Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pikkujoulukauden uusin ruokatrendi: 1980-luvun kotibileiden sormiruoka tekee paluun!

Crudité-tarjotin sisältää useimmiten runsaasti erilaisia, värikkäitä vihanneksia ja monta erilaista dippiä.
Crudité-tarjotin sisältää useimmiten runsaasti erilaisia, värikkäitä vihanneksia ja monta erilaista dippiä. Shutterstock
Julkaistu 07.12.2017 17:30

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Nyt joulun juhlapöydissä yllätetään raikkaudella ja uusilla erikoisilla yhdistelmillä. Helppo, näyttävä ja trendikäs juhlatarjottava syntyy tuoreista vihanneksista ja erilaisista dippikastikkeista, vinkkaa Pipsa Hurmerinta.

Joulun aikaan suomalaiset vannovat perinteisten ruokien nimeen, ja joulupöytään valitaan yleensä vuodesta toiseen samat tutut herkut. Myös pikkujouluissa tarjottavat alkavat jo vakiintua eikä yllätyksiä välttämättä pöydästä löydy. Jo neljänsissä juhlissa kulunut aurajuusto-piparkakku-yhdistelmä saattaa alkaa kyllästyttää.

Kokki ja juontaja Pipsa Hurmerinta haistaa kuitenkin jo juhlakauden uuden trendin. Nyt saapuvat takaisin suomalaisille jo 1980-luvun kotibileissä tutuksi tulleet vihannes-dippilautaset, nykyiseltä nimeltään crudité-tarjottimet.

Crudité on Ranskasta alun perin tuleva tarjottava, joka tarkoittaa siis palasiksi, tikuiksi ja ohuiksi leikattuja raakoja vihanneksia, jotka nautitaan useimmiten dipin kanssa. Crudité on Pipsa Hurmerinnan mukaan tavallaan delux-versio suomalaisille tutusta vihannes-dippilautasesta.

Pikkujouluissa se on oivallinen vaihtoehto esimerkiksi perinteisille juustolautasille. Toisaalta se sopii myös joulupöytään, sillä raa’at vihannekset tuovat annosten väliin paljon kaivattua raikkautta.

– Crudité on esimerkiksi pikkujouluissa helppoa sormiruokaa. Se on raikasta vaihtelua tutulle piparin ja aurajuuston yhdistelmälle, tarjoiluihin tarvitaan joku yllätysmomentti. Tuhtien jouluruokien välissä vihannesten syöminen tekee hyvää, Hurmerinta kertoo.

– Cruditéen on tarkoitus olla niin runsas, että se kestää koko illan. Tarjotin näyttää itseasiassa jopa paremmalta, kun sitä närpitään.

Valikoi kaupan herkullisimmat vihannekset ja jätä naatit näkyviin

Useat värikkäät vihannekset saavat crudité-tarjottimen näyttämään upealta. Hurmerinta ei asettaisi tiukkoja rajoja tarjottimen vihanneksille, vaan hän neuvoo pysymään avoimena.

– Kannattaa valita sen mukaan, mikä omassa kaupassa on parasta, eli mennä kauppaan puhtaalta pöydältä, katsoa, mikä näyttää todella hyvältä eikä ostaa mitään tiettyä. Kannattaa olla avoimin mielin siitä, mitä kaikkea tarjottimelle voi laittaa, Hurmerinta kertoo.

– Nykyään saa paljon erivärisiä porkkanoita ja kukkakaaleja, nehän ovat todella kauniita. Parsa sopii oikein hyvin ja samoin retiisi, sitä syödään ihan liian vähän Suomessa, hän kertoo esimerkkeinä.

Eikö vihanneslautanen innosta? Pipsa Hurmerinta antaa myös toisen tarjottavavinkin, jolla yllättää juhlissa: tarjoa laadukkaiden perunasipsien kanssa kaviaaria ja kuohuviiniä!

Valmistelut trendiruoalle ovat myös yksinkertaiset: vihanneksille riittää pesu ja pilkkominen. Hurmerinnan mukaan kasvisten naatteja kannattaa jättää vähän näkyviin.

Dipeiksi tuttu kokki suosittelee esimerkiksi hummusta, avokado-pohjaisia dippejä sekä erilaisia turkkilaiseen jogurtti-pohjaan tehtyjä dippejä. Myös baba ganoush eli munakoisotahna on hänen mukaansa loistava valinta.

Katso hummuksen ja baba ganoushin reseptit täältä.

Inspiraatiota omaan crudité-tarjottavaan voi etsiä esimerkiksi Instagramista, josta myös Pipsa Hurmerinta bongasi trendin saapumisen.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

***

1:30Mitä varsista voisi valmistaa?

Lisää aiheesta:

Kari Aihinen vinkkaa: Näin saat pääsiäisruoat halvemmallaJuhannusruoka ja -reseptit: Parhaat salaatit ja grilliruoat – jälkkäriksi vaikka britakakku tai maailman helpoin raparperipiirakkaVuoden 2019 kuumimmat ruokatrendit – eksoottisia hedelmiä ja hampaidenjälkiä ruoassaUhka vai mahdollisuus? Suosikkikarkki sekoitti Suomen – yhdistellään nyt kaikkeenJos rakastat viiniä, tämä on sinulle: Juo, syö ja nauti!Tässäkö täydellinen krapulaherkku? Huippukokki Hans Välimäki suosittelee kokeilemaan
JuhlatPikkujoulutJouluVihanneksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juhlat
  • 29.5.18:48
    Sää

    Tuore ennuste: Tällainen on päättäjäisviikonlopun sää

  • 24.5.12:32
    Sää

    Yli 20 asteen lämpö palaa! Viikon säätä kuvaa kuitenkin ihan muu termi kuin lämpö – katso ennuste

  • 20.5.10:59
    Lakkiaiset

    Voileipäkakku, ylioppilaslakkikeksit ja muut tarjoilut valmistujaisjuhliin

  • 19.5.11:41
    Sää

    Tämä tiedetään koulujen päättäjäisviikonlopun säästä: Lämmin aalto häämöttää

  • 02.06.202410:42
    Juhlat

    Nuorilta juhlijoilta takavarikoitiin kirkasta viinaa ja sähkötupakkaa – poliisilla erityinen rauhoituskeino