Nyt joulun juhlapöydissä yllätetään raikkaudella ja uusilla erikoisilla yhdistelmillä. Helppo, näyttävä ja trendikäs juhlatarjottava syntyy tuoreista vihanneksista ja erilaisista dippikastikkeista, vinkkaa Pipsa Hurmerinta.
Joulun aikaan suomalaiset vannovat perinteisten ruokien nimeen, ja joulupöytään valitaan yleensä vuodesta toiseen samat tutut herkut. Myös pikkujouluissa tarjottavat alkavat jo vakiintua eikä yllätyksiä välttämättä pöydästä löydy. Jo neljänsissä juhlissa kulunut aurajuusto-piparkakku-yhdistelmä saattaa alkaa kyllästyttää.
Kokki ja juontaja Pipsa Hurmerinta haistaa kuitenkin jo juhlakauden uuden trendin. Nyt saapuvat takaisin suomalaisille jo 1980-luvun kotibileissä tutuksi tulleet vihannes-dippilautaset, nykyiseltä nimeltään crudité-tarjottimet.
Crudité on Ranskasta alun perin tuleva tarjottava, joka tarkoittaa siis palasiksi, tikuiksi ja ohuiksi leikattuja raakoja vihanneksia, jotka nautitaan useimmiten dipin kanssa. Crudité on Pipsa Hurmerinnan mukaan tavallaan delux-versio suomalaisille tutusta vihannes-dippilautasesta.
Pikkujouluissa se on oivallinen vaihtoehto esimerkiksi perinteisille juustolautasille. Toisaalta se sopii myös joulupöytään, sillä raa’at vihannekset tuovat annosten väliin paljon kaivattua raikkautta.
– Crudité on esimerkiksi pikkujouluissa helppoa sormiruokaa. Se on raikasta vaihtelua tutulle piparin ja aurajuuston yhdistelmälle, tarjoiluihin tarvitaan joku yllätysmomentti. Tuhtien jouluruokien välissä vihannesten syöminen tekee hyvää, Hurmerinta kertoo.
– Cruditéen on tarkoitus olla niin runsas, että se kestää koko illan. Tarjotin näyttää itseasiassa jopa paremmalta, kun sitä närpitään.
