Pikanuudeleista paljastui yllättävän haitallisia terveysvaikutuksia – syötkö sinä?
Pikanuudelit pelastavat kiireisen päivän, mutta päivittäiseksi osaksi ruokavaliota niitä ei kannata missään nimessä ottaa.
Yhdysvaltalaistutkimus on yhdistänyt pikanuudelien nauttimisen kohonneeseen sydänriskiin etenkin naisilla. Tutkimus tehtiin Etelä-Koreassa, jossa pikanuudeleita syödään eniten maailmassa.
Naisilla, jotka söivät pikanuudeleita vähintään kaksi kertaa viikossa, oli 68 prosenttia suurempi riski altistua metabolisen oireyhtymän osatekijöille, kuten ylipainolle, korkealle verenpaineelle, kolesteroli- ja verensokeritasoille, joka nostaa puolestaan sydäntautien ja diabeteksen riskiä. Haittavaikutukset koskivat tutkimustulosten perusteella valtaosin nimenomaan naisia.
Pikanuudeleiden sisältämät korkeat suolamäärät ovat epäterveellisiä. Jos nuudelit nauttii sellaisenaan, ovat myös aterian sisältämät ravintoarvot melko huonot. Lisäksi tutkijat ovat todenneet säilöntäaineilla kyllästettyjen pikanuudelien sulavan elimistössä hitaasti, joten ne eivät ole ruuansulatukselle hyväksi.
Ravitsemustieteen ja epidemiologian professori Frank B. Hu Harvardin yliopistosta kommentoi The New York Times -lehdelle pikanuudelien kohtuukäyttöä.
– Pikanuudeleita voi syödä kerran tai kaksi kuussa, mutta useamman kerran viikossa on jo haitallisen usein.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa