko joukkoon? Jopa 34 prosenttia suomalaisista tekee näin pizzalle: "Sanoisin, että ei kannata"Söitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoliKäsittämätön suosio – kaikki tekevät nyt tätä Natalia Salmelan hittipastaa: "Mahdotonta mokata, lapsetkin ovat tykänneet"Ananaspizzasta ja ruskeasta kastikkeestaVauva-palstalla listataan suomalaisten ruokainhokit: "Kamalaa, tunkkaista möhnää"
SivumakuPizzaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sivumaku
  • 01.12.201918:01
    Kanaruoka

    Sivumaku-Jani kannustaa suomalaisia käyttämään viiniä ruoanlaitossa: "Marsala-kanan tulisi olla jokaisen tuntema ruokalaji"

  • 24.11.201914:02
    Pasta

    Jani loihti täynnä proteiinia olevan herkkupastan: "Niin täydellinen pakkaspäivän ruoka kuin olla ja voi"

  • 04.11.201920:00
    Pasta

    Oletko testannut tätä hämmentävän hyvää spagettiruokaa? Yksinkertaista, mutta todella hyvää: "Nopea ja helppo valmistaa"

  • 25.09.201908:08
    Ruoka

    Jani yritti tehdä kotona McDonald’sin burgeriklassikon, mutta pieleen meni: "Tästä tuli sata kertaa parempi"

  • 11.07.201917:02
    Illallinen

    Maukas kanapata lämmittää koleilla kesäkeleillä: ”Satoi tai paistoi, arkeen ja juhlaan – aina erinomainen valinta”