Palomiesten arjessa tiukkoja perunankuorimiskilpailuja – ”huonosti kuoritut hylätään”

peruna
Espoon palolaitoksilla järjestetään leikkimielisiä perunankuorimiskilpailuja. Shutterstock

Espoossa palomiehet ottavat toisistaan mittaa perunateatterin muodossa. Ruoanlaitto yhdessä on yhteisöllistä tekemistä, joka vahvistaa ryhmähenkeä. 

Palomiesten työvuorot kestävät yleensä 24 tuntia, jolloin vuorokauteen mahtuu myös useampi ruokailukerta. Ruokakulttuuri onkin olennainen osa paloasemien kulttuuria, ja asemilla laitetaan ruokaa yhdessä lähes päivittäin. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos sai idean koota yhteen paloasemien lempireseptejä. Syntyi hyväntekeväisyyskirja Keittiön pelastajat, joka sisältää niin turvallisuusvinkkejä kuin herkullisia reseptejäkin.

Ruoanlaitto kuuluu palolaitoksen arkeen aina iltaisin. Ruoan suunnittelu alkaa jo ravintolassa syötävän lounaan yhteydessä, mitä seuraa kauppareissu.

Lauantai-iltoihin kuuluvat yleensä lauantailihapullat. 

– Perunoiden kuorimisesta otamme aikakilpailuja. Laitamme perunat kilon pusseihin ja otamme aikaa, kun neljä miestä kilpailee kuorimisessa, kertoo kirjan tekemiseen osallistunut palomies Ilari Vehviläinen

– Lopuksi tarkastetaan, miten kuoriminen on mennyt, ja huonosti kuoritut perunat hylätään.

Ruoanlaitto ja syöminen yhdessä vahvistaa työtiimin yhteisöllisyyttä.

– Se on sosiaalista tekemistä, kun kaikki kokoontuvat pöydän ääreen.

Palomiehet ovat töissä ollessaan jatkuvasti minuutin lähtövalmiudessa. Siksi lounaspaikoiksi valikoituvat yleensä tutut ravintolat, jota tuntevat palomiesten tavat ja työn.

– Joskus voi tulla lähtö kesken lounaan, ja silloin lautaset jäävät levälleen. Jos vain aikaa on, pyrimme aina tulemaan takaisin syömään loppuun tai ainakin siivoamaan jälkemme, Vehviläinen kertoo työhön kuuluvista tilanteista. 

Lähtö voi tulla myös kesken päivällisen valmistumisen.

– Jos ruoka on uunissa, jätämme uunin matalalle lämmölle. Joskus keikka toimii mausteena iltaruoalle. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja