Pikkujoulukauden uusin ruokatrendi: 1980-luvun kotibileiden sormiruoka tekee paluun!

crudite
Crudité-tarjotin sisältää useimmiten runsaasti erilaisia, värikkäitä vihanneksia ja monta erilaista dippiä. Shutterstock

Nyt joulun juhlapöydissä yllätetään raikkaudella ja uusilla erikoisilla yhdistelmillä. Helppo, näyttävä ja trendikäs juhlatarjottava syntyy tuoreista vihanneksista ja erilaisista dippikastikkeista, vinkkaa Pipsa Hurmerinta.

Joulun aikaan suomalaiset vannovat perinteisten ruokien nimeen, ja joulupöytään valitaan yleensä vuodesta toiseen samat tutut herkut. Myös pikkujouluissa tarjottavat alkavat jo vakiintua eikä yllätyksiä välttämättä pöydästä löydy. Jo neljänsissä juhlissa kulunut aurajuusto-piparkakku-yhdistelmä saattaa alkaa kyllästyttää.

Kokki ja juontaja Pipsa Hurmerinta haistaa kuitenkin jo juhlakauden uuden trendin. Nyt saapuvat takaisin suomalaisille jo 1980-luvun kotibileissä tutuksi tulleet vihannes-dippilautaset, nykyiseltä nimeltään crudité-tarjottimet.

Crudité on Ranskasta alun perin tuleva tarjottava, joka tarkoittaa siis palasiksi, tikuiksi ja ohuiksi leikattuja raakoja vihanneksia, jotka nautitaan useimmiten dipin kanssa. Crudité on Pipsa Hurmerinnan mukaan tavallaan delux-versio suomalaisille tutusta vihannes-dippilautasesta.

Pikkujouluissa se on oivallinen vaihtoehto esimerkiksi perinteisille juustolautasille. Toisaalta se sopii myös joulupöytään, sillä raa’at vihannekset tuovat annosten väliin paljon kaivattua raikkautta.

– Crudité on esimerkiksi pikkujouluissa helppoa sormiruokaa. Se on raikasta vaihtelua tutulle piparin ja aurajuuston yhdistelmälle, tarjoiluihin tarvitaan joku yllätysmomentti. Tuhtien jouluruokien välissä vihannesten syöminen tekee hyvää, Hurmerinta kertoo.

– Cruditéen on tarkoitus olla niin runsas, että se kestää koko illan. Tarjotin näyttää itseasiassa jopa paremmalta, kun sitä närpitään.

Valikoi kaupan herkullisimmat vihannekset ja jätä naatit näkyviin

Useat värikkäät vihannekset saavat crudité-tarjottimen näyttämään upealta. Hurmerinta ei asettaisi tiukkoja rajoja tarjottimen vihanneksille, vaan hän neuvoo pysymään avoimena.

– Kannattaa valita sen mukaan, mikä omassa kaupassa on parasta, eli mennä kauppaan puhtaalta pöydältä, katsoa, mikä näyttää todella hyvältä eikä ostaa mitään tiettyä. Kannattaa olla avoimin mielin siitä, mitä kaikkea tarjottimelle voi laittaa, Hurmerinta kertoo.

– Nykyään saa paljon erivärisiä porkkanoita ja kukkakaaleja, nehän ovat todella kauniita. Parsa sopii oikein hyvin ja samoin retiisi, sitä syödään ihan liian vähän Suomessa, hän kertoo esimerkkeinä.

Eikö vihanneslautanen innosta? Pipsa Hurmerinta antaa myös toisen tarjottavavinkin, jolla yllättää juhlissa: tarjoa laadukkaiden perunasipsien kanssa kaviaaria ja kuohuviiniä!

Valmistelut trendiruoalle ovat myös yksinkertaiset: vihanneksille riittää pesu ja pilkkominen. Hurmerinnan mukaan kasvisten naatteja kannattaa jättää vähän näkyviin.

Dipeiksi tuttu kokki suosittelee esimerkiksi hummusta, avokado-pohjaisia dippejä sekä erilaisia turkkilaiseen jogurtti-pohjaan tehtyjä dippejä. Myös baba ganoush eli munakoisotahna on hänen mukaansa loistava valinta.

Katso hummuksen ja baba ganoushin reseptit täältä.

Inspiraatiota omaan crudité-tarjottavaan voi etsiä esimerkiksi Instagramista, josta myös Pipsa Hurmerinta bongasi trendin saapumisen.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja