Jos rakastat viiniä, tämä on sinulle: Juo, syö ja nauti!

kokkaaminen viini
Viini sopii hyvin ruoanlaittoon kuin myös ruokajuomaksi. Kuvituskuva. Shutterstock

Viinin ystävät voivat monien erilaisten herkkujen avulla yhdistää niin viinin nauttimisen kuin syömisenkin samaan pakettiin. Kokeile lasillisen seurana esimerkiksi herkullisia punaviini-brownieita, kana-piccataa tai punaviinileipää!

Monet tutut reseptit saavat entistä herkullisempaa makua täyteläisistä viineistä. Punaviini on oiva juoma esimerkiksi pimeneviin syysiltoihin ja siitä syntyvät helposti monet herkulliset tarjottavat vaikka joulunodotukseen. Valko- ja roseeviinit taas tuovat monille juhlan tuntua ympäri vuoden.

Jos jääkaappiin on unohtunut avattu viinipullo muutamaksikin päiväksi tai lahjaksi tuli viini, joka ei sellaisenaan millään maistu, ei alkoholijuomaa kannata heittää hukkaan. Hyödynnä viinejä esimerkiksi näissä seitsemässä herkullisessa reseptissä.

Punaviini-browniet

Suklaisista leivoksista tulee erityisen täyteläisiä, kun sekaan lisää hieman punaviiniä. Pikkujouluihin täydellisesti sopivat browniet onnistuvat hyvin tällä reseptillä! Laiskat voivat periaatteessa kuitenkin ostaa kaupasta valmiin brownieden leivontapaketin, ja korvata ohjeessa veden tai maidon punaviinillä.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Burgundin pata

Ranskalaiset ovat tietenkin ykkösiä hyödyntämään viiniä ruoanlaitossa. Monet perinteiset Ranskasta alun perin olevat ruoat sisältävätkin tuttuja alkoholijuomia, ja burgundin pata on yksi tällainen. Pitkään hautuvaan pataan saa parhaimmillaan upotettua jopa kokonaisen pullollisen punaviiniä, ja monet käyttävät kokkaamiseen myös konjakkia. Alkoholi höyrystyy pois kiehuessaan ja jättää lihalle viinin muhevan maun. Katso tästä resepti!


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Punaviinipasta

Ihanan viinipastan tekeminen on niin helppoa, että siitä on tullut jo ihan suosittu ruoka! Punaviinipastaa tehdään korvaamalla keitinvedestä puolet viinillä. Kiehuvaan punaviini-vesi-seokseen laitetaan pastat, ja ne keitetään sopivan kypsiksi aivan kuten pasta tavallisestikin. Lopputuloksena on kauniin punainen ruoka, jota kehtaa tarjota vaikka ystävillekin!


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kana-piccata

Italialaiseen perinteiseen ruokaan voi hyvin yhdistää valkoviinin, joka on unohtanut avattuna jääkaappiin ties kuinka moneksi päiväksi. Kana-piccatan tekeminen alkaa oliiviöljyn tai voin kuumentamisella pannulla. Kanan tai broilerin rintafileet hakataan varsin littaniksi nuijalla, jonka jälkeen lihat peitetään kevyesti jauholla ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

Laita kuumalle pannulle kanat, ja paista niitä, kunnes leikkeet ovat molemmilta puolista ruskistuneet. Kun kanat ovat kypsät, siirrä ne lautaselle. Lisää pannulle 0,6 desilitraa valkoviiniä, ja keitä nestettä kunnes alkoholi haihtuu ja sitä on suurin piirtein saman verran kuin ennen valkoviinin lisäämistä.

Lisää seokseen voita, kapriksia ja puolikkaan sitruunan mehu. Keitä kunnes seos saa kastikemaisen koostumuksen, ja lisää sen jälkeen kanat takaisin pannulle imemään ihanan makuinen liemi itseensä. Tarjoa esimerkiksi pastan kanssa.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Punaviinissä marinoidut päärynät

Herkulliset punaviinimarinoidut päärynät ovat hyvä tapa tehdä vaikutus kehen tahansa vieraaseen, sillä ruoka näyttää todella upealta, mutta on oikeasti todella helppo tehdä. Yksinkertaiseen reseptiin ei tarvita muuta kuin päärynöitä, punaviiniä sekä sokeria ja vaniljaa. Seuraksi sopii esimerkiksi erinomaisesti kanelinen jäätelö. Kokeile tätä maukasta reseptiä vaikka pikkujouluissa!


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Viinijäät

Viinistä tehtävät mehujäät ovat oivallinen herkku aikuisille arkeen ja juhlaan! Mehujäissä parasta on se, että niitä voi tuunata helposti oman maun mukaan sopiviksi. Hyvät viinijäät syntyvät sekoittamalla kulhossa 2-2,5 desilitraa viiniä (sekä puna-, valko- että roseeviinit sopivat), kaksi ruokalusikallista sokeria sekä mitä tahansa hedelmää, joka sopii omasta mielestäsi parhaiten valitun viinin kanssa. Aineksia sekoitetaan, kunnes sokeri on kokonaan liuennut, ja sen jälkeen seos laitetaan mehujäämuotteihin ja pakkaseen. Viinijäät ovat valmiita nautittavaksi, kun neste on kokonaan jäätynyt.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Punaviinileipä

Leivän leipomisessa kannattaa olla tarkkana, jotta lopputulos on ihanan pehmeä ja täyteläinen. Tähän helppoon reseptiin kuuluu erottamattomana osana punaviini, joka antaa leivälle myös kauniin värin.

Sekoita isossa kulhossa 7 desilitraa jauhoja, yksi ruokalusikallinen leivinjauhetta ja kaksi ruokalusikallista sokeria. Lisää kuiviin aineisiin hitaasti sekoittamalla 3,5 desilitraa punaviiniä, ja vaivaa taikinaa viiden minuutin ajan jauhoilla peitetyn pöydän päällä.

Muotoile vaivattu leipä haluttuun muotoon, tee päälle pari viiltoa ja voitele oliiviöljyllä tai voilla. Paista leipää uunissa 190 asteisessa uunissa 30-35 minuutin ajan tai kunnes se on täysin kypsää, ja nauti ihana tuore leipä esimerkiksi juuston kanssa.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lähteet: Foodbeast, Instagram

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.