Ruokakaupan salakavala lihottaja: Tutulla tavalla yllättävä vaikutus vaa’an lukemaan – tähän mokaan jokainen meistä on sortunut!

9:19 Katso 4-vuotiaan Edvin-pojan reipas kauppareissu

Jos tavoitteenasi on karistaa vyötäröltä muutama ylimääräinen kilo, puhelin kannattaa pitää visusti taskussa kauppareissun ajan. Puhelimen käytöllä ruokakaupassa on nimittäin tutkitusti lihottava vaikutus.

VIDEO: Mitä 4-vuotias ostaisi kaupasta, jos saisi ihan itse valita? Katso vastaus videolta. 

Puhelimen käyttö ruokakaupassa voi johtaa siihen, että ostoskoriisi eksyy tuotteita, joita et suunnitellut ostavasi. Ja todella harvoin nämä heräteostokset ovat sieltä terveellisimmästä päästä. Tämä selvisi yhdysvaltalaisen Connecticutin yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jossa seurattiin ihmisten käyttäytymistä kauppareissun aikana.

Tutkijat huomasivat, että puhelintaan ostosten lomassa viestittelyyn, pelaamiseen tai muuhun ostoksiin liittymättömiin aktiviteetteihin käyttäneet henkilöt sortuivat huomattavasti useammin suunnittelemattomiin heräteostoksiin verrattuna niihin, jotka eivät puhelimeensa koskeneet.

Tutkija Michael R. Sciandran mukaan nämä heräteostokset olivat yleensä ”hedonistisia” tuotteita – ei siis porkkanoita ja kaalia. 

Heräteostoksiin ei sorruttu yhtä usein niissä tapauksissa, joissa puhelinta käytettiin ostoslistan seuraamiseen tai hintojen tarkkailuun.

Syy ongelmaan löytyy aivoista

Journal of the Academy of Marketing Science -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan syy tähän löytyy siitä, että sekä puhelimen käyttö että ostosten tekeminen käyttävät samoja kognitiivisia resursseja. Toisin sanoen et yksinkertaisesti voi keskittyä molempiin aktiviteetteihin yhtä aikaa. 

Sen lisäksi, että puhelimen käyttö saa sinut sortumaan heräteostoksiin, se voi saada sinut unohtamaan osan niistä tuotteista, joita olisit oikeasti tarvinnut.

– Toivomme, että kuluttajat alkaisivat tunnistaa epäkohtia, jotka liittyvät matkapuhelimen käyttöön myymäläympäristössä, Sciandra toteaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja