Mikä on parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän ero? Alle puolet suomalaisista osaa vastata oikein tähän kysymykseen

Tältä näyttää suomalainen ruokahävikki 1:02 Tältä näyttää suomalainen ruokahävikki
Videolta pääset kurkistamaan, kuinka paljon ruokaa me suomalaiset oikein heitämme roskiin.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan elintarvikkeista löytyvät päivämäärämerkinnät eivät ole suomalaisille kovinkaan selkeitä. 

Vain puolet (49 %) suomalaisista kertoo tietävänsä tarkasti, mitä eroa on elintarvikkeiden parasta ennen -päiväyksellä ja viimeisellä käyttöpäivällä. Erityisesti nuoret (15–24-vuotiaat) kokevat, että eri päiväysmerkintöjen eroa on vaikea tietää.

Tämä selviää verkkokauppa Matsmartin Kantarilla teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta, johon osallistui noin 1200 suomalaista. 

Epätietoisuus saattaa lisätä ruokahävikkiä

Ruoka on yleensä aina syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päiväys olisi lähellä tai jopa umpeutunut. Riisi, oliiviöljy tai kivennäisvesi ei pilaannu yhdessä yössä, kun parasta ennen -päiväys on umpeutunu.

– Suomalaisten epätietoisuus parasta ennen -päiväyksen merkityksestä saattaa lisätä ruokahävikkiä. Kannattaa luottaa omiin aisteihin — eli esimerkiksi haistaa ja maistaa ruokaa ennen poisheittämistä. Parasta ennen -päiväys on vain valmistajan lupaus siitä, että tuote säilyttää samat ominaisuudet kuin valmistushetkellä, Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson kertoo.

Tiedätkö, mikä on parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän ero?

 • En tiedä lainkaan niiden välistä eroa 3 %
 • En juurikaan tiedä niiden eroa 8 % 
 • Kyllä, tiedän melko hyvin merkintöjen eron 38 % 
 • Kyllä, tiedän täsmälleen merkintöjen eron 49 % 
 • En osaa sanoa 2 % 

Ruokaviraston mukaan viimeinen käyttöpäivä on puolestaan nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi eikä sitä saa enää myydä tai syödä merkityn päiväyksen jälkeen.

Tutkimus toteutettiin Kantarin Forum-paneelissa viikolla 14/2019. Vastaajina olivat 18–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajamäärä oli 1191 ja tutkimuksen virhemarginaali on korkeintaan +/- 3 prosenttiyksikköä.

Lähde: Matsmart

3.5.2018 klo 14.57 Elintarvikevirasto korjattu Ruokavirastoksi. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.