Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Poronsydän ja puikulaperunalastut hurmasivat etelässä

1:43img
Julkaistu 21.02.2016 20:32
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Pohjoismainen kulttuuripiste esitteli ravintolapäivässä saamelaisia makuja. Helsingissä maisteltiin tänään saamelaista ruokakulttuuria, johon kuuluvat muun muassa poronsydämet ja poroveripallerot.

Saamelaisruokaan erikoistunut gourmet-kokki kertoo, että peruna on uusin tulokas saamelaisten ruokapöydässä.

– Puikula on vähän uudempi tulokas, sitä alettiin viljelemään vasta 1800-luvulla, jo sitä ennen viljeltiin naurista, kertoo keittiömestari Heikki Nikula Hotel Inari Kultahovista.

WP_20160221_13_28_43_ProPohjoisen ihmiset ja ruoka ovat Heikki Nikulan mukaan samanlaisia.

Saamelaiset maut ovat kotoisin puhtaasta luonnosta. Kala, marjat, poro ja riista ovat saamelaisen makumaailman perusta.

Helsingissä ravintolapäivässä tarjottiin tänään mahdollisuus maistaa poronsydäntä, poronveripalleroita ja väinönputkesta valmistettua jälkiruokaa. Mukana oli myös se uudempi tulokas: puikulaperuna, josta oli tehty perunalastuja.

– Aivan ihanaa, sanoi Anna-Maija Luomi, joka maisteli saamelaisia herkkuja Pohjoismaisessa Kulttuuripisteessä Helsingin keskustassa.

WP_20160221_12_58_33_ProRavintolapäivässä tarjoiltiin muun muassa poronsydäntä ja poronveripalleroita.

Keittiömestari luonnehtii pohjoisen ihmisiä ja ruokia luonteeltaan samanlaisiksi.

– Vähän villejä molemmat, sanoo Heikki Nikula pilke silmäkulmassaan.

Lapin puhdas luonto maistuu myös ruoassa, ja sitä ihastelevat erityisesti ulkomaalaiset turistit Lapissa käydessään.

– Vesi on niin puhdasta, että sitä voi juoda, ja kyllä se maistuu kalassakin. Lapissa on Euroopan puhtain ilma. Nämä ovat hyvänmakuisia juttua, kertoilee Nikula.

Tuoreimmat aiheesta

Makuja