Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitääkö suomalaisissa pikaruokaravintoloissa siivota itse jälkensä?

Lehtikuva
Julkaistu 28.02.2017 14:48

Hanna-Leena Huhtala

hanna-leena.huhtala@mtv.fi

Ravintolaruokailu on irtiotto arjesta. Hetki, jolloin joku muu hoitaa ruoan valmistamisen, tarjoilun ja siivoamisen. Mutta meneekö homma näin myös pikaruokaravintoloissa?

Uusiseelantilainen valokuvaaja ikuisti katastrofisen siivon aucklandilaisessa McDonald'sissa jo viime vuonna. Aihe nousi uudelleen pinnalle, kun uusiseelantilaisopiskelijoiden Facebook-ryhmässä julkaistiin kuva sotkuisesta pikaruokalan pöydästä, kertoo Newshub-sivusto. Kuva aiheutti kiivaan somekeskustelun siitä, kenen tehtävänä pikaruokaravintolassa on siivota pöydät.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Asiakkaat ymmärtävät viedä omat roskansa

Pikaruokaravintolan käytäntöön kuuluu, että asiakas korjaa itse jälkensä. Suomen McDonald´sin viestintäpäällikkö Heli Ryhänen kertoo, että suurimmaksi osaksi asiakkaat tämän mukaan toimivatkin.

– On tietenkin kiireaikoja ja viikonloppuisin haasteellisempia hetkiä, jolloin ihmiset jättävät enemmän sotkua eikä salin puolella ehditä siivota koko ajan.

Antti Kunnari kuvasi kaaosta Porvoon Hesburgerissa muutama vuosi sitten


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ryhäsen mukaan ravintolan yleinen siisteys kuitenkin vaikuttaa asiakkaan näkökulmasta koko kokemukseen, ja siksi on tärkeää pitää paikat kunnossa.

– Siihen liittyy lisäksi ulkotilojen siivous, mutta turvallisuussyistä työntekijämme eivät yöaikaan siivoa ulkotiloja lainkaan, Ryhänen huomauttaa.

”Ei ole iso ongelma”

Ouluun vuosi sitten avatun Friends & Brgrsin ravintolapäällikkö Henna Nousuniemi kertoo, että toisen palautuspisteen lisääminen 70 paikkaiseen ravintolaan auttoi yleisen siisteyden ylläpitämistä.

– Kun avasimme, astioita saattoi jäädä enemmän pöytiin, mutta se johtui siitä etteivät ihmiset ehkä oikein hoksanneet missä palautuspiste sijaitsi, Nousuniemi sanoo.

Friends & Brgrs eroaakin muista pikaruokaketjuista oikeiden astioiden käytössä. Nousuniemen mukaan asiakkaat yhdistävät paikkaan kahvilan tunnun ja haluavat myös omalta osaltaan ylläpitää siisteyttä. 

– Oulussa tämä ei missään vaiheessa ollut iso ongelma, mutta sen jälkeen, kun vaihdoimme Helsingin pisteessä kertakäyttöastioiden sijasta käyttöön oikeat astiat, ihmiset siivosivat sielläkin jälkensä paremmin, Nousuniemi miettii.

Kiireaikaan asiakkaan palvelu tärkein tehtävä

Nousuniemi ei ole huomannut suurta eroa yleisessä siivossa ja viihtyvyydessä vuorokauden aikojen eikä päivien väillä. Oivan Paras hymy -merkinnällä varustettu ruokaravintola ei kärsi sotkijoista enempää edes viikonloppuisin.

Heli Ryhänen McDonald'silta muistuttaa, että suurin osa siivouksesta on jatkuvaa.

– Kun yksi pihvi on paistettu, grilli putsataan heti. Työvuorolistat kertovat, missä vuoron aikana työskennellään ja voi olla, että kiireaikaan on salivastaava, jonka tehtävä on huomioida salin siisteyttä. Mutta hänenkin tehtävänsä on ennen kaikkea palvella asiakasta ensin ja siivota sotkut sitten, kun kiire helpottaa, Ryhänen avaa.

Vaikuttaisi siltä, että suomalaisissa pikaruokaravintoloissa käy vallan siistejä asiakkaita. Oletko asiasta samaa mieltä?

Pikaruokala sotkuisuus

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonnaViiden euron buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista: Tällaista ruoka onEnsin Michelin-ravintola muuttui "sushitehtaaksi", nyt Sasu Laukkosella on jälleen ässä hihassa – keksi nerokkaan lounastuotteen, jota "oikeastaan kukaan ei vielä tee"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" McDonald'sin suomalainen ex-työntekijä kertoo ongelmista ravintolassa: Asiakkaille tarjoiltiin seissyttä ruokaa, työntekijöitä liian vähän – "Kun ravintolapäällikkö oli poissa, helvetti pääsi irti"Ahdistava näky hotelliaamiaisella sai Iikka Kiven mitan täyttymään: "Tässä ei ole mitään järkeä, lopettakaa"
PikaruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pikaruoka
  • 7.8.06:32
    Syöpä

    Keuhkosyövän riski voi kasvaa, jos syöt näitä ruokia

  • 7.7.09:45
    Ravintolat

    Uutta tietoa Tanskan KFC-kohusta: Kelvotonta kanaa konkurssikypsässä ketjussa

  • 2.7.17:29
    Ravintolat

    Mäkkärin kanattomat nugetit testissä: "Mausta huomaa..."

  • 1.7.09:17
    Ruoka

    Hesburger lopettaa lastenaterian myynnin

  • 26.6.12:33
    Ravintolat

    Kaikki KFC-ravintolat kiinni Tanskassa – vuodetut viestit paljastavat järkyttävää tietoa