Mainos

Voiko parasta ennen -päiväyksen ohittaneita jauhoja vielä käyttää? Martat lyövät faktat pöytään ruoka-aineiden säilyvyydestä

Yhä useampi on tietoinen ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Sen myötä monet pohtivat, kuinka kauan raaka-aineet ja niistä valmistetut ruoat säilyvät.

Videolla keskustellaan ruokahävikin vähentämisestä.

Vaikka pakkausmerkinnöistä on apua, ne voivat olla kuluttajille joskus epäselviä. Marttaliitto ry:n kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen selventää, mitä parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät käytännössä tarkoittavat.

– Parasta ennen -päiväys kertoo, miten kauan ruoka säilyttää ominaisuutensa oikein säilytettynä. Tuotetta voi edelleen käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeen, kun aistinvaraisesti arvioi tuotteen kunnon ennen käyttöä, Tuovinen kertoo.

Parasta ennen -päiväys löytyy esimerkiksi pakasteista, säilykkeistä, jauhoista ja hapanmaitotuotteista.

– Viimeinen käyttöpäivä -merkintää taas käytetään helposti pilaantuvissa tuotteissa, kuten esimerkiksi tuoreessa lihassa ja kalassa. Viimeinen käyttöpäivä kertoo, mihin päivään mennessä tuote on käytettävä, eikä tuotetta suositella käytettäväksi tämän päiväyksen jälkeen, nainen sanoo.

Helposti pilaantuvat ruoka-aineet sekä jauhot mietityttävät

Tuovisen mukaan ihmisiä mietityttää säilyvyyden kannalta helposti pilaantuvat raaka-aineet, mutta toisaalta myös jotkut pitkään säilyvät tuotteet. Esimerkiksi helposti pilaantuvat sienet ja kalat sekä pitkään säilyvät jauhot pohdituttavat.

– Suurin ero on siis se, että parasta ennen -päiväyksen ohittanutta tuotetta voi edelleen käyttää, jos se on muuten kunnossa. Viimeinen käyttöpäivä taas tarkoittaa viimeistä käyttöpäivää ja sen jälkeen tuotetta ei ole syytä käyttää, Tuovinen kiteyttää.

Parasta ennen -päiväyksen ohittaneet jauhot voivat siis hyvinkin olla vielä käyttökelpoisia.

– Jos jauhot näyttävät ja tuoksuvat normaalilta, niitä voi käyttää vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, Tuovinen vahvistaa.

Martan päivää vietetään vuosittain 26. heinäkuuta.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja