Ravintolakokkien suosima temppu nostaa kalan maun aivan uudelle tasolle

6:58 A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot
KATSO MYÖS VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot

Pro Kala ry muistuttaa kalan maustamistavasta, joka nostaa raaka-aineen maun aivan uudelle tasolle.

Suolaton ruoka on usein mautonta ruokaa. Hyvä suolaus on oleellista myös kalaa valmistettaessa, muistuttaa Pro Kala ry. 

– Suola on maustamisen tärkeimpiä kulmakiviä. Kalaruoka ei ole poikkeus, vaan oikein tehty suolaus korostaa kalan herkkää makua upeasti, kalayhdistyksen tiedotteessa vinkataan. 

Nestesuolauksella tasainen suolaus kalaan

Liikaa suolaa ei kuitenkaan kalaruokiinkaan kannata laittaa. Kalayhdistys muistuttaakin ravintolakokkien suosimasta kalan suolaustavasta, nestesuolauksesta. Se on helppo tapa saada kalaan tasainen suolaus.

– Nestesuolauksessa kala upotetaan suolaliemeen. Hyvä vahvuus suolaliemelle on 10 prosenttia: karkeasti laskien litraan vettä käytetään siis yksi desilitra suolaa. Kiehauta vettä ja sekoita lämpimään veteen suola niin, että kaikki suola liukenee. Jäähdytä liemi, jotta kala ei ala kypsyä, kun laitat sen liemeen, kalayhdistyksestä neuvotaan.

Nestesuolaus sopii mille tahansa kalalle. Kun liemi on valmis, asetetaan puhdistettu filee tai kalapala korkeareunaiseen astiaan ja peitetään kauttaaltaan liemellä.

"Maku on takuulla aivan uudella tasolla"

Kalan suolausaika riippuu sen koosta. Pro Kala ry:n mukaan esimerkiksi puolen kilon kirjolohifileelle 15–20 minuutin suolaus on riittävä. Nahattomille fileepaloille riittää sen sijaan jo kymmenisen minuuttia.

Suolauksen jälkeen fileet kuivataan kevyesti talouspaperilla, jonka jälkeen kalan voi valmistaa haluamallaan tavalla ruoaksi. 

– Nestesuolauksen ansiosta suola on kalassa tasaisesti, eikä vain sen pinnalla – maku on takuulla aivan uudella tasolla!

Katso myös video: Lohen fileointi helposti – ruodot pois ja siistit fileet!

10:31
Näin fileoit lohen itse.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja