Tiesitkö? Tämä tuttu kastike on suolaisempaa kuin McDonald’sin hampurilaiset!

pesto
Pesto valmistetaan perinteisesti basilikasta, pähkinöistä, parmesan-juustosta ja oliiviöljystä. Shutterstock

Ihmisen elimistö ei ole sopeutunut nykyiseen korkeaan suolansaantiin, ja siksi suurimmalla osalla seurauksena on kohonnut verenpaine. Pestokastiketta kannattaa siis syödä kohtuudella.

Jotkut suositut pestokastikket voivat sisältää jopa enemmän suolaa kuin merivesi tai moninkertaisesti enemmän kuin suolapähkinät, selviää brittiläisen suolan vaikutuksia tutkivan Consensus on Salt and Health -ryhmän tutkimuksesta.

Tutkimuksessa vertailtujen pestojen suolamäärät olivat 2,5 gramman ja 1 gramman välillä 100 grammaa kohti. Italia Organic Vegetarian Pesto No.5 Basil ja Italia Pesto No.1 Classic Basil by Sacla sisälsivät kaikista korkeimmat suola-arvot.

CASHin mukaan vuoden 2009 jälkeen pestokastikkeiden suolamäärää onkin kasvatettu jopa 1,5 grammaan annosta kohti, joka on jo enemmän kuin McDonald’sin hampurilaisissa.

– Yhtäkään tuotteista, joita tutkimme, ei voisi kuvailla ”terveelliseksi”, joten harkitse peston syömistä pienemmissä annoksissa, harvemmin tai kokeile muita pastakastikkeita, joissa on vähemmän suolaa ja rasvaa, kertoo Cashin ravitsemusasiantuntija-assistentti Sarah Alderton.

Tuttua, basilikasta, pähkinöistä, parmesan-juustosta ja oliiviöljystä tehtävää kastiketta hyödynnetään usein esimerkiksi pastaruoissa, salaateissa ja leivän päällä. Jämäkkä vihreä tahna on lähtöisin Italiasta.

Suolaa teelusikallinen päivässä

Liiallinen suolan saannin on todettu olevan merkittävä sydän- ja verisuonitautien ja monien muiden sairauksien riskitekijä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan aikuisten tulisi rajoittaa suolan saanti viiteen grammaan eli noin teelusikalliseen päivässä.

WHO:n mukaan suolasuositukset koskevat myös lapsia, sillä kohonnut verenpaine lapsena on kytköksissä kohonneeseen verenpaineeseen aikuisena. Suomalaisten suolan saanti on reippaasti yli suositusten.

Suomessa elintarvikkeeseen täytyy merkitä voimakassuolainen tai lisätty paljon suolaa -merkintä, jos tuote on suolan saannin kannalta keskeinen tai jos tuotteen suolapitoisuus on yli asetetun rajan. Suositeltavat suolapitoisuudet vaihtelevat tuoteryhmittäin.

***

Kokeile pestokastikkeen sijaan pastan kanssa tätä merellistä kastiketta!


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja