Ruokalaskuihin huima säästö ja vähemmän hävikkiä – mullistaisiko muutos suomalaisten arjen?

ostoskärry
Shutterstock

Evira on selvittänyt päiväysmerkintöjen eroja pohjoismaissa ja pohtii nyt, pitäisikö käytäntöjä muuttaa Suomessa.

Elintarvikkeiden päiväysmerkintöjä "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä" käytetään eri lailla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Esimerkiksi keittokinkussa ja valmisruoissa käytetään molempia merkintöjä. Pohjoismaisen selvityksen alustavat tulokset eivät anna selviä syitä eroihin.

– Näyttää siltä, että välillä "viimeinen käyttöpäivä" -merkintää käytetään varmuuden vuoksi, toteaa yksikönjohtaja Annika Nurttila Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Evira valmistelee parhaillaan opasta pakkausmerkinnöistä ja opasta viimeisteltäessä arvioidaan, onko päiväysmerkintäohjeistusta syytä muuttaa. Voisiko muutos päiväysmerkintöihin vähentää hävikkiä?

– Jotta ruokahävikkiä voidaan vähentää, olisi tärkeää, että "viimeinen käyttöpäivä" -päiväysmerkintää käytettäisiin vain niissä tuotteissa, joissa se on välttämätöntä kuluttajan terveyden turvaamiseksi, selittää Nurttila.

Päiväysmerkintä päätetään säilyvyyden perusteella

Valmistaja tai pakkaaja päättää elintarvikkeen päiväysmerkinnästä tuotteen säilyvyyden perusteella. "Viimeinen käyttöpäivä" -merkintää tulee käyttää elintarvikkeissa, jotka pilaantuvat herkästi ja voivat siksi aiheuttaa vaaraa terveydelle lyhyenkin säilytyksen jälkeen. Joskus elintarvikkeen valmistaja valitsee varmuuden vuoksi "viimeinen käyttöpäivä" -merkinnän taatakseen tuotteen laadun.

Kun viimeinen käyttöpäivä on ylittynyt, ei tuotetta saa myydä eikä sitä tule enää syödä. Sen sijaan tuotteita, jotka ovat ylittäneet "parasta ennen" -päivämäärän, voi myydä ja käyttää, jos niiden laatu ei ole olennaisesti heikentynyt.

LUE MYÖS:

Lähde: Evira

MTV LIFESTYLE

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja