Ruokalaskuihin huima säästö ja vähemmän hävikkiä – mullistaisiko muutos suomalaisten arjen?
Evira on selvittänyt päiväysmerkintöjen eroja pohjoismaissa ja pohtii nyt, pitäisikö käytäntöjä muuttaa Suomessa.
Elintarvikkeiden päiväysmerkintöjä "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä" käytetään eri lailla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Esimerkiksi keittokinkussa ja valmisruoissa käytetään molempia merkintöjä. Pohjoismaisen selvityksen alustavat tulokset eivät anna selviä syitä eroihin.
– Näyttää siltä, että välillä "viimeinen käyttöpäivä" -merkintää käytetään varmuuden vuoksi, toteaa yksikönjohtaja Annika Nurttila Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.
Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Evira valmistelee parhaillaan opasta pakkausmerkinnöistä ja opasta viimeisteltäessä arvioidaan, onko päiväysmerkintäohjeistusta syytä muuttaa. Voisiko muutos päiväysmerkintöihin vähentää hävikkiä?
– Jotta ruokahävikkiä voidaan vähentää, olisi tärkeää, että "viimeinen käyttöpäivä" -päiväysmerkintää käytettäisiin vain niissä tuotteissa, joissa se on välttämätöntä kuluttajan terveyden turvaamiseksi, selittää Nurttila.
Päiväysmerkintä päätetään säilyvyyden perusteella
Valmistaja tai pakkaaja päättää elintarvikkeen päiväysmerkinnästä tuotteen säilyvyyden perusteella. "Viimeinen käyttöpäivä" -merkintää tulee käyttää elintarvikkeissa, jotka pilaantuvat herkästi ja voivat siksi aiheuttaa vaaraa terveydelle lyhyenkin säilytyksen jälkeen. Joskus elintarvikkeen valmistaja valitsee varmuuden vuoksi "viimeinen käyttöpäivä" -merkinnän taatakseen tuotteen laadun.
Kun viimeinen käyttöpäivä on ylittynyt, ei tuotetta saa myydä eikä sitä tule enää syödä. Sen sijaan tuotteita, jotka ovat ylittäneet "parasta ennen" -päivämäärän, voi myydä ja käyttää, jos niiden laatu ei ole olennaisesti heikentynyt.
LUE MYÖS:
Lähde: Evira
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti