Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mikä on parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän ero? Alle puolet suomalaisista osaa vastata oikein tähän kysymykseen

1:02Tältä näyttää suomalainen ruokahävikkiVideolta pääset kurkistamaan, kuinka paljon ruokaa me suomalaiset oikein heitämme roskiin.
Julkaistu 02.05.2019 07:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan elintarvikkeista löytyvät päivämäärämerkinnät eivät ole suomalaisille kovinkaan selkeitä. 

Vain puolet (49 %) suomalaisista kertoo tietävänsä tarkasti, mitä eroa on elintarvikkeiden parasta ennen -päiväyksellä ja viimeisellä käyttöpäivällä. Erityisesti nuoret (15–24-vuotiaat) kokevat, että eri päiväysmerkintöjen eroa on vaikea tietää.

Tämä selviää verkkokauppa Matsmartin Kantarilla teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta, johon osallistui noin 1200 suomalaista. 

Epätietoisuus saattaa lisätä ruokahävikkiä

Ruoka on yleensä aina syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päiväys olisi lähellä tai jopa umpeutunut. Riisi, oliiviöljy tai kivennäisvesi ei pilaannu yhdessä yössä, kun parasta ennen -päiväys on umpeutunu.

– Suomalaisten epätietoisuus parasta ennen -päiväyksen merkityksestä saattaa lisätä ruokahävikkiä. Kannattaa luottaa omiin aisteihin — eli esimerkiksi haistaa ja maistaa ruokaa ennen poisheittämistä. Parasta ennen -päiväys on vain valmistajan lupaus siitä, että tuote säilyttää samat ominaisuudet kuin valmistushetkellä, Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson kertoo.

Tiedätkö, mikä on parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän ero?

  • En tiedä lainkaan niiden välistä eroa 3 %
  • En juurikaan tiedä niiden eroa 8 % 
  • Kyllä, tiedän melko hyvin merkintöjen eron 38 % 
  • Kyllä, tiedän täsmälleen merkintöjen eron 49 % 
  • En osaa sanoa 2 % 
  • Ruokaviraston mukaan viimeinen käyttöpäivä on puolestaan nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi eikä sitä saa enää myydä tai syödä merkityn päiväyksen jälkeen.

    Tutkimus toteutettiin Kantarin Forum-paneelissa viikolla 14/2019. Vastaajina olivat 18–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajamäärä oli 1191 ja tutkimuksen virhemarginaali on korkeintaan +/- 3 prosenttiyksikköä.

    Lähde: Matsmart

    3.5.2018 klo 14.57 Elintarvikevirasto korjattu Ruokavirastoksi. 

    Lisää aiheesta:

    "Näin ei missään tapauksessa pitäisi tehdä" – älytön ruokamoka käy suomalaisille kalliiksi Iso osa suomalaisista ei vieläkään tajua yksinkertaista asiaa parasta ennen -päiväyksistä – pitäisikö niistä luopua kokonaan?Tällä perusteella suomalaisruokien parasta ennen -päiväykset oikeasti päätetään – "Olen syönyt sujuvasti useampi kuukausi sitten päiväyksen ohittaneita rahkoja" Bongasitko? Lidlin maitopurkkeihin ilmestyi uusi merkintä – muistuttaa tärkeästä asiasta: "Tarkkasilmäiset ovat huomanneet..."Voiko parasta ennen -päiväyksen ohittaneita jauhoja vielä käyttää? Martat lyövät faktat pöytään ruoka-aineiden säilyvyydestäKuluttaa sekä rahaa että ympäristöä! Kysely: Tästä ruokaan liittyvästä asiasta suomalaiset tunteva huonoa omaatuntoa
    RuokaMakuja

    Tuoreimmat aiheesta

    Ruoka
    • 18:26
      Ravintolat

      Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

    • 17:32
      Juusto

      Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

    • 08:18
      Juusto

      Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

    • Eilen17:24
      Arkiruoka

      Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

    • Eilen10:15
      Ravintolat

      Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa