Yksinkertaisella valinnalla huikea vaikutus: Näin helposti saat kahvin maistumaan paremmalta

Kahvikupit
Minkävärisestä kupista sinä nautit kahvisi? Shutterstock

Kahvin makuun voi vaikuttaa yllättävällä tavalla.

Maistuuko kahvisi kitkerältä? Syy ei välttämättä olekaan itse juomassa, vaan kahvin makuun voi yllättäen vaikuttaa myös kahvikupin väri.

Oxfordin yliopiston ja Australian kansallisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kahvikupilla voi olla yllättävän suuri vaikutus kahvin makuun. Tutkijat päättivät selvittää kahvikupin värin vaikutusta kahvin makuun sen jälkeen, kun kuuluisa barista oli julistanut kahvin maistuvan makeammalta sinisestä tai läpinäkyvästä kupista juotuna kuin valkoisesta.

Juo kahvisi sinisestä kupista

Yliopiston tutkijat värväsivät 36 hengen testiryhmän, jotka testasivat kahvin makua sininistä, valkoisista sekä läpinäkyvistä kupeista. Tältä tulokset näyttivät:

Valkoinen kahvikuppi: Kahvi maistui testiryhmäläisen mukaan voimakkaalta. Kahvi ei maistunut niin makealta kuin sinisestä ja läpinäkyvästä kupista juotuna.

Läpinäkyvä kahvikuppi: Kahvi maistui makeammalta kuin valkoisesta kahvikupista nautittuna.

Sininen kahvikuppi: Kahvi maistui makeammalta kuin vallkoisesta kahvikupista nautittuna. Sinisestä kahvikupista juotu kahvi näytti myös testiryhmäläisten mielestä kaikista kauneimmalta.

Tutkijat uskovat makuerojen johtuvan siitä, että aivot mieltävät ruskean värin kitkeräksi. Valkoisesta kupista nautittuna kahvin ruskea väri korostuu ja näin aivoihin välittyy viesti voimmakkaan makuisesta kahvista.

Tiesitkö, miten maito kannattaa kaataa kahviin? Katso video:

Lähde: Allt om Mat

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja