Tiesitkö? Tämä tuttu kastike on suolaisempaa kuin McDonald’sin hampurilaiset!
Ihmisen elimistö ei ole sopeutunut nykyiseen korkeaan suolansaantiin, ja siksi suurimmalla osalla seurauksena on kohonnut verenpaine. Pestokastiketta kannattaa siis syödä kohtuudella.
Jotkut suositut pestokastikket voivat sisältää jopa enemmän suolaa kuin merivesi tai moninkertaisesti enemmän kuin suolapähkinät, selviää brittiläisen suolan vaikutuksia tutkivan Consensus on Salt and Health -ryhmän tutkimuksesta.
Tutkimuksessa vertailtujen pestojen suolamäärät olivat 2,5 gramman ja 1 gramman välillä 100 grammaa kohti. Italia Organic Vegetarian Pesto No.5 Basil ja Italia Pesto No.1 Classic Basil by Sacla sisälsivät kaikista korkeimmat suola-arvot.
CASHin mukaan vuoden 2009 jälkeen pestokastikkeiden suolamäärää onkin kasvatettu jopa 1,5 grammaan annosta kohti, joka on jo enemmän kuin McDonald’sin hampurilaisissa.
– Yhtäkään tuotteista, joita tutkimme, ei voisi kuvailla ”terveelliseksi”, joten harkitse peston syömistä pienemmissä annoksissa, harvemmin tai kokeile muita pastakastikkeita, joissa on vähemmän suolaa ja rasvaa, kertoo Cashin ravitsemusasiantuntija-assistentti Sarah Alderton.
Tuttua, basilikasta, pähkinöistä, parmesan-juustosta ja oliiviöljystä tehtävää kastiketta hyödynnetään usein esimerkiksi pastaruoissa, salaateissa ja leivän päällä. Jämäkkä vihreä tahna on lähtöisin Italiasta.
Suolaa teelusikallinen päivässä
Liiallinen suolan saannin on todettu olevan merkittävä sydän- ja verisuonitautien ja monien muiden sairauksien riskitekijä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan aikuisten tulisi rajoittaa suolan saanti viiteen grammaan eli noin teelusikalliseen päivässä.
WHO:n mukaan suolasuositukset koskevat myös lapsia, sillä kohonnut verenpaine lapsena on kytköksissä kohonneeseen verenpaineeseen aikuisena. Suomalaisten suolan saanti on reippaasti yli suositusten.
Suomessa elintarvikkeeseen täytyy merkitä voimakassuolainen tai lisätty paljon suolaa -merkintä, jos tuote on suolan saannin kannalta keskeinen tai jos tuotteen suolapitoisuus on yli asetetun rajan. Suositeltavat suolapitoisuudet vaihtelevat tuoteryhmittäin.
Lähteet: Independent, Ruokatieto.fi
***
Kokeile pestokastikkeen sijaan pastan kanssa tätä merellistä kastiketta!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia