Ruisleipä sai haastajan! Trendiherkku hurmasi suomalaiset – käyttö elintarviketeollisuudessa kasvoi 9 miljoonaa kiloa

shutterstock_249309160
Kauran käyttö elintarviketeollisuudessa kasvoi viime vuonna huimasti. Shutterstock

Terveysominaisuuksistaan tunnettu kaura on valloittanut toden teolla Suomen markkinat. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen tilaston mukaan kauran käyttö elintarviketeollisuudessa on kasvanut rukiin tasolle. 

Vuonna 2016 kotimainen elintarviketeollisuus käytti kauraa 84 miljoonaa kiloa, mikä on yhdeksän miljoonaa kiloa edellisvuotta enemmän. Rukiin käyttö oli 89 miljoonaa kiloa.

Ohran elintarvikekäyttö vähäistä, kauran menestys kasvaa

Kotimainen teollisuus käytti vuonna 2016 kotimaista ja ulkomaista viljaa yhteensä 1 344 miljoonaa kiloa, mikä on 47 miljoonaa kiloa edellisvuotta vähemmän.

Kaurasta kaksi kolmasosaa käytetään rehuteollisuudessa ja yksi kolmasosa elintarviketeollisuudessa. Elintarviketeollisuus käytti kauraa 84 miljoonaa kiloa eli yhdeksän miljoonaa kiloa edellisvuotta enemmän.

Eniten teollisuudessa käytettiin ohraa, 517 miljoonaa kiloa, josta 200 miljoonaa kiloa kului rehujen valmistukseen. Ohran elintarvikekäyttö oli vähäistä, 11 miljoonaa kiloa, joka on vain kaksi prosenttia ohran teollisesta käytöstä.

Vehnän ja rukiin teollinen käyttö pysyi lähes ennallaan. Vehnää käytettiin vuonna 2016 elintarvikkeiden valmistukseen 240 miljoonaa kiloa ja rehujen valmistukseen 214 miljoonaa kiloa. Rukiista suurin osa käytettiin elintarviketeollisuudessa. Ruista käytettiin 89 miljoonaa kiloa, kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. 

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!