Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravintolakokkien suosima temppu nostaa kalan maun aivan uudelle tasolle

6:58A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erotKATSO MYÖS VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot
Julkaistu 26.09.2022 16:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry muistuttaa kalan maustamistavasta, joka nostaa raaka-aineen maun aivan uudelle tasolle.

Suolaton ruoka on usein mautonta ruokaa. Hyvä suolaus on oleellista myös kalaa valmistettaessa, muistuttaa Pro Kala ry. 

– Suola on maustamisen tärkeimpiä kulmakiviä. Kalaruoka ei ole poikkeus, vaan oikein tehty suolaus korostaa kalan herkkää makua upeasti, kalayhdistyksen tiedotteessa vinkataan. 

Lue myös: Muista tämä aina, kun ostat kalaa kaupasta: "Vastuu siirtyy silloin kuluttajalle"

Nestesuolauksella tasainen suolaus kalaan

Liikaa suolaa ei kuitenkaan kalaruokiinkaan kannata laittaa. Kalayhdistys muistuttaakin ravintolakokkien suosimasta kalan suolaustavasta, nestesuolauksesta. Se on helppo tapa saada kalaan tasainen suolaus.

– Nestesuolauksessa kala upotetaan suolaliemeen. Hyvä vahvuus suolaliemelle on 10 prosenttia: karkeasti laskien litraan vettä käytetään siis yksi desilitra suolaa. Kiehauta vettä ja sekoita lämpimään veteen suola niin, että kaikki suola liukenee. Jäähdytä liemi, jotta kala ei ala kypsyä, kun laitat sen liemeen, kalayhdistyksestä neuvotaan.

Nestesuolaus sopii mille tahansa kalalle. Kun liemi on valmis, asetetaan puhdistettu filee tai kalapala korkeareunaiseen astiaan ja peitetään kauttaaltaan liemellä.

"Maku on takuulla aivan uudella tasolla"

Kalan suolausaika riippuu sen koosta. Pro Kala ry:n mukaan esimerkiksi puolen kilon kirjolohifileelle 15–20 minuutin suolaus on riittävä. Nahattomille fileepaloille riittää sen sijaan jo kymmenisen minuuttia.

Suolauksen jälkeen fileet kuivataan kevyesti talouspaperilla, jonka jälkeen kalan voi valmistaa haluamallaan tavalla ruoaksi. 

– Nestesuolauksen ansiosta suola on kalassa tasaisesti, eikä vain sen pinnalla – maku on takuulla aivan uudella tasolla!

Lue myös: Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseen

Katso myös video: Lohen fileointi helposti – ruodot pois ja siistit fileet!

10:31Lohen fileointi helposti – ruodot pois ja siistit fileet!Näin fileoit lohen itse.

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Helppo kikka täydelliseen savukalaan: "On kyllä mehevä"Tärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"Oletko kokeillut? Kokkien suosimalla kikalla kalasta saa taatusti maukastaMoni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseen Edullinen ja superhyvä raaka-aine, jonka suomalaiset ovat ymmärtäneet täysin väärin: "Yksinkertainen kikka, jolla kalasta saa tehtyä helposti maittavaa ruokaa"
KalaRuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?