Perunahiutaleita ja bambukuitua – ole tarkkana, pestokastikkeesi ei välttämättä ole sitä mitä luulet!
Pastakastikkeena tunnettu pesto sisältää kaikessa yksinkertaisuudessaan basilikaa, pinjansiemeniä, parmesaania, valkosipulia ja oliiviöljyä. Tämän suositun kastikkeen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä kauppojen hyllyiltä löytyvät kastikkeet voivat koostua aivan muista ainesosista.
Pesto on helppo valmistaa myös kotona. Poimi talteen helppo resepti.
Monet valmiit pestokastikkeet sisältävät alkuperäistä reseptiä noudattaen runsaasti basilikaa, mutta muut kastikkeeseen kuuluvat ainesosat voi olla korvattu edullisimmilla vaihtoehdoilla. Tämä selvisi brittiläisen kuluttajavalistusjärjestön julkaisemasta selvityksestä.
Which? -järjestön mukaan korkeampi hinta ei automaattisesti tarkoita sitä, että tuote sisältäisi aitoja raaka-aineita, vaan kaupan hyllyllä kannattaa olla tarkkana.
Sisältää pinjansiemeniä vain nimeksi
Järjestön selvityksessä tuli ilmi, että osa ruokakauppojen pestokastikkeista pitää sisällään muun muassa perunahiutaleita ja bambukuitua. Monissa kaupan pestokastikkeissa pinjansiemenet on lisäksi korvattu edullisimmilla cashewpähkinöillä, samoin kuin oliiviöljy on usein korvattu auringonkukkaöljyllä.
Suomessa myytävistä tuotteista muun muassa Tesco Finest Pestokastike sisältää bambukuitua, mutta on valmistettu oliiviöljyyn. Rainbown pestokastike sisältää puolestaan auringonkukkaöljyä ja perunahiutaleita, ja prosentin verran pinjansiemeniä. Sacla-merkkisessä tuotteessa on taas käytetty perunaa sekä rypälesokeria.
Tutkimuksen johtaja Nikki Stopford suositteleekin tarkistamaan pestokastikepurkkien raaka-aineluettelot aina huolellisesti, jos tarkoituksenasi on etsiä mahdollisimman autenttista tuotetta tai vaihtoehtoisesti vältellä lisättyä sokeria tai korkeaa suolapitoisuutta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan