Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalainen perinnetuote maailmalla kulttijuoman maineessa – meillä myynnissä vain yhdessä Alkossa

Lammilainen sahti tunnetaan ympäri maailmaa.
Lammilainen sahti tunnetaan ympäri maailmaa.Lehtikuva
Julkaistu 23.07.2015 09:36
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Lammin Sahdin perustaja Pekka Kääriäinen kertoo, minkä vuoksi suomalainen perinnejuoma on tunnettu ympäri maailmaa.

Vaikka sahdinvalmistajia löytyy Suomesta useita, niistä kuuluisin lienee Lammin Sahti. Jo 30 vuoden ajan Lammin Sahtia pyörittänyt perustaja Pekka Kääriäinen kertoo valmistavansa sahtia edelleen samalla reseptillä.

– 70-luvulla keitin ensimmäiset sahdit ja samalla reseptillä teen edelleen. Vain tekniikka on kehittynyt sen verran, että ennen käytettiin puuastioita, nyt terästä, Kääriäinen toteaa.

Vuosien varrella tämän suodattamattoman oluen säilyvyyttä on myös saatu hieman pidennettyä.

Sahdilla on EU:n nimisuoja

Vuosien varrella myös sahtierien toistettavuus on parantunut. Kääriäinen kertoo, että tänä vuonna sahtia on valmistunut jo 12 erää. Aivan pienistä määristä ei ole kysymys, sillä yksi sahtierä on kooltaan 1300 litraa.

– En käytä humalaa enää ollenkaan. Käyttämät määrät olivat niin pieniä, ettei asialla ollut merkitystä, Kääriäinen kertoo valmistuksesta.

Sahti on kahden viikon käymisen jälkeen valmista eikä sitä suodateta, vaan se tarjoillaan sellaisenaan. Sahti on elävä tuote ja se tulee säilyttää riittävän kylmässä, lähellä nollaa astetta.  Sahti on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi.

– Isovanhemmat olivat absolutisteja, mutta he joivat sahtia, sillä se oli perinnejuoma, Kääriäinen toteaa.

Sahtimaltaat tehtiin perinteisesti kotitaloissa, mutta nykyisin mallasperinne on jäänyt valitettavasti unholaan. Lammin Sahti käyttää valmistuksessa Laihian Maltaan ruismallasta.

Myynnissä vain yhdessä Alkossa

Vuosittain Lammin Sahtia valmistetaan noin 30 000 litraa. Sahtia myydään pääasiassa erilaisissa tapahtumissa ja vähittäismyyntipisteissä. Lisäksi sahtia menee myyntiin muutamaan olutravintolaan. Alkoista sahtia myydään vain yhdessä myymälässä, Lammin Alkossa.

– Täytyy sanoa, että on ollut helvetin kallis harrastus, Kääriäinen nauraa.

Sahdin suosion salaisuus löytyy perinteistä, sillä valmistus opitaan perimätietona isältä pojalta. Ainesosia ei mitata tarkkaan, vaan jokainen sahdinvalmistaja oppii taidon itse tekemällä.

kääriäinen

– Nokare hiivaa, kädenlämpöistä vettä. Sahti valmistetaan näppituntumalla, opittujen määrien avulla.

Kääriäinen itse oppi sahdin valmistuksen naapurissa asuneelta sahdintekijältä. Sahdin valmistus on siitä lähtien kuulunut vahvana osana miehen elämään, ja Kääriäinen toimii nykyisin myös Suomen Sahtiseuran puheenjohtajana. 

Kääriäinen pyöritti myös 90-luvulla konkurssiin mennyttä Lappeenrannan panimoa.

Maailmalla kulttijuoman maineessa

Sahti on kuuluisa juoma myös maailmalla, ja Yhdysvalloissa siitä on muodostunut jopa kulttijuoma. Suuresti suosiosta voidaan kiittää Michael Jacksonia. Ei suinkaan edesmennyttä artistia, vaan maailman kuuluisinta olutasiantuntijaa. Jackson on levittänyt sahdin sanomaa lukuisissa kirjoituksissaan.

– Hän on sanonut, että sahti maistuu suomalaisten juurilta. Se oli niin nätisti sanottu, että olen käyttänyt lausetta se jälkeen itsekin, Kääriäinen kertoo.

Jacksonin innoittamana monet amerikkalaiset pienpanimot ovat valmistaneet sahdinkaltaisia oluita. Sahdin sanoma on levinnyt laajalle, joten kaikki vähänkin alaa seuraavat tuntevat sahdin.

Vaikka Atlantin takana olisikin kysyntää sahdille, suodattamattoman oluen kuljetus tuottaa ongelmia.

– Sahti on vaikea saada pysymään hyvänä niin pitkää kuljetusmatkaa, Kääriäinen toteaa. 

Makuja.fi:n kesän juttusarjassa esitellään suomalaisia perinneruokia ja -juomia aina viipurinrinkeleistä kainuulaiseen kapakeittoon ja hämeen sahtiin.

Lisää aiheesta:

"Sellainen tuote, ettei taskulämpimänä tarvitse irvistää juodessa" – alle vuoden markkinoilla ollut suomalaisvodka niittää mainetta ja palkintoja maailmallaYksi asia Koskenkorvassa kiinnostaa maailmalla hämmästyttävän paljon: "Olimme itsekin positiivisesti yllättyneitä"Suomalaistislaamon vodka puhuttaa maailmalla! Veden puhtautta ihmetelty aina Amerikkaa myöten – ”ei tällaista vettä ole olemassakaan” Riikka viljelee työkseen ohraa, josta valmistetaan viinaa: "Jos ostan sitä pullon..."Tiesitkö? Tämä suomalainen alkoholijuoma on yli 2000 vuotta vanha – voit valmistaa myös itse kotona!Suomalainen perinnejuoma viedään Amerikassa käsistä – onko tämä seuraava menestystuote?
OlutMakuja
Kääriäinen on valmistanut sahtia itse jo 30 vuoden ajan.Lehtikuva

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

  • 1.4.06:23
    Huumori

    Pilaa vai ei? Suomeen avautuu ensimmäinen olutkylpylä