Ruokavirasto varoittaa myrkytysriskistä – nämä tuotteet voivat olla jopa hengenvaarallisia

samyang nuudelit
Samyangin nuudeleita vedettiin markkinoilta Tanskassa akuutin myrkytysriskin vuoksi. Suomessa Ruokavirasto selvittää parhaillaan myynnissä olevien nuudelituotteiden kapsaisiinipitoisuuksia. Shutterstock

Ruokavirasto varoittaa tulisten elintarvikkeiden riskeistä.

Kerroimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kesäkuussa tulisten nuudeleiden aiheuttamasta kohusta Tanskassa. BBC:n mukaan useita eteläkorealaisen Samyang-yhtiön mausteisia ramen-nuudelituotteita vedettiin pois markkinoilta Tanskassa. Syynä oli nuudeleiden tulisuus: ne voivat kapsaisiinipitoisuutensa vuoksi olla vaaraksi kuluttajille.

Tanskalaiset elintarvikeviranomaiset kertoivat arvioineensa, että yhden pakkauksen kapsaisiinipitoisuus oli niin korkea, että siitä aiheutui kuluttajalle "akuutin myrkytyksen riski". 

Ruokavirasto kommentoi MTV:lle kesäkuussa, että tulisten nuudeleiden kohtalo Suomessa on selvityksessä. 

Vaarana kapsaisiinimyrkytys

Nyt Ruokavirasto tiedottaa aiheesta lisää ja varoittaa erittäin tulisten ruokien riskeistä. Viraston mukaan vaarana on akuutti myrkytys, mikäli tällaisia tuotteita syö suuria määriä 

Kapsaisiinimyrkytyksen oireita ovat limakalvojen ärsytys, pahoinvointi, polttava tunne vatsan alueella, voimakas vatsakipu, oksentelu ja kohonnut verenpaine, joka pahimmassa tapauksessa voi olla hengenvaarallinen.

– Kapsaisiinimyrkytystapauksia on raportoitu EU:ssa lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet yksittäisen erittäin tulisen sipsin. Ruokavirasto katsoo, että kapsaisiinimyrkytysriski liittyy elintarvikkeisiin, joista annoksesta saatava kokonaiskapsaisiinipitoisuus on 11,8 milligrammaa tai yli. Kapsaisiinin turvallisen saannin määrää ei tiedetä, Ruokavirasto tiedottaa.

Ruokaviraston tietoon ei ole tullut Suomessa tapahtuneita kapsaisiinimyrkytyksiä.

Ruokaviraston mukaan elintarvikealan toimijoiden tulee varmistaa, että tuliset elintarvikkeet ovat turvallisia myös kapsaisiinipitoisuuden osalta. Ruokavirasto kehottaa kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia osana toimijoiden valvontaa, kiinnittämään huomiota erittäin tulisina markkinoituihin elintarvikkeisiin ja edellyttämään toimijalta niiden kokonaiskapsaisiinipitoisuuden selvittämistä.

Kohunuudelit vielä viraston syynissä

Tanskassa poistettiin kesäkuussa markkinoilta yhteensä kolme Samyang-brändin nuudelituotetta. Ruokavirasto mukaan niiden sisältämien chilikastikkeiden kokonaiskapsaisiinipitoisuudet ovat seuraavat:

 • Samyang Buldak ”3 x” Spicy & Hot Chicken -tuotteen kapsaisiinin kokonaismäärää 37,5 milligrammaa
 • Samyang Buldak ”2 x” Spicy & Hot Chicken -tuotteen kapsaisiinin laskennallinen kokonaispitoisuus 23,1 milligrammaa
 • Samyang Buldak Hot Chicken Stew -tuotteen kapsaisiinin laskennallinen kokonaispitoisuus on 15,1 milligrammaa
   

Kyseisillä tuotenimillä myydään myös suomalaiskaupoissa nuudeleita. Kauppojen sivuilta ei selviä, kuinka paljon ne sisältävät kapsaisiinia. Ruokavirasto selvittää parhaillaan onko saman vahvuisia tuotteita saatettu myös Suomen markkinoille.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.