Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Paras tapa paistaa joulukinkku: Kinkkuasiantuntija Joni paljastaa, mikä on täydellinen sisälämpötila mehevälle kinkulle

1:36Pienen joulukinkun paistaminen – näillä helpoilla ohjeilla onnistut
Julkaistu 18.12.2019 08:27(Päivitetty 23.12.2020 10:27)

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pienet joulukinkut ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina Suomessa. Asiantuntija näyttää, miten paistetaan täydellinen pieni joulukinkku. 

Joulukinkku pitää pintansa suosituimpana joulupöydän herkkuna ja sitä ahmitaan Suomessa tänäkin jouluna reilut kuusi miljoonaa kiloa. Suomalaiset eivät kuitenkaan enää osta samanlaisia joulukinkkuja kuin ennen:  suosituin kinkku on luuton 2–4 kiloinen juhlakinkku. Potkallinen 6–8 kiloinen juhlakinkku on menettänyt ykköspaikkansa suosituimpana kinkkuna. 

HK Scanin mukaan joulupöytään valitaan aikaisempaa pienempi kinkku ja pakastekinkun sijaan yhä useampi suosii tuoresuolattuja kinkkuja. 

Mikä on oikea sisälämpötila joulukinkulle?

Joulukinkku paistetaan yleenssä 100-120-asteisessa uunissa. Yleensä paistoaika on noin 1,5 tuntia per kinkkukilo, mutta tähän nyrkkisääntöön ei kuitenkaan kannata sokeasti luottaa. Paistolämpomittari kertoo, milloin kinkku on valmista. 

Valmiin kinkun oikea sisälämpötila jakaa mielipiteet: osa haluaa kinkkunsa mehevänä, kun taas toiset pitävät hieman kuivemmasta, mureasta joulukinkusta. Jos olet mehevän kinkun ystävä, ota kinkku ajoissa pois uunista. 

– Kinkku on kypsä ja mehevä, kun kinkun sisälämpötila on 72 astetta. Kinkku jatkaa kypsymistä vielä paistamisen jälkeen ja sisälämpötila nousee vielä muutamia asteita, neuvoo tuotekehityskokki Joni Rouvali HKScanilta.

Mureampi kinkku valmistuu, kun sisälämpötilan antaa kohota 75–80 asteeseen.

KATSO PAISTO-OHJE: Kinkun paisto: Pienen joulukinkun paistaminen – helpot ohjeet

Lisää aiheesta:

Milloin kinkku on kypsä? Ohje kinkunpaistoon: "On mehukasta, jösses!"Minkä asteisena kinkku uunista ulos? Ohje kinkunpaistoon: "On mehukasta, jösses!"Onko sinulla kinkunpaiston tärkein väline? Tarkista heti!Vanha hittikinkku on menettänyt ykköspaikkansa: Tämä on nyt Suomen suosituin joulukinkku – ostatko sinäkin?Paista joulukinkku täysin jäisenä – näin se onnistuu!Yleiset kinkkumyytit MTV:n syynissä: Näin helposti mehevämpi joulukinkku? 
RuokaJouluMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • pe10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • pe07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • to17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"

  • to10:35
    Arkiruoka

    Halpaa, terveellistä ja ravitsevaa – arkiruoka, jota sinunkin kannattaisi syödä