Tiesitkö? Suola pitäisikin lisätä ruokaan jo tässä vaiheessa

suolaus
Shutterstock

Moni maustaa ruoan vasta lopuksi, mutta kannattaako se?

Monessa reseptissä kehotetaan vasta loppupuolella maustamaan ruoka suolalla ja pippurilla. America's Test Kitchenin videolla otetaan selvää, kannattaako ruoka kuitenkin maustaa jo heti alkuun.

Videolla valmistetaan liha-porkkanapataa kahdella tapaa, toiseen erään suola lisätään heti alussa, toiseen vasta lopussa.

Testitiimi tuli siihen tulokseen, että ne porkkanapalat, jotka maustettiin heti aluksi, olivat juuri sopivasti maustettuja. Jälkeenpäin suolattujen porkkanoiden maku oli liiankin suolainen ja suolakiteet olivat vain ikävästi porkkanoiden päällä, jolloin suolan maku tuntuikin vain niiden ulkopuolella.

Myös lihan ja sipulin maustaminen heti kättelyssä tuotti paremmat tulokset kuin suolan lisääminen jälkikäteen. Alkuun suolattu liha oli esimerkiksi paljon tasaisemmin maustetun makuinen.

Tasaisempi maku

Kun ainesosat lisättiin samaan pataan, oli jälkikäteen maustetuista ainesosista koostettu lihapata paljon suolaisemman makuinen kuin toinen pata.

Ilmiö johtuu siitä, että suolalla on aikaa imeytyä ruokaan tasaisesti, kun se lisätään jo heti alussa. Kun suola lisätään vasta lopussa, se ei ehdi imeytyä, vaan jää ruoan päälle ja on ensimmäinen asia, joka maistuu, kun ruoka syödään.

VINKKI: Jos unohdat lisätä suolan heti alussa, älä paikkaa mokaa laittamalla koko vaadittua suolamäärää lopussa. Lisää suolaa vain murto-osa reseptissä vaaditusta ja maista ennen kuin maustat lisää.

Katso ohjeet vielä America's Test Kitchenin videolta:

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lähde: America's Test Kitchen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja