Ruoka-allergiapäivänä 13.10. muistutetaan suomalaisia allergeenien aiheuttamista haitoista.
Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa tiedotteessaan ruoanlaittajia piilevistä allergeeneistä. Moni ei tule ajatelleeksi, että allergeenejä eli allergiaa aiheuttavia aineita voi löytyä yllättävistäkin paikoista.
– Esimerkiksi kalaa voi olla caesarkastikkeessa tai valkoviinien kirkastusaineissa ja kananmunaa voi löytyä pastasta tai pikeeristä eli keksien koristeluaineesta, liiton tiedotteessa listataan.
Ruoka-allergiapäivää vietetään 13.10. Sen järjestävät Allergia-, iho- ja astmaliitto ja sen jäsenyhdistykset. Tänä vuonna teemana on ruoka-allergiat ja ravintolassa käyminen.
Lue myös: Pieni juustopala aiheutti hengenvaaran 3-vuotiaalle – Kati-äiti kertoo kauhunhetkistä: "Aloin huutaa apua"
Tämän vuoksi ruokaa allergiselle valmistettaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota raaka-aineiden ainesosaluetteloon.
Kotona kokatessa ainesosien syynääminen on allergikoille yleensä vaivatonta, mutta haasteellisempaa se voi olla ulkona syödessä.
Allergia-, iho- ja astmaliitto toivookin, että kahviloissa ja ravintoloissa olisi saatavilla tieto ruoka-annosten kaikista ainesosista.
