Poronsydän ja puikulaperunalastut hurmasivat etelässä

Pohjoiset aromit tulevat puhtaasta luonnosta 1:43 Pohjoiset aromit tulevat puhtaasta luonnosta

Pohjoismainen kulttuuripiste esitteli ravintolapäivässä saamelaisia makuja. Helsingissä maisteltiin tänään saamelaista ruokakulttuuria, johon kuuluvat muun muassa poronsydämet ja poroveripallerot.

Saamelaisruokaan erikoistunut gourmet-kokki kertoo, että peruna on uusin tulokas saamelaisten ruokapöydässä.

– Puikula on vähän uudempi tulokas, sitä alettiin viljelemään vasta 1800-luvulla, jo sitä ennen viljeltiin naurista, kertoo keittiömestari Heikki Nikula Hotel Inari Kultahovista.

Saamelaiset maut ovat kotoisin puhtaasta luonnosta. Kala, marjat, poro ja riista ovat saamelaisen makumaailman perusta.

Helsingissä ravintolapäivässä tarjottiin tänään mahdollisuus maistaa poronsydäntä, poronveripalleroita ja väinönputkesta valmistettua jälkiruokaa. Mukana oli myös se uudempi tulokas: puikulaperuna, josta oli tehty perunalastuja.

– Aivan ihanaa, sanoi Anna-Maija Luomi, joka maisteli saamelaisia herkkuja Pohjoismaisessa Kulttuuripisteessä Helsingin keskustassa.

Keittiömestari luonnehtii pohjoisen ihmisiä ja ruokia luonteeltaan samanlaisiksi.

– Vähän villejä molemmat, sanoo Heikki Nikula pilke silmäkulmassaan.

Lapin puhdas luonto maistuu myös ruoassa, ja sitä ihastelevat erityisesti ulkomaalaiset turistit Lapissa käydessään.

– Vesi on niin puhdasta, että sitä voi juoda, ja kyllä se maistuu kalassakin. Lapissa on Euroopan puhtain ilma. Nämä ovat hyvänmakuisia juttua, kertoilee Nikula.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.