Lammin Sahdin perustaja Pekka Kääriäinen kertoo, minkä vuoksi suomalainen perinnejuoma on tunnettu ympäri maailmaa.
Vaikka sahdinvalmistajia löytyy Suomesta useita, niistä kuuluisin lienee Lammin Sahti. Jo 30 vuoden ajan Lammin Sahtia pyörittänyt perustaja Pekka Kääriäinen kertoo valmistavansa sahtia edelleen samalla reseptillä.
– 70-luvulla keitin ensimmäiset sahdit ja samalla reseptillä teen edelleen. Vain tekniikka on kehittynyt sen verran, että ennen käytettiin puuastioita, nyt terästä, Kääriäinen toteaa.
Vuosien varrella tämän suodattamattoman oluen säilyvyyttä on myös saatu hieman pidennettyä.
Sahdilla on EU:n nimisuoja
Vuosien varrella myös sahtierien toistettavuus on parantunut. Kääriäinen kertoo, että tänä vuonna sahtia on valmistunut jo 12 erää. Aivan pienistä määristä ei ole kysymys, sillä yksi sahtierä on kooltaan 1300 litraa.
– En käytä humalaa enää ollenkaan. Käyttämät määrät olivat niin pieniä, ettei asialla ollut merkitystä, Kääriäinen kertoo valmistuksesta.
Sahti on kahden viikon käymisen jälkeen valmista eikä sitä suodateta, vaan se tarjoillaan sellaisenaan. Sahti on elävä tuote ja se tulee säilyttää riittävän kylmässä, lähellä nollaa astetta. Sahti on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi.
– Isovanhemmat olivat absolutisteja, mutta he joivat sahtia, sillä se oli perinnejuoma, Kääriäinen toteaa.


