Paras roseeviini irtoaa Alkosta 12 eurolla: Vuoden roseeviini 2022 voitti jo kolmatta kertaa Viinilehden kilpailussa

shutterstock_1986328985 copy
Viinilehti kruunasi vuoden parhaat roseeviinit 2022. Shutterstock/Viinilehti

Viinilehden Vuoden roseeviini 2022 on valittu, lehti tiedottaa. Kurkkaa kilpailun kärkikolmikko!

Viinilehti on perinteiseen tapaansa ehtinyt kevään aikana kruunata jo vuoden 2022 parhaan valkoviinin sekä kuohuviinin ja samppanjan. Nyt oli roseeviinin vuoro. 

Vuoden roseeviniä valittaessa lehden asiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistelivat sokkona kaikkiaan 113 eri roseeviiniä, jotka saivat olla Alkon vakio- ja tilausvalikoimasta. Viinit maistettiin ja arvioitiin sokkona mahdollisimman objektiivisesti useassa esikarsintatastingissa, joiden perusteella valittiin maukkaimmat ehdokkaat loppukilpailuun. Kilpailussa jaettiin myös hopea- ja pronssipalkinto.

Katso myös: Kannattaako ostaa samppanjaa, vai onko 10 euron kuohuviini oikeasti yhtä hyvää? MTV testasi! Artikkeli jatkuu videon alla.

5:57
Halpa vs. kallis -sarjassa vertailtiin halvan kuohuviinin eroja samppanjaan. 

Viinilehden Vuoden roseeviini 2022 -kilpailun voittajakolmikko

KULTAA: Torres Digno Cabernet Sauvignon Rosé 2020, Miguel Torres, Central Valley, Chile, 11,99 €

HOPEAA: Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Rosé Bright Light 2021, Saint Clair Family Estate, Marlborough, Uusi-Seelanti, 14,98 €

PRONSSIA: Pink Riesling Weinhof 519, Norex Selected Brands, Saksa, 13,29 €

Tuomarit arvioivat, että roseeviinien suosio ja arvostus ovat yhä kasvussa, eikä roseeta pidetä enää vain tuotteena valko- ja punaviinien välimaastossa.

– Roseet ovat parhaimmillaan nuorena, ja niiden hienous perustuukin usein raikkaan marjaiseen tai hedelmäiseen tuoreuteen. Hyvin harva rosee paranee varastoitaessa, Berglund ja Rinta-Huumo toteavat lehden tiedotteessa.

Sama viini ylsi voittoon jo kolmatta kertaa

Vuoden roseeviinien valinta sujui tuomariston mukaan tällä kertaa vaivattomasti. Muutama kärkikolmikon rinnalle nostettu viini tippui pois uusintamaistelun jälkeen, ja ­lopulta mitalistit oli helppo laittaa järjestykseen. Voittajaviiniksi noussut Torres Digno Cabernet Sauvignon Rosé on napannut kaksi voittoa myös aiemmista kilpailuista.

– Voittajaviini on mainio chileläinen ruokarosee: vivahteikkaan marjainen, ryhdikäs, yrttinen ja suutuntumaltaan rapsakka. 

Kakkossijan nappasi uusiseelantilainen sekoiteviini sauvignon blancista ja malbecista. Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Rosé Bright Light 2021 on tuomariston arvion mukaan mineraalinen, reheväarominen ja ­hapokas viini, joka sopii aromikkaiden, kesäisten ruokien seuraan.

Pronssisijalle ylsi jälleen rieslingrosee. Pink Riesling Weinhof 519. Rieslingroseiden suosio räjähti alun perin keväällä 2020. 

– Pronssiviini oli hauska yllätys, sillä se paljastui samaksi roseeksi, joka sijoittui kolmanneksi viime vuoden kilpailussamme. Rieslingistä ja pinot Noirista tehdyssä saksalaisviinissä on mukana myös vesitippa. Tuote täyttää näin viinilain pykälät, mutta sitä kohdellaan Euroopassa juomasekoituksena.

Kaikki kilpailuun osallistuneet roseeviinit, niiden arviot sekä viineille tehdyt ruokasuositukset löytyvät Viinilehden nettisivulta.

Katso myös video: Näin avaat viinitonkan oikein. Artikkeli jatkuu videon alla.

1:16
Osaatko jo tämän kikan?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja