McDonald'sin suomalainen ex-työntekijä kertoo ongelmista ravintolassa: Asiakkaille tarjoiltiin seissyttä ruokaa, työntekijöitä liian vähän – "Kun ravintolapäällikkö oli poissa, helvetti pääsi irti"
Ruotsalainen Aftonbladet uutisoi tällä viikolla, että useat Burger King -pikaruokaketjuun kuuluvat ravintolat ovat Ruotsissa laiminlyöneet hygieniaa ja ketjun ohjeistuksia ruoan tuoreuden suhteen.
Yhteensä 14 nykyistä ja entistä työntekijää paljasti lehden 200 sekunder ohjelmalle myyneensä liian kauan valmiina odottaneita hampurilaisia ja merkinneensä ruokien valmistusaikoja uudelleen lykätäkseen niiden poisheittämistä.
MTV Uutisiin otti uutisoinnin jälkeen yhteyttä McDonald’sin entinen työntekijä, joka kertoi useista vastaavanlaisista epäkohdista yhdessä yrityksen Suomen-ravintoloista.
Entisen työntekijän mukaan kyseisessä ravintolassa muun muassa tarjoiltiin usein liian pitkään seissyttä ruokaa.
Hampurilaisten kohdalla ”kymmenen minuutin sääntö” venyi usein yli puoleksi tunniksi. Näin tapahtui henkilön mukaan ruuhka-aikaan, kun keittiössä ei ollut tarpeeksi työntekijöitä valmistamassa tuoreita hampurilaisia.
Pari tuntia vanhoja nugetteja
Ranskalaisia perunoita saisi ex-työntekijän mukaan tarjoilla enintään viisi minuuttia paistamisen jälkeen, mutta kyseisessä ravintolassa aika venyi ”päivittäin” puoleksi tunniksi.
– Ranskalaisten kuuluisi olla asiakkaalle tarjoiltuna kuumia ja rapeita, mutta useimmiten asiakas saa lämpimiä ja löysähtäneitä ranskalaisia, entinen työntekijä kertoo.
Kananugettien kohdalla raja paukkui vieläkin pahemmin.
– Usein siellä kaadettiin vain uudet nugetit vanhojen päälle tyhjentämättä lämpöastiaa välissä. Pahimmillaan asiakkaille tarjoiltiin parikin tuntia vanhoja nugetteja, hän sanoo.
Liian vähän työntekijöitä
Ongelmia aiheutti haastatellun mukaan jatkuva kiire, joka johtui työntekijävajauksesta. Hänen mukaansa töissä oli usein liian vähän väkeä.
– Kun olin vielä harjoittelijana, hoidimme asiakaspalvelua kahdestaan erään toisen työntekijän kanssa ja keittiössä oli kaksi henkeä. Saman työn tekemiseen tarvittaisiin normaalisti 10–15 ihmistä, 4–6 edessä (kassalla) ja saman verran keittiössä, entinen työntekijä arvioi.
Entisen työntekijän mukaan ruuhka-aikoihin asiakkaat joutuivat odottamaan ruokiaan jopa 40–50 minuuttia. Parinkymmenen minuutin odotus kiireisinä aikoina oli hänen mukaansa normaalia.
Pahiten ongelmat näkyivät iltaisin ja viikonloppuisin.
– Silloin, kun ravintolapäällikkö oli poissa, helvetti pääsi irti, hän kuvailee.
Entinen työntekijä kertoo puutteita myös hygeniapassikäytännössä. Hänen mukaansa hygieniapassi pitäisi olla kaikilla työntekijöillä, jotka ovat töissä yli kolmen kuukauden ajan. Näin ei ollut, eikä hänellä itselläänkään ollut ollenkaan hygieniapassia yli puoli vuotta kestäneen työsuhteen aikana.
Haastateltava työskenteli ravintolassa noin puoli vuotta viimeisen vuoden aikana. MTV Uutiset on nähnyt hänen työtodistuksensa. Hän esiintyy jutussa nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.
Raportit kunnossa
MTV Uutiset tavoitti McDonald’s Suomen viestintäjohtaja Heli Ryhäsen. Hänen mukaansa McDonald'silla on tarkat laatuvaatimukset, joita valvotaan tarkasti.
– Meille on aivan äärimmäisen tärkeää, että asiakas on tyytyväinen, Ryhänen sanoo.
Ryhänen nostaa esiin Ruokaviraston elintarvikevalvontajärjestelmän Oiva-raportit.
– Sanoisin, että meillä on Suomessa aika hyvä systeemi tämän Oiva-järjestelmän kanssa. Tulokset ovat julkisia ja niitä voi kuka tahansa käydä katsomassa, Ryhänen toteaa.
Kaikki Oiva-järjestelmästä löytyvät 52 McDonald’s-ravintolaa on saanut joko parhaan tai toiseksi parhaan tuloksen edellisestä tarkastuksesta. MTV Uutisten haastatteleman entisen työntekijän ravintolassa edellisen Oiva-raportin tulos on toiseksi paras eli hyvä.
Lämpötasoista luovutaan
Ryhäsen mukaan asiakas ei voi olla huomaamatta, jos ranskalaiset ovat odottaneet tarjoilua puoli tuntia. Nugettien kanssa sama juttu, sillä niistä tulee pitkään seisseenä nihkeitä.
Hänen on vaikea uskoa entisen työntekijän väitettä siitä, että nugetteja olisi tarjoiltu kahden tunnin päästä valmistuksesta.
– Jos joku työntekijä on näin toiminut, niin hän tehnyt täysin vastoin toimintaohjeita, Ryhänen toteaa.
Ryhänen kertoo, että noin puolet McDonald’sin ravintoloista on luopunut valmiiden hampurilaisten lämpötasoista kokonaan ja yhä useammassa ravintolassa niistä aiotaan luopua jatkossa.
– Puolissa ravintoloista hampurilaista aletaan siis valmistaa vasta asiakkaan tilauksesta, Ryhänen kertoo.
McDonald's panostaa koulutukseen
Joissain ravintoloissa varaudutaan kuitenkin edelleen ruuhkapiikkeihin valmistamalla tiettyjä tuotteita valmiiksi, jotta asiakas saa ruokansa mahdollisimman nopeasti. Klassikkohampurilainen Big Mac kuuluu tällaisiin ennakkoon valmistettaviin tuotteisiin.
– Välillä meillä tulee asiakaspiikkejä. Näemme tietokoneelta suoraan ennusteen siitä, montako Big Macia tulee menemään kaupaksi seuraavan puolen tunnin aikana.
Hygieniapassi on ehdoton vaatimus jokaiselta työntekijältä, Ryhänen painottaa.
Hänen mukaansa yritys panostaa isosti työntekijöidensä koulutukseen, ja monet työntekijöistä lähetetään yrityksen koulutuskeskukseen Helsinkiin.
Otsikkoa muutettu 13.10. kello 16.49: Muutettu otsikkoon sanaa seissyttä sanan vanhaa tilalle. Aiemmin otsikossa sanottiin, että "asiakkaille tarjoiltiin vanhaa ruokaa".
Uusimmat
-
11:45
Lähtölaskenta kevääseen on alkanut – harmaan sadeverhon keskeltä loistava uutinen eräällä ihmisryhmälle
-
11:30
ISW: Venäjä valmistautuu suurhyökkäykseen ja pyrkii hajaannuttamaan ukrainalaisjoukkoja Zaporizhzhjassa – MTV seuraa sotaa
-
11:02
Kansanedustajan työt jättävä Jaana Pelkonen: "Olen joutunut miettimään, pitääkö päätökseni"
-
10:58
Muista tämä toimenpide, jos sinulla on tapana sulatella jäistä autoasi parkkihallissa – edessä voi muuten olla ikävä yllätys
-
10:51
Kuluttajaliitto jatkaisi markkinointikieltoa: "Samanlaiseen tilanteeseen kuin ennen kieltoa ei pitäisi palata" – tässä syy
-
10:46
Roope Hintz ylsi komeaan merkkipaaluun NHL:ssä
-
10:44
Suomalaisten murheita 16 vuotta kuunnellut Pekka Sauri nykymenosta: "Helposti vallitsee negatiivisuusharha" – tässä hänen elämänohjeensa
-
10:07
Ulla Taalasmaasta Tyyne Puustiseen – Salatut elämät -tähdet paljastavat omat suosikkihahmonsa sarjasta
-
09:52
Mustakarhu on ottanut itsestään jo 400 selfietä kansallispuistossa: "Näytän mielestäni hyvältä edestä, mutta entä sivulta – onko kuononi liian pitkä?"
-
09:43
Jos olet syönyt pahaa tofua, se oli todennäköisesti valmistettu väärin – näin paistat siitä herkullisen rapeaa
-
09:36
Venäjän oikeuksia puolustaneen Norjan olympiavoittajan sähköpostiviesti julki – hiihtotähti ei usko kohuväitettä: "Hänestä tulee maalitaulu monelle"
-
09:30
Muistatko vielä? Helena Ahti-Hallberg oli tähtiopettajana ensimmäisellä TTK-kaudella – näin hän muistelee lähetystä
-
09:07
"Hyökkäys sivistynyttä maailmaa vastaan" – YK:n pääsihteeri ja Yhdysvaltain presidentti tuomitsivat Itä-Jerusalemin joukkoampumisen
-
08:47
Olympiavoittaja Veronika Stepanova täysin raivona ruotsalaistähden ehdotuksesta: "Mitä hän luulee saavuttavansa?"
-
08:44
Nämä videot paljastavat väkivallan silmittömyyden: Tyre, 29, huusi äitiä, kun poliisit hakkasivat häntä hengiltä
-
08:38
Yksi suomalaissprintteri merkitty punaisella Jari Isometsän papereissa – "Haluan laittaa painetta"
-
08:29
Perun kongressi torjui kritisoidun presidentin pyynnön vaalien aikaistamisesta – "Minulla ei ole kiinnostusta jatkaa presidenttinä"
-
08:26
Ethän pese käsiäsi heti kipugeeliä levitettyäsi? Vältä nämä mokat lääkkeiden kanssa: "Suurin virhe on, jos..."
-
08:13
Presidentti Joe Biden muisti uhrin omaisia – musta mies kuoli poliisiväkivallan seurauksena stop-merkin huomiotta jättämisen jälkeen
-
08:02
Lauri Markkanen erityisasemassa NBA-joukkueessaan – suomalaistähti välttää joukkuetovereille kaavaillun myllerryksen
-
Lataa lisää