Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tervamarinoitua lohta, tillikurkkuja, karitsan ulkofileetä... Tässä on Suomi 100 -juhlamenu

2:15Ruokadiplomatiaa Suomi 100 -juhlamenulla
Julkaistu 24.08.2016 22:14
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

MirjaKivimaki

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi rakennettu juhlamenu julkistettiin keskiviikkona suurlähettiläspäivien yhteydessä Helsingissä. Menuun kuuluu mm. karitsaa, lammasmakkaraa ja puolukkapullia. Menun luojan, keittiömestari Kim Palhusin mukaan moni asia rajaa sitä, mitä tällaiseen menuun voidaan laittaa. Saman menun on sovittava Suomen suurlähetystöihin eri puolille maailmaa.

Suomen satavuotisjuhlamenua kenraaliharjoittelivat tänään Helsingissä Suomen suurlähetystöjen kokit eri puolilta maailmaa. Kansallisuuksia hotelli Presidentin keittiössä oli kymmeniä.

Heidän kättensä kautta kulkivat ruokasalin puolelle mm. tervetuliaisiksi tarkoitetut pikkuruiset suomalaiset suupalat, mm. savumuikkua ja kirjolohen mätiä sekä riimisuolattua naudanfileetä tyrnihillon kera.

Alkupaloissa on mm. sieniä, riimihärkää ja savumuikkuja. 

SUOMI100-pikkusuolaiset

Se loi oman mielenkiintoisen haasteensa myös juhlamenuun.

Kenialainen kokki Nancy Dhuku työskentelee Suomen Nairobin suurlähetystön keittiössä. Hän kertoo nauttineensa Suomen opintoviikosta kovasti.

- Suosikkini Suomen ruokakulttuurista on karjalanpiirakat. Sen opin suurlähetystöllä ensimmäisenä, Dhuku kertoo ja toteaa, että karjalanpiirakat ovat myös suurlähetystön vieraiden lempiruoka.

Ruoka diplomatian välineenä

Menun ovat suunnitelleet keittiömestarit Kim Palhus ja Arto Rastas. Suunnittelussa on haluttu huomioida Suomen oma ruoka- ja juomakulttuuri ja suomalaiset maut.

Valinnoissa on silti pitänyt olla tarkkana, sillä saman menun pitää sopia kaikkiin suurlähetystöihin eri puolille maailmaa. Perusasia on tietysti se, ettei paikallista uskontoa tai kulttuuria loukata, mutta muitakin vältettäviä asioita on.

SUOMI100-keittiomestariKeittiömestari Kim Palhus tapasi myös ruokatoimittajia suurlähettiläspäivien yhteydessä. 

- Hyvä esimerkki on poro. Se on sellainen, mikä herättää paljon tunteita ja jopa ristiriitoja. Olen itse opetellut tämän kantapään kautta kun vedin kerran erään ruokaviikon Singaporessa. Sieltä tuli jälkikäteen feedbackia, ja ymmärsin että poro on hyvin sensitiivinen asia. Toinen on äyriäiset ja nilviäiset, ne ovat joissain maissa suorastaan etovia, Palhus kuvailee.

- Tällaisia on sitten tietysti pyritty välttämään meidän menussa.

SUOMI100-menun-ylaosa

Ruoka ei ole pelkkää kulinarismia vaan oleellinen osa suurlähetystöjen suhdetoimintaa.

- En voi kuvitella diplomatiaa ilman ruokaa, erilaisia tarjoiluita, ilman vieraanvaraisuutta, kuvailee Suomi 100 -hankkeessa toimiva suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi.

Hänen mukaansa vaikeitakin keskusteluita kannattaa usein käydä hyvän ruuan ääressä. Silloin vieraalle jää ainakin jokin posiviinen muistikuva tapaamisesta. Ruoka tarjoaa myös turvallisen keskustelunaiheen ja keskustelijoita yhdistävän kokemuksen.

IMG_6112Jälkiruokana Suomi 100 -menussa on pieneen kulhoon rakennettu britakakku.

- Ruokadiplomatia liittyy myös elintarvikevientiin. Halutaan toisin sanoen luoda kiinnostusta ruokakulttuuria kohtaan ja sitä kautta luoda markkinointimahdollisuuksia ja viime kädessä työpaikkoja omassa maassa, Huhtaniemi toteaa.

Lohta, mätiä, tillikurkkukja, lammasta...

Suomi 100 -menu on monesta eri osasesta koottu.

Alkuun tulevat suomalaiset suupalat: Riimisuolattua naudanfileetä sekä tyrnihilloa, metsäsienisalaattia ruissipsillä, piparjuurimoussea ja savustettua muikkua ja kirjolohenmätiä. Makeana maistiaisena saadaan puolukkapulla.

Varsinaiseksi alkupalaksi nautitaan tervamarinoitua lohta, tillikurkkuja ja vihreää perunasalaattia.

SUOMI100-paaruokaPääruokana on karitsaa ja lammasmakkaraa. 

Pääruoka on karitsan ulkofileetä, kauralla täytetty kaalikääryle, lammasmakkaraa ja maustepippurikastiketta, ja jälkiruuaksi nautitaan pieniin jälkiruokakulhoihin koottu britakakku.

SUOMI100-pullatPikkumakeaksi Suomi 100 -menussa tarjoillaan puolukkapullia. 

Lisää aiheesta:

Sarin ja Jarmon kauppa myy Suomi-herkkuja Rivieralla – yksi yllättävä tuote saa ranskalaiset hullaantumaanHans Välimäki ylistää hämmentävää tamperelaista pikaruokaa – oletko koskaan maistanut?Kansainvälisille Michelin-vieraille tarjoiltiin Helsingissä "kanaviillokkia" ja saunamakkaraaPähkitkö vielä vappuruokia? Poimi vinkit huippukokin menusta!Aki Wahlman jakaa parhaat itsenäisyyspäivän ruokavinkit – yhdessä asiassa huippukokki luottaa ruotsalaiseen...100-vuotias Suomi saa oman menun – tältä huippukokkien suunnittelema ateria näyttää!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • Eilen11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • ke18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • ke06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • ti19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"