Lappilainen huippukokki muistuttaa tärkeästä säännöstä: Näin syntyy täydellinen poronkäristys

6:36 Lapin ruokalähettiläs Tero Mäntykangas

Lapin ehkä tunnetuin ruoka, poronkäristys, valmistuu lappilaisen huippukokin mukaan ilman pitkiä haudutusaikoja. 

Ruoalla on tänä päivänä suuri merkitys matkailulle, ja näin on myös Suomen Lapissa, Lapland Hotels keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoi aamun Huomenta Suomen lähetyksessä. Sosiaalisen median myötä ruoan merkitys ja aitous korostuvat – ruoan ja siihen liittyvien tarinoiden tulee olla tosia.

– Mielestäni meillä Pohjoisessa on maailman parhaat raaka-aineet, puhdas ilma ja raaka-aineissa eksoottisuutta ja mystiikkaa, Mäntykangas kertoo.

Lappi on kansainvälisten matkailijoiden suosiossa, mikä näkyy osaltaan myös ruokalistoilla. Mäntykankaan mukaan kotimaisten matkailijoiden hiihtolomaviikoilla tarjoillaan vahvasti suomalaisia raaka-aineita, kun taas brittimatkailijoiden aikaan poroa ei ole tarjolla.

Poronkäristystä ei tarvitse hauduttaa

Lappilainen ruoka, ja etenkin poronkäristys, tunnetaan ympäri Suomen. Mäntykangas paljasti lähetyksessä vinkkejä, joiden avulla kotikokkikin voi onnistua tämän ruokalajin teossa. 

Paistikäristys on miehen mukaan niin yksinkertainen, että pelkkä lihan ruskistaminen, suola ja vesi riittävät. Käristykseen voi halutessaan lisätä myös olutta. 

Toisin kuin moni luulee, poronkäristys ei vaadi pitkiä haudutusaikoja. 

– Paistikäristystä ei tarvitse hauduttaa, vaan sen voi valmistaa a’la minute. Siinä pitää olla vähän purutuntumaa, eikä se saa mennä hileiseksi, Mäntykangas muistuttaa.

Videolla kokki kertoo uudesta ravintolahankkeestaan ja siitä, mitkä asiat tekevät lappilaisesta ruoasta modernin. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja