Ruoka, johon Hans Välimäki ei ikinä laittaisi liemikuutiota – vinkit valmistukseen: "Isoin virhe, mikä Suomessa tehdään…"

shutterstock_384421156
Shutterstock

Keittiömestari Hans Välimäki paljastaa salat täydellisen risoton valmistamiseen.

Korona-aikana monet suomalaiset ravintolat ovat keksineet uusia luovia toimintatapoja ja kehitelleet muun muassa verkkotilauspalveluitaan. Tunnetut kokit ja keittiömestarit ovat myös pystyttäneet virtuaalisia kokkikouluja kotikulinaristien iloksi. 

Täydellinen risotto Hans Välimäen opeilla

Yksi näistä keittiömestareista on suomalaisille tuttu Michelin-kokki Hans Välimäki. Välimäen Hansin kotona -virtuaalikokkikoulussa sukellettiin viime lauantaina keväisten klassikkoruokalajien saloihin. Välimäki opetti muun muassa, miten valmistetaan täydellistä risottoa.  

Keittiömestari aloitti keväisen parsarisoton valmistamisen korostamalla, että risoton sekoittamiseen kannattaa valita pehmeä työväline, kuten silikonilasta tai puuhaarukka.

– Isoin virhe, mikä Suomessa tehdään risoton kanssa on, että kaikki eivät vieläkään tunnu ymmärtävän riisin olevan se tärkein elementti. Eli valitaan se oikeanlainen riisi, Välimäki tähdensi.

Tunnetuimmat risottoon käytettävät lajikkeet ovat arborio- ja carnaroli-riisilajikkeet. Välimäen mukaan Suomessa myös tarjoillaan risotto usein liian paksuna.

– Sen pitää olla löysää, käytännössä sellaista vetelää ja aamupuuromaista.

Risotto maustetaan suolalla jo siinä vaiheessa, kun kasariin on heitetty oliiviöljyt, sipulit ja riisit. Muuten suola ei imeydy riiseihin halutulla tavalla. Tämän jälkeen kasariin lisätään hieman valkoviiniä, josta annetaan kiehua alkoholi pois. Sitten alkaa risoton valmistuksen tärkein vaihe: liemen lisääminen pienissä erissä. 

Ei koskaan liemikuutiota risottoon

Välimäki itse käyttää parsarisoton liemenä parsan keitinvettä. Liemikuutioita Välimäki ei koskaan risottoon heittäisi.

– En itse niitä tykkää käytää, koska ne ovat jonkun muun tekemiä, eivätkä välttämättä aina niin hyviä. Joissakin liemikuutioissa on väriaineita ja muita. Jos haluaa tehdä vaalean risoton ja siellä onkin jotain oranssia lisättynä, niin ei välttämättä ole kauhean kiva juttu.

Lisäksi Välimäki muistuttaa, että liemikuutiot ovat usein turhan suolaisia ja peittävät helposti alleen tärkeitä makuja risotossa. Kotikokkien kannattaakin luottaa, että suolalla maustettu parsan keitinliemi riittää aivan hyvin. 

– Jos haluaa viedä homman seuraavalle tasolle, niin voi tehdä vaikka vaaleista parsoista pyreen, jonka sekoittaa risoton joukkoon. 

Sekoittaminen onkin avainsana risottoa valmistettaessa. Risottoa tulisi hämmentää tasaisesti, jotta riiseistä irtoaa tärkkelystä ja risoton oikeanlainen rakenne muotoutuu.

Välimäki vinkkaa MTV:lle, että myös vaikkapa sienirisottoa valmistettaessa kannattaa hyödyntää sienten oma makua liemessä. Risoton liemipohjassa voi käyttää esimerkiksi kuivattujen sienien liotuslientä. 

Nappaa ohje Hans Välimäen parsarisottoon: Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeellaNäin kypsennät parsan oikein 0:32


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.