Näin teet trendikkään joulun – pöytä koreaksi suussa sulavilla herkuilla

Mainos
K-Ruoka trendikäs joulu1
Joulutortut voi tehdä vaihteeksi kuusen muotoisiksi.

Joulu on perinteisten herkkujen aikaa, mutta joulupöytään voi tuoda myös ripauksen trendikkyyttä.

Joulun suosikit tahtovat olla samoja vuodesta toiseen, mutta yhä useampi uskaltaa kokeilla perinneruoista uudenlaisia versioita, kertoo Keskon ruokatoimittaja Sanna Huovilainen.

– Suosittelen aloittamaan yhden uuden elementin tuomisesta joulupöytään. Jos ei muuta, niin voi vaikka graavata lohen eri tavalla. Meillä on kivoja reseptejä uudenlaisiin tapoihin graavata lohi. Kokeile vaikka punajuurigraavattua tai ginigraavattua lohta.

Myös kinkkuun saa vaihtelua kuorruttamalla sen uudella tavalla.

– Kinkkuun saa kiiltävän ja tahmaisen pinnan glaseeraamalla sen teriyaki-kastikkeella. Kinkun voi myös korvata vaihteeksi kokonaisella kalkkunalla ja glaseerata sen granaattiomenasta valmistetulla siirapilla. Glaseeraus kuulostaa hienolta, mutta se tarkoittaa yksinkertaisesti lihan pinnan viimeistelyä kastikkeella.

Sanna Huovilaiselle on tärkeää, että heidän perheensä joulupöydässä on kalaa.

– Pidän kalasta eri muodoissa ja odotankin jouluruoista eniten runsasta kalapöytää sekä perinteisiä mätivoileipiä. Tänä jouluna trendikkäässä kalapöydässä tarjotaan sillit näyttävästi voileipäkakun muodossa. Sillivoileipäkakku jätetään trendikkäästi päällystämättä naked cake -tyyliin. 

Makeita moneen makuun

Makeiden tarjottavien osalta voi myös varioida vanhaa tai kokeilla täysin uutta.

– Joulu ei olisi mitään ilman suklaata. Tänä jouluna suklaakakusta voi tehdä astetta juhlavamman ripottelemalla kakun pinnalle kultahippuja, Huovilainen vinkkaa.

Suklaan lisäksi piparinmakuiset leivonnaiset ja jälkiruoat ovat aina suosittuja.

– Kestosuosikkini piparimudcake saa tänä vuonna rinnalleen piparkakkujäädykkeen.

Iki-ihania joulutorttuja voi tehdä myös uudella tavalla. 

– Nyt on trendikästä keksiä uusia malleja ja muotoja, yksi niistä on pie crust, jossa joulutortun pinnalle asetellaan pieniä taikinakoristeita.

Tortut voi muotoilla myös kuusen tai lumihiutaleen muotoisiksi. Tortut voi täyttää perinteisen luumumarmeladin sijaan myös muilla marmeladeilla tai vaikkapa Nutellalla.

Kasvissyöjälle maistuu perunaviipalelaatikko

Myös kasvissyöjän on helppo löytää joulupöydästä ruokavalioonsa sopivia ruokia. Esimerkiksi useimmat joulun laatikot sopivat lakto-ovo-vegetaristille.

–  Teimme K-Ruoka-lehteen tänä jouluna perunalaatikon viipaloiduista perunoista ilman imeltämistä. Perunaviipaleet asetellaan laatikkoon hauskasti pystyyn. Perinteisten laatikoiden lisäksi suosittelen kokeilemaan vaikkapa kurpitsalaatikkoa  tai punajuurilaatikkoa.

Vegaaneille sopivia vaihtoehtoja joulupöytään ovat esimerkiksi kokonaisena paahdettu kukkakaali ja seitankinkku.

Ennen joulua on monenlaista kiirettä, joten jouluruokien ja pikkujoulutarjoilujen suunnittelussa kannattaa muistaa myös kauppojen valmiit tuotteet. Pienellä tuunaamisella kokoat helposti näyttävätkin tarjoilut.

Trendinä hävikin vähentäminen

Yksi tämän hetken ruokatrendeistä on hävikin vähentäminen, joka on syytä pitää mielessä myös jouluna.

– Jouluruoissa kannattaa keskittyä määrän sijaan laatuun. Sen lisäksi kannattaa tehdä vain niitä ruokia, jotka varmasti maistuvat.

K-Ruoan verkkosivuilta löytyy paljon ohjeita joulutähteiden hyödyntämiseen. Kokeile esimerkiksi sitruunaista lohi-perunalaatikkoa, johon voit käyttää kätevästi tähteeksi jääneen perunalaatikon.

– Juureslaatikoista voi valmistaa myös esimerkiksi sämpylöitä tai lanttu-jauhelihalaatikkoa.

Kinkkua jää myös usein yli. Siitä saa herkullisen version esimerkiksi karamellisoimalla

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja