Paleoruokavaliosta paljastui todellinen yllätys – vetää maton alta tärkeimmältä säännöltä

Puuro
Puuro kuului jo kivikautisten ihmisten ruokavalioon tuoreen tutkimuksen perusteella. Shutterstock

Tutkimuksen mukaan paleoliittisella aikakaudella nautittii sittenkin viljaa. Kivikautiset ihmiset söivät nimittäin kaurapuuroa!

Paleodieetistä on viime vuosien aikana muodostunut maailmanlaajuinen trendiruokavalio. Paleoruokavaliota noudattavat perustavat dieettinsä kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden oletettuun ruokavalioon. Paleokannattajat uskovat ruokavalion sopivan biologisesti paremmin nykyihmisellekin.

Paleoruokavaliossa suositaan raaka-aineita, joita syötiin ennen maanviljelyksen ja teollistumisen kehittymistä. Sallittujen ruokien listalla ovat muun muassa liha, kala, vihannekset, hedelmät, pähkinät ja munat. Rasvaksi kelpaa ruoholla ruokitun karjan voi sekä kasviöljyt. Vältettävien ruokien joukossa ovat sen sijaan kaikki viljat, palkokasvit, maitotuotteet, puhdistettu sokeri sekä lisäainepitoiset ruoat.

Puuroa syötiin 32 000 vuotta sitten

Tuore tutkimus antaa kuitenkin osviittaa siitä, että kivikautisella aikakaudella hyödynnettiin sittenkin myös viljaa. Tutkijat ovat nimittäin löytäneet jäänteitä tärkkelyspitoisesta kaurasta muinaisesta survimesta. Kemialliset tutkimukset osoittavat kaurajyvien lämmenneen nesteessä eli viljasta todennäköisesti valmistettiin muinaista puuroa.

Tutkimuksessa analysoitiin tärkkelysjyväsiä, joita löytyi kymmeniä tuhansia vuosia vanhoista työkaluista Italiassa, Venäjällä ja Tsekeissä. Tutkijoiden mukaan jäännökset ovat jopa 32 000 vuotta vanhoja. Maanviljelys aloitettiin nykytiedon valossa 12 000 vuotta sitten. Löydös on kova kolaus paleodieetin nimeen vannoville, sillä se osoittaa kivikautiseen ruokavalioon sittenkin kuuluneen meille tutun viljan, kauran.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on pystytty osoittamaan paleoliittisen ihmisen hyödyntäneen ruokavaliossaan jauhetussa muodossa erilaisia juuria ja jopa jotain viljoja. Tuoreet tutkimustulokset julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat