Mokajädet ja överipullat – oletko kuullut palomiesten hupaisasta ruokakulttuurista?
Raskas työ vaatii raskaat herkut. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastajat eivät karsasta makeaa.
Ruoanlaitto on Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella yksi osa yhteisöllisyyden vahvistamista. Iltaisin työvuorolaiset kokkaavat yhdessä, eikä herkkuhetkiäkään vältellä. Kun fyysisestä kunnosta pitää huolta, mahtuu ruokavalioon hyvin myös makeita hetkiä.
– Jos syö enemmän pullaa, niin sitten vain vetää kovemmat treenit siihen päälle, sanoo ensihoitaja Jonna Rinne Karjaan neljännestä vuorosta.
Palolaitoksilla onkin kehittynyt vakiintuneita termejä, jotka kertovat oivaltavasti, että lähes aina on hyvä syy herkutella. Jonna Rinne selostaa, mitä eri termit tarkoittavat.
Heittojäde tai heittosafka
– Jos joutuu heittoon eli tekemään vuoroa jollekin toiselle asemalle, on sinne tapana viedä jotain hyvää syötävää mukanaan.
Överipullat
– Ylityövuoroa tekevän on tapana tarjota muille vuorolaisille pullat.
Mokajädet tai mokapullat
– Tästä tuoja ei tykkää, mutta muut kyllä tykkäävät. Mokajädet tai mokapullat pitää tuoda, jos on tehnyt jonkun mokan, kuten rikkonut jotain kolhinut autoa. Usein mokat ovat pullilla kuitattu, mutta mokan laadulla on totta kai väliä. Jos moka on oikein paha, joutuu mokaaja tuomaan pullat muutamaan otteeseen.
Lomaläskit
– Se, joka on lähdössä lomalle, valmistaa ruoat. Tähän liittyy huhu, jonka mukaan lomasäät ovat sitä paremmat, mitä paremmat ruoat lomallelähtijä tarjoaa.
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos julkaisi marraskuussa hyväntekeväisyyskirjan Keittiön pelastajat, joka kertoo yhteisöllisyyden ja ravinnon tärkeydestä vaativan työn rinnalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti