Ravintola-arvostelu: Pizzarium Bonci, Rooma

When in Rome… sun täytyy maistaa Gabriele Boncin levypizzaa. Viime kerralla en ehtinyt, vaikka oli viikko aikaa, mutta nyt onnistui. Vatikaanin takana, Pizzarium Bonci.

Vietin viikonlopun työporukalla Roomassa. Vapaa-aikaa oli mukavasti, joten pääsin vaeltelemaan kaupungissa ympäriinsä ja ihan yksin. Yhtä aikaa outoa ja mahtavaa. Rooma on omalla tavallaan häikäisevän upea kaupunki, mutta turistihärdelli pilaa sitä aika lailla. Viihtyvyydessä eteen kiilaa Italiassa omiin kokemuksiin nojaten Napoli, Bologna, Genova, Firenze ja myös Venetsia (vaimon blogiin). Rooman ylivertainen valtti on keskustan pienuus. Päivän aikana ehtii nähdä kaikki olennaiset ja lukuisat nähtävyydet sekä syödä matkalla hyvin. Tämä tietty silloin, kun tarkastelet kohteita vain ulkoapäin.

ROOMASSA ON TILAA, mikä luo puitteet ihmismassojen kerääntymiseen. Laitoin kuulokkeista soimaan rauhallista oopperaa ja jazzia ja onnistuin suodattamaan turistihälinän aisteistani läpi päivän. Hämmentävän nautinnollista käyskennellä ympäriinsä ilman suunnitelmaa. Valitettavaa on tietty italialaisen elämänmenon rytmi, joka sulkee ravintolat klo 14 maissa moneksi tunniksi eikä hyviä ruokamestoja ehdi kiertää päivän aikana kovin montaa, vaikka vatsalaukku kaikkea vetäisikin.

KESKITY HYVÄÄN SYÖMISEEN. Syön Italiassa aamiaisella aina minimaalisesti, koska haluan olla aina hiukan nälkäinen ja siten vapaa maistelemaan, mitä matka tuo tullessaan eteen. Hotellimme sijaitsi melko lähellä Vatikaania, joten tällä kertaa halusin ehdottomasti maistaa Pizzarium Boncin levypizzaa, Pizza al Tagliota.

Katuruokarafla sijaitsee Vatikaanin takana, joten Sikstuksen kappeli ja Piazza San Pietroa kiertävä turistijono on väistämättä matkan varrella. Turistimassojen läpi varsin vaatimattomaan kaupunkimiljööseen ja kaupungin kenties parasta levypizzaa maistamaan.

Vartti aukeamisen jälkeen paikan edessä syö vain muutama tyyppi. Aloin tiirailla tiskin mahtavaa tarjontaa kaikessa rauhassa, kunnes paikalle iskeytyi parinkymmenen jenkkituristin seurue. Säntäsin nappaamaan jonotusnumeron.

KILOPIZZAA. Pizzalaatuja on tarjolla noin tusina ja niitä myydään kilohinnalla. Voit tilata niin pieniä palasia kuin kehtaat pyytää. Tarjolla on lisäksi palleroita, jotka tottelevat nimeä supplì. Eteläisemmässä Italiassa niihin törmää nimellä arancino. Eroa löytyy hiukan. Arancinot ovat kartiomuotoista, hiukan isompaa katuruokaa, supplìt lähinnä pizzerioissa tarjottavia, munanmuotoisia ja -kokoisia palleroita. Sisällä riisiä tai pastaa, sisuksessa mozzarellaa, ragùa tai muuta (vaikka carbonara-täytettä). Korppu- tai pankojauhoilla kuorrutettu ja fritattu. Menköön millä nimellä tahansa, järjettömän hyvää aina. Jotain näiden väliltä olen tehnyt itsekin, tsekkaa resepti.

Olen käsitellyt Gabriele Boncin pizzaa blogissa 2012, jolloin jaoin miehen reseptin ja videon pizzanteosta. Oli upeaa päästä vihdoin näkemään, mitä opeilla pitäisi syntyä.

Ja olihan se. Ilmava, kevyt ja kuplia täynnä oleva pohja. Paksuun levypohjaan sovitettu, pyöreää pizzaa enemmän täytteitä. Kaikki tasapainossa, kaikki superherkullista. Mielenkiinto kääntyy väkisinkin pohjaan, toisin kuin ”perinteisessä” suomalaisessa pizzassa, täytteiden määrään. Palaa haukkaa ja katsoo, mitä sisuksista näkyy. Kuplia keskellä, täydellisesti mustia kohtia pohjassa.

Olisi typerää sanoa Boncin pizzeriaa Rooman parhaaksi, kun on syönyt pizzaa tusinassa paikassa. Mutta valistunut arvioni on, että tämä on hyvä benchmark kaikkiin muihin. Kirjoitin taannoin siitä, miksi oma makuni on parempi kuin monen muun. Se perustuu noihin huolella valittuihin, yhden ruokalajin kivijalkoihin. Kun on maistanut edes lähelle yhden ruokalajin huipputasoa, osaa suhteuttaa kaikkea myöhemmin syötyä siihen. En edelleenkään halua arvostella sushiravintoloita, koska en tiedä, mihin ruokalaji voi yltää. Pizzan suhteen osaan jo kuvitella. Bonci ei ole täydellinen lajissaan kuten ei myöskään sen supplìt, mutta kaiken vertailukohdaksi ne kelpaa. Ja pitää nöyränä kotikeittiössä. Kuvissa näkyvä ateria colan kanssa kustansi alle 10 euroa.

Pizzarium Bonci Via della Meloria 43, Rooma

PS. Lukija vinkkasi, että Boncin pizzeria löytyy myös päärautatieasema Terminin Mercato Centralesta.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja