Pauligin asiantuntija paljastaa yllättävän seikan kahvistasi: "Paljon merkitystä sille, miltä kahvi maistuu"

1:16 Näin teet hitiksi noussutta dalgona-kahvia eli vatkattua kahvia

Pauligin kahvikouluttaja Jori Korhonen kertoo, miten kahvin makuun vaikuttavat yllättävätkin seikat.

Videolla: Oletko jo testannut kahvihitin, eli vatkatun kahvin?

Tiesitkö, että kahvisi makuun vaikuttavat itse kahvin lisäksi monet muutkin seikat ympäristössä? Esimeriksi väreillä on tutkitusti yllättävän suuri merkitys kahvinautinnossa. Värit voi melkein maistaa mielessään, tai vastaavasti tietty maku voi tuoda vahvasti mieleen jokin värin.

Tästä ajatusleikistä lähti liikkeelle myös uuden kahvin suunnittelu Pauligin paahtimolla Helsingin Vuosaaressa.

– Pohdimme Pauligilla työkavereiden kesken värien ja makujen yhteyttä toisiinsa. Keskustelu polveili lopulta pohdintaan siitä, miltä oikein herkullisen punainen kahvi maistuisi. Mielikuva syvän punaiselta maistuvasta kahvista kuulosti niin houkuttelevalta, että Pauligin blending-tiimi päätti kehittää tällaisen kahvin. Näin syntyi Presidentti Ruby, Pauligin kahvibrändeistä ja -portfoliosta vastaava Jutta Nordblad kertoo. 

"Kupin värillä ja muodolla on paljon merkitystä sille, miltä kahvi maistuu"

Pauligin työpaikan käytävällä käyty keskustelu ei ollut täysin tuulesta temmattu, sillä väreillä todella on vaikutusta mielikuvaan makuaistimuksesta.

 – Kupin värillä ja muodolla on paljon merkitystä sille, miltä kahvi maistuu. Hyvässä kahvikupissa myös nenän pitää mahtua maistellessa kupin sisäpuolelle, sillä iso osa makuaistimusta syntyy itse asiassa hajuaistin avulla, Pauligin kahvikouluttaja Jori Korhonen sanoo.

Esimerkiksi monen suomalaisen suosima kahvimuki, siis vaikkapa ihan perinteinen muumimuki, ei välttämättä ole paras vaihtoehto juoman nauttimiseen. Korhonen demonstroi eri kuppien ja lasien vaikutusta kahvin makuun Pauligin järjestämässä virtuaalitilaisuudessa maaliskuussa.

– Punaviinilasi korostaa kahvin tuoksua todella paljon. Peruskupista sen sijaan on melkein jopa hankala löytää kahvin tuoksua. Entä sitten tämä punainen kuppi? Sille on ihan syynsä, Korhonen esitteli.

Tutkimusten mukaan punaisella värillä on nimittäin suuri merkitys kahvin makuun.

– Punainen väri, oli se sitten kahvikupissa tai seinässä, saa kahvin maistumaan makeammalta. Ero on huomattava, Korhonen sanoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja