Ruokamyrkytysvyyhti paisuu Helsingissä: Jopa yli 100 ihmistä sairastunut syötyään näissä ravintoloissa

Jo yli 100 ihmistä saanut ruokamyrkytyksen Helsingissä: Ravintoloitsija kertoo, miten asiakkaat peruvat nyt varauksiaan 5:12 Jo yli 100 ihmistä saanut ruokamyrkytyksen Helsingissä: Ravintoloitsija kertoo, miten asiakkaat peruvat nyt varauksiaan
Jo yli 100 ihmistä saanut ruokamyrkytyksen Helsingissä: Ravintoloitsija kertoo, miten asiakkaat nyt peruvat varauksiaan

Ostereiden aiheuttamassa ruokamyrkytysepidemiassa on paljastunut kymmeniä uusia sairaustapauksia.

Helsingin kaupunki tiedotti perjantaina ruokamyrkytysepidemiasta, jonka aiheuttajaksi epäillään useissa eri ravintoloissa tarjoiltuja ostereita. Ruokamyrkytystapauksia on kaupungin mukaan todettu helmikuun alusta lähtien ja perjantaina sairastuneita oli tiedossa noin 20.

Kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö julkaisi perjantaina myös listan ravintoloista, joissa asiakkaiden epäillään sairastuneen ostereista. Elintarviketurvallisuusyksiköstä pyydettiin kaikkia näissä ravintoloissa ostereita helmikuun aikana syöneitä ja sairastuneita ottamaan yhteyttä sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella.

Listan helsinkiläisravintoloista, joissa on raportoitu ruokamyrkytystapauksia, löydät täältä

Jopa yli 100 ihmistä sairastunut ostereista

Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg kertoo MTV Uutisille ostereihin liittyvien ruokamyrkytysepäilyjen määrän kasvaneen jo huomattavasti aiemmin tiedotetusta paristakymmenestä tapauksesta.

– Sairastumisia on tullut paljon lisää. Näyttää, että ostereiden syömiseen liittyviä tapauksia on tällä hetkellä jo noin 100 kappaletta, Åberg kertoo.

Åbergin mukaan elintarviketurvallisuusyksikön tietoon on tullut myös muutamia uusia ravintoloita, joissa ruokailijat raportoivat sairastuneensa samojen tavarantoimittajien ostereista. Kaupunki tiedottaa aiheesta lisää alkuviikosta.

– Nyt vertaillaan tietoja ja selvitetään sairastuneiden kokonaismäärää.

"Ihmiset eivät ole kovin tietoisia ostereiden ruokamyrkytysriskistä"

Elintarvikevalvonnassa osterit mielletään riskielintarvikkeiksi ruokamyrkytyksiin liittyen. Åbergin mukaan osterit saastuvat yleensä jo kasvatusvesissä, eivätkä ravintolat tai niiden asiakkaat voi päälle päin havaita raaka-aineessa olevia bakteereja.

– Ravintolat eivät voi kauheasti mitään tehdä asialle, jos osterit nautitaan raakana, tai niitä ei kuumenneta riittävästi.

Osterit nautitaan perinteisesti juuri raakana. Norovirus sen sijaan tuhoutuu vasta, kun elintarviketta kuumennetaan yli 90 asteessa kahden minuutin ajan. 

– Ihmiset eivät ilmeisesti ole kovin tietoisia ostereiden ruokamyrkytysriskistä. Sellainen käsitys on näistä yhteydenotoista tullut

Katso myös: Sairastuitko norovirukseen? Katso videolta Asko Järvisen vinkit noron piinaamalle perheelle

Asko Järvisen vinkit noron piinaamalle perheelle 1:46
Videolla ylilääkäri Asko Järvisen vinkit noron piinaamalle perheelle.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!