Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lappilainen huippukokki muistuttaa tärkeästä säännöstä: Näin syntyy täydellinen poronkäristys

6:36Lapin ruokalähettiläs Tero Mäntykangas
Julkaistu 26.10.2018 14:04

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Lapin ehkä tunnetuin ruoka, poronkäristys, valmistuu lappilaisen huippukokin mukaan ilman pitkiä haudutusaikoja. 

Ruoalla on tänä päivänä suuri merkitys matkailulle, ja näin on myös Suomen Lapissa, Lapland Hotels keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoi aamun Huomenta Suomen lähetyksessä. Sosiaalisen median myötä ruoan merkitys ja aitous korostuvat – ruoan ja siihen liittyvien tarinoiden tulee olla tosia.

– Mielestäni meillä Pohjoisessa on maailman parhaat raaka-aineet, puhdas ilma ja raaka-aineissa eksoottisuutta ja mystiikkaa, Mäntykangas kertoo.

Lappi on kansainvälisten matkailijoiden suosiossa, mikä näkyy osaltaan myös ruokalistoilla. Mäntykankaan mukaan kotimaisten matkailijoiden hiihtolomaviikoilla tarjoillaan vahvasti suomalaisia raaka-aineita, kun taas brittimatkailijoiden aikaan poroa ei ole tarjolla.

Poronkäristystä ei tarvitse hauduttaa

Lappilainen ruoka, ja etenkin poronkäristys, tunnetaan ympäri Suomen. Mäntykangas paljasti lähetyksessä vinkkejä, joiden avulla kotikokkikin voi onnistua tämän ruokalajin teossa. 

LUE MYÖS: Poromies muistuttaa lihan erityispiirteestä: Muista tämä, kun valmistat poroa!


Paistikäristys on miehen mukaan niin yksinkertainen, että pelkkä lihan ruskistaminen, suola ja vesi riittävät. Käristykseen voi halutessaan lisätä myös olutta. 

Toisin kuin moni luulee, poronkäristys ei vaadi pitkiä haudutusaikoja. 

– Paistikäristystä ei tarvitse hauduttaa, vaan sen voi valmistaa a’la minute. Siinä pitää olla vähän purutuntumaa, eikä se saa mennä hileiseksi, Mäntykangas muistuttaa.

Videolla kokki kertoo uudesta ravintolahankkeestaan ja siitä, mitkä asiat tekevät lappilaisesta ruoasta modernin. 

Lisää aiheesta:

Keittiömestari Kim Mikkolan kutkuttava ruoka poronkäristyksestä: "Tekeminen ei ole mitenkään vaikeaa"Huippukokki Henri Alén muistelee kaikkien aikojen erikoisinta luomaansa annosta: "Se oli kyllä aika eksoottinen"Huippukokki Hans Välimäki paljastaa kesäisen grillisuosikkinsa: ”Todella simppeliä ja todella maukasta"Suomalainen huippukokki ei tyrmää valmisruokia – kehottaa käyttämään niitä inspiraation lähteenä: ”Itsekin käytän valmisnuudeleita kotona”Kari Aihinen antaa parhaat niksit lihan kypsentämiseen grillissä – näillä ohjeilla onnistut varmastiSuomalainen ravintoloitsija kannustaa: Kaksi asiaa, jotka suomalaisten tulisi omaksua japanilaisesta ruokakulttuurista
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • Eilen13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?