Ravustuskausi on alkanut! Näille alueille povataan hyvää täplärapusatoa

Ravustuskaudelta odotetaan hyvää saalista 1:53 Ravustuskaudelta odotetaan hyvää saalista

Ravustuskausi alkoi tänään kello 12 ja jatkuu lokakuun loppuun saakka.

Kesän rapusaaliista odotetaan Kalatalouden Keskusliiton mukaan normaalia. Ravustajat voivat saada saaliiksi kotimaista jokirapua ja amerikkalaista alkuperää olevaa vieraslaji täplärapua.

Asiantuntijat ennustavat hyvää täplärapusaalista Etelä- ja Keski-Suomessa.

Ravustukselle tulee olla vesialueen omistajan lupa, jonka lisäksi 18–64-vuotiaiden ravustajien täytyy maksaa kalastonhoitomaksu. 

Metsähallituksen rapuvesillä ravustamiseen tarvitaan ravustuslupa. Laittomasta jokiravun pyynnistä voidaan määrätä maksettavaksi 50 euroa jokaista pyydettyä rapua kohden.

Pyydystetyt ravut on Kalatalouden Keskusliiton mukaan keitettävä aina kiehuvassa vedessä.

Rapukuolemat viittaavat usein rapuruttoon

Suomalainen jokirapu on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Lajia uhkaa Metsähallituksen mukaan rapurutto, joka leviää täpläravun mukana. Oletuksena on, että lähes kaikki täpläravut kantavat rapuruttoa.

Jokiravun kato on ollut Suomen ympäristökeskuksen mukaan nopeaa viime vuosikymmeninä, erityisesti Etelä-Suomessa. Pääsyyn katsotaan olleen täplärutto tai sen pysyvästi heikentämien jokirapukantojen korvaamiseksi tehdyt täplärapuistutukset. 

Jokiravun rauhoittamista pyynniltä ja kaupalta ei pidetä kuitenkaan toistaiseksi tarpeellisena, sillä lajia ei uhkaa liikapyynti.

Rapuruton leviämistä voidaan estää Metsähallituksen ohjeiden mukaan käyttämällä vain pakastettuja tai pyyntivedestä peräisin olevia syöttejä. 

Ruton leviämistä voi estää myös olemalla siirtämättä rapuja toisiin vesistöihin ilman asianmukaisia lupia. Ohjeistuksen mukaan pyydystettyjä rapuja tulee sumputtaa vain siinä vesistön osassa, mistä ne on pyydystetty.

Täplärapua ei saa Kalatalouden Keskusliiton mukaan viljellä tai istuttaa luonnonvesiin eikä niitä saa sumputtaa pyyntialueensa ulkopuolella.

Jokirapu kuolee rapuruttoon niin nopeasti, että siihen ei ehdi syntyä helposti tunnistettavia ulkoisia merkkejä sairaudesta. Rapukuolemat viittaavat usein rapuruttoon, ja niistä voi ilmoittaa Erälupien asiakaspalvelunumeroon 020 69 2424.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.