Suomalaiset ovat poikkeuksellista kahvikansaa – vastaavaa ilmiötä ei ole muualla: "Emme välttämättä itse osaa arvostaa"

kahvi aamukahvi kuppi
Suomessa juodaan muusta maailmasta poiketen eniten vaaleapaahtoista kahvia. Shutterstock

Suomalaiset ovat ainutlaatuista kansaa paitsi kahvinkulutuksen, myös kuppeihin päätyvän paahdon suhteen. Vaikka tummapaahtoinen kahvi kasvattaa koko ajan suosiotaan, yhä suurin osa meillä myytävästä kahvista on vaaleaa paahtoa. 

– Se on poikkeuksellista. Meillä vaaleapaahtoinen kahvi on kaikkein suosituinta, ja se on poikkeuksellista muuhun maailman verrattuna, Pauligin Paula eli Maija Niemi kertoo.

Vaikka vaaleapaahtoisen kahvin suosio on muuhun maailmaan verrattuna ainutlaatuista, Niemen mukaan emme välttämättä itse osaa arvostaa tätä muusta maailmasta poikkeavaa kahvimakuamme.

Katso videolta elämää helpottava kahvinkeittoniksi. Artikkeli jatkuu videon alla.

0:43

– Muualla maailmassa yritetään tehdä hienoja vaaleapaahtoisia kahveja, mutta meillä saatetaan miettiä, kun Ruotsissa on niin hyviä tummapaahtoja, Niemi lisää.

Suomalainen puhdas vesi tärkeässä roolissa

Vaalealla paahdolla on Suomessa pitkät perinteet ja suomalaiset ovat perinteisesti juoneet kahvinsa vaaleana, mutta mistä tämä oikein juontaa juurensa?

Niemi epäilee, että suomalaiset ovat itse luoneet vaaleapaahtoisen kahvin kulttuurin. 

– Kun perheenemännät ovat aikoinaan itse saaneet paahtaa kahvinsa, he ovat todenneet, että tämä on hyvää ja sen paahtamiseen menee vähemmän aikaa, Niemi kertoo.

Johan&Nyströmin maajohtaja Lari Salomaa kertoi Makuja.fi:lle aiemmin tänä vuonna vaaleapaahtoisen kahvin nousseen meillä suosituksi myös siksi, että mitä tummemmaksi kahvi paahdetaan, sitä enemmän siitä menee hukkaan.

– Se on ollut kustannustehokas vaihtoehto, jonka on todettu maistuvan ihan hyvältä, Salomaa kertoo.

Nopeuden lisäksi toinen syy vaaleapaahtoisen kahvin suosioon löytyy maamme puhtaasta vedestä. 

– Vaaleapaahtoinen kahvi on todella herkkä ja sitä pystyy tekemään vain todella laadukkaasta vedestä ja kahvilaaduista, Niemi kertoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja