Perinteinen läskisoosi Hans Välimäen tapaan – "mieluummin lupsakkaa possua kuin pinkeää sikaa"

läskisoosi
Perinteisessä liharuoassa on reilusti rasvaa. Shutterstock

Klassikkoruoka läskisoosi kuuluu huippukokin mukaan valmistaa lihasta, jossa on kunnolla rasvaa. 

Katso videolta, kuinka porsas paloitellaan myyntikuntoon.

Hans Välimäki toteaa tuoreessa Patakuningas-kirjassaan ruskean kastikkeen kuuluvan niiden ruokalajien joukkoon, joiden ydin on säilynyt muuttumattomana. Ja hyvä niin, sillä ruskea kastike on huippukokin mukaan hyvä perinteisenä versiona, eikä sitä kannata lähteä muuksi muuttamaan.

Kaiken ei aina tarvitse olla vähärasvaista

Välimäki ei myöskään usko vähärasvaisuusvillitykseen, vaan käyttää läskisoosi-reseptissään kunnon rasvakerroksen omaavaa porsaan kylkeä.

– Uskon, että on terveellisempää syödä lupsakkaa maatiaispossua laardipannulla kuin tiukalla laihdutuskuurilla koko elämänsä elänyttä pinkeää sikaa, Välimäki toteaa kirjassaan.

Kokin mukaan ihmiset pelkäävät liikaa rasvaa, ja vaikka joku kohtuus kaikessa pitääkin olla, Välimäki pohtii, pitääkö aivan kaiken olla vähärasvaista ja fitnessiä?

– Oma rajani menee noin kilossa voita per päivä, ja se on toiminut hyvin. Olen edelleen solakka poika.

Mummun ruskea soosi possunkyljellä

2 isohkoa sipulia kuorittuna
700 g rasvaista porsaankylkeä ohuina siivuina
1 tl suolaa
1 rkl voita
5 rkl vehnäjauhoa
vettä
14 maustepippuria

Hienonna sipulit. Ruskista lihasiivut kuumalla valurautapannulla kahdessa tai useammassa erässä. Paista kunnes rapeita. Ripottele siivuille suolaa. Nosta lihat pois pannulta, lisää pannulle voita. Lisää pannulle vehnäjauhot, ruskista vaaleanruskeiksi koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon sipulit (ja tilkka vettä) ja jatka sekoittamista, kunnes kastike on melkein tummanruskeaa.

Lisää tarvittaessa veden määrää ja sekoita kastike tasaiseksi. Laita lihat ja pippurit kastikkeen joukkoon. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti.

Lähde: Patakuningas, Markus Ånas, Hans Välimäki, Johnny Kniga Kustannus 2018

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!