Raati maisteli yli 138 makkaraa ja löysi voittajat – tässä on Suomen paras makkara 2020: "Oikein maistuva, hyvä olutmakkara"

Näin grillaat makkaran oikein 0:55 Näin grillaat makkaran oikein

Suomen paras grillimakkara ja muut makkarat on jälleen valittu Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n toimesta. Raati maisteli vuoden aikana peräti 138 eri makkaraa.

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat pisteet sai raakamakkarasarjan voittaja,  järvenpääläisen perheyritys Wursti Oy:n valmistama Grillimaisteri Kiełbasa

– Oikein maukas ja maistuva, hyvä olutmakkara, summaa AKS:n puheenjohtaja Jyri Jämsä.

Wurstin Lidlille valmistama Grillimaisteri Kielbasa raakamakkara voitti parhaan raakamakkaran kategorian. Wurstilta kommentoidaan, että suomalaisten ostoskoreihin raakamakkaraa päätyy yhä useammalla kuluttajalla ja reseptejä ilmestyy kiivaalla tahdilla ruokablogien reseptipankkeihin.

– Raakamakkarat ovat olleet voimakkaasti nouseva trendi makkaratuotteissa viimeisen parin vuoden aikana, ja ne ovat jopa muuttaneet ihmisten ostokäyttäytymistä grilliherkkujen suhteen. Raakamakkarat ovat myös todella monikäyttöisiä, sillä grillauksen lisäksi ne toimivat mahtavasti esimerkiksi padoissa tai pastoissa, Wurstin tuotepäällikkö Sallamari Lempinen sanoo.

Wursti niitti mainetta myös muissa palkituissa kategorioissa, sillä Wurstin Mini Krakova valittiin vuoden parhaaksi erikoismakkaraksi.

– On hienoa saada tunnustusta tekemästämme pitkäjänteisestä tuotekehityksestä. Tämä osoittaa, että olemme oikealla tiellä – haluamme valmistaa markkinoille jatkuvasti yhä laadukkaampia ja maistuvampia tuotteita. Eikä tule unohtaa käsipareja makkaroiden valmistuksen takana. Erikoismakkaramme valmistetaan paljolti käsityönä, tämä on koko Wurstin väelle hieno tunnustus onnistuneesta työstä, Lempinen kiteyttää. 

Suomen paras grillimakkara 2020

Suomen parhaana grillimakkarana palkittiin tänä vuonna salolaisen Perniön Lihan valmistama ja Helsingin Makkaratehtaan brändillä myytävä Naughty Dog Savupekoni-Aurajuusto -makkara. Kyseessä on Akseli Herlevin luotsaaman Naughty BRGR -burgeriketjun kanssa yhteistyössä tuotettu makkara.

– Onpa hyvä makkara, paljon makua, mutta tasapainoinen, mausteutus hyvä, hyvä suutuntuma, suolaa sopivasti, kuori-massasuhde oikea, erittäin täyteläisen makuinen, raati arvioi voittajamakkaraa.

Akseli Herlevi kertoo yllättyneensä voitosta iloisesti.

– Hienoa, että ensimmäinen suunnittelemani makkara pärjäsi noin hyvin vertailussa. Pitkässä tuotekehitysduunissa suurin osa on aina joko hyvää tai ihan hyvää, mutta välissä tulee kunnon onnistumisia. Tämä rohkaisee tietysti kehittämään lisää hyviä tuotteita, Herlevi kommentoi MTV:lle. 

Vuoden parhaaksi nakiksi kruunattiin niin ikään Helsingin Makkaratehtaan tuotos, Yönakki-Cheddar.

Suomen parhaat makkarat 2020

Raakamakkarat
Grillimaisteri KIEŁBASA Raakamakkara/ Wursti Oy, Järvenpää97Sisältää emmentaljuustoa, olutta, ja makeutusainetta. Todella hyvät mausteet, kuori lähes täydellinen, juustossa ole säästelty yhtään, pieni potku chiliä. Kaiken kaikkiaan oikein maukas ja maistuva, hyvä olutmakkara, todella tasapainoinen tuote.
Erikoismakkarat
Wursti Maukkaat Mini Krakova/ Wursti Oy, Järvenpää96Hyvänvärinen valmistuksen jälkeen, lihaa löytyy nakin muotoon kätkettynä, puruvastusta paljon, rasvaa löytyy, mausteita näkyy ja tuntuu, oikein hyvän ja tasapainoisen makuinen,
Nakkimakkarat
HMT Yönakki Cheddar/ Perniön Liha Oy, Salo95Hyvä puruvastus, hieno kuori, hyvänmakuinen laatujuusto tuntuu, lihaa löytyy, hiukan normia paksumpi, jälkimaku mausteinen, pitkä mukava jälkimaku viipyy suussa.
Grillimakkarat
Naughty Dog Savupekoni-aurajuusto-makkara/ Perniön Liha Oy, Salo94Onpa hyvä makkara, paljon makua, mutta tasapainoinen, mausteutus hyvä, hyvä suutuntuma, suolaa sopivasti, kuori-massasuhde oikea, erittäin täyteläisen makuinen.
Siipikarjamakkarat
HK Maakarit® Cannesin Claudia/ HKScan Finland Oy89Todella hienostunut lajinsa edustaja, yrtit erottuvat, tasapainoiset mausteet, tosi lihaisa, hyvä suutuntuma, mukava pureskella, todella ohut melkein huomaamaton kuori, värin saaminen pintaan vaatii kovaa pintalämpöä kuten paistinpannun tai grillin,
Lihamakkarat
Bola De Toro/ Veljekset Mattila Oy, Ylöjärvi89Lihainen, rasvaisa, karkeapiirteinen makkara, läskiä mukana biitteinä ja sulana, keskieurooppalaista vaikutetta, jota tapaa balttimakkaroissa, todella mehukas, epäterveellisen maukas, pippuria jälkimaussa.

Lähteet: AKS, Wursti

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!