Perunahiutaleita ja bambukuitua – ole tarkkana, pestokastikkeesi ei välttämättä ole sitä mitä luulet!

pesto pestokastike
Valmiiden pestokastikkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Shutterstock

Pastakastikkeena tunnettu pesto sisältää kaikessa yksinkertaisuudessaan basilikaa, pinjansiemeniä, parmesaania, valkosipulia ja oliiviöljyä. Tämän suositun kastikkeen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä kauppojen hyllyiltä löytyvät kastikkeet voivat koostua aivan muista ainesosista.

Pesto on helppo valmistaa myös kotona. Poimi talteen helppo resepti. 

Monet valmiit pestokastikkeet sisältävät alkuperäistä reseptiä noudattaen runsaasti basilikaa, mutta muut kastikkeeseen kuuluvat ainesosat voi olla korvattu edullisimmilla vaihtoehdoilla. Tämä selvisi brittiläisen kuluttajavalistusjärjestön julkaisemasta selvityksestä.

Which? -järjestön mukaan korkeampi hinta ei automaattisesti tarkoita sitä, että tuote sisältäisi aitoja raaka-aineita, vaan kaupan hyllyllä kannattaa olla tarkkana.

Sisältää pinjansiemeniä vain nimeksi

Järjestön selvityksessä tuli ilmi, että osa ruokakauppojen pestokastikkeista pitää sisällään muun muassa perunahiutaleita ja bambukuitua. Monissa kaupan pestokastikkeissa pinjansiemenet on lisäksi korvattu edullisimmilla cashewpähkinöillä, samoin kuin oliiviöljy on usein korvattu auringonkukkaöljyllä.

Suomessa myytävistä tuotteista muun muassa Tesco Finest Pestokastike sisältää bambukuitua, mutta on valmistettu oliiviöljyyn. Rainbown pestokastike sisältää puolestaan auringonkukkaöljyä ja perunahiutaleita, ja prosentin verran pinjansiemeniä. Sacla-merkkisessä tuotteessa on taas käytetty perunaa sekä rypälesokeria.

Tutkimuksen johtaja Nikki Stopford suositteleekin tarkistamaan pestokastikepurkkien raaka-aineluettelot aina huolellisesti, jos tarkoituksenasi on etsiä mahdollisimman autenttista tuotetta tai vaihtoehtoisesti vältellä lisättyä sokeria tai korkeaa suolapitoisuutta.

Lähteet: Telegraph, Metro

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja