Carrols, Clock, Wimpy – muistatko vielä nämä Suomessa toimineet pikaruokaravintolat?

287936
Kuvassa Rollsin, Carrolsin, McDonald'sin ja Hesburgerin hampurilaiset vuodelta 1999. Lehtikuva

Torstaina uutisoitiin amerikkalaisen tacoravintola Taco Bellin rantautumisesta Suomeen. Suomessa siipiänsä on kokeillut moni muukin pikaruokaketju - muistatko sinä vielä nämä menneiden vuosikymmenten ravintolat?

Amerikkalaistyyppiset hampurilaisravintolat kotiutuivat Suomeen 1970-luvulla, jolloin hampurilaisen saattoi ostaa esimerkiksi Wimpystä tai Carrolsista. McDonald’s ja Burger King aloittivat Suomen valloituksensa 1980-luvun alussa Helsingistä ja Tampereelta, kotimainen Hesburger Turusta ja Rolls Seinäjoelta.

Muistatko vielä menneiden vuosikymmenten ravintolat?

Clock

Alkon ravintolayhtiö Arctia pyöritti pääkaupunkiseudulla ruotsalaista Clock-ravintolaketjua. Pikaruokaravintolalla oli oma toimipisteensä muun muassa legendaarisessa sisähuvipuisto Fanfaarissa Keravalla. Clockin toiminta loppui vuonna 1999 ruotsalaisen ravintolaketjun jouduttua talousvaikeuksiin.

Carrols

Hampurilaisketju Carrols avasi ovensa suomessa vuonna 1975.  Carrols oli tuolloin trendikkäinen kaupunkilaisten hampurilaisravintola.  Ketjun tunnetuin hampurilainen oli Carolina.

Vuonna 2012 Carrolsit omistava pikaruokayhtiö Burger-In siirsi viisi jäljellä olevaa Carrolsia Hesburger-brändinsä alle.

Wimpy

Wimpy oli ensimmäinen ravintola Suomessa, joka tarjoili amerikkalaistyylisiä hampurilaisia. Vuonna 1973 Matkaravinnon Englannista lisensioima Wimpy's tarjoili melko askeeettisia hampurilaisia: sämpylä, pihvi, paistettua sipulia, sinappia ja ketsuppia. Majoneesia ja salaattia ei hampurilaisesta löytynyt.

Snacky

Hampurilaisketju Snacky perustettiin alun perin vuonna 1980. Ketjun ensimmäinen ravintola avautui Itäkeskukseen. Snacky lopetti toimintansa vuonna 1995 Carrolsin ostettua sen liiketoiminnan. Takaisin katukuvaan Snackyt palasivat vuonna 2007 ja jatkoi toimintaansa, kunnes ketju ajautui konkurssiin vuonna 2015.

Texas Pizza

Texas Pizza oli "käänteentekevän pizzan ravintola". Ravintolan vanha menu paljastaa erikoispizzojen, Stetsonin ja Sombreron maksaneen 23 markkaa. 

Lähteet: Ylioppilaslehti, Hotelli- ja ravintolamuseo

***

0:38

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja