Myrkytysvaara! Vedetäänkö tuliset nuudelit myynnistä Suomessakin? Ruokavirasto vastaa

samyang nuudelit
Tuliset nuudelit voivat Tanskan viranomaisten mukaan olla kuluttajille vaarallisia. Shutterstock

Suomessakin myynnissä olevat supertuliset nuudelit vedettiin markkinoilta Tanskassa. Mitä tuotteille tapahtuu Suomessa?

MTV Uutiset kertoi keskiviikkona tulisten nuudeleiden aiheuttamasta kohusta Tanskassa. BBC:n mukaan useita eteläkorealaisen Samyang-yhtiön mausteisia ramen-nuudelituotteita vedetään pois markkinoilta Tanskassa. Syynä on nuudeleiden tulisuus: ne voivat kapsaisiinipitoisuutensa vuoksi olla vaaraksi kuluttajille.

Tanskalaiset elintarvikeviranomaiset kertoivat arvioineensa, että yhden pakkauksen kapsaisiinipitoisuus oli niin korkea, että siitä aiheutui kuluttajalle "akuutin myrkytyksen riski". Kyseisiä tuotteita ostaneita kehotettiin hävittämään ne tai palauttamaan ne kauppaan, josta ne oli ostettu.

Tanskassa myynnistä poistettiin Buldak 3x Spicy & Hot Chicken-, 2x Spicy & Hot Chicken- ja Hot Chicken Stew -nuudelit. Kyseisiä tuotteita on myynnissä myös suomalaisissa ruokakaupoissa. 

Tuotteet pois myynnistä myös Suomessa?

Kysyimme Ruokavirastolta, onko myös Suomessa suunnitteilla vastaavanlaisia toimenpiteitä kuin Tanskassa.

Ruokavirastossa selvitetään parhaillaan, onko nuudeleista tullut tietoa elintarvikkeita ja rehuja koskevan nopean hälytysjärjestelmän RASFF:n (Rapid Alert System for Food and Feed) kautta. 

Järjestelmässä ovat mukana Euroopan unionin jäsenvaltiot, komissio ja elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA. Sen avulla jäsenvaltioille voidaan tiedottaa nopeasti elintarvikkeista tai rehuista ihmisten terveydelle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vaaroista.

– Asia on selvityksessä ja tiedotamme aiheesta tämän viikon aikana, Ruokaviraston elintarviketurvallisuusosaston elintarvikeketjulinjan ylijohtaja Marjatta Rahkio kertoo MTV Uutisille.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat