Fazerilta huikea keksintö – ennennäkemätön leipäpussi: "Aluksi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa"

0:31 Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on

Fazer on kehitellyt täysin uudenlaisen leipäpussin, jonka valmistukseen on käytetty kaurankuorta. Pussi on kehitelty yhteistyössä alalla toimivien yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten kanssa. Kyseessä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen pakkausinnovaatio.

Videolla: Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on

Fazer on kehitellyt kaurankuoresta leipäpussin. Uusi pakkausinnovaatio on vaatinut vuosien työn, elintarvikeyrityksestä tiedotetaan.

Kaurankuoripussi

  • Kaurankuoripussi syntyi Tampereen ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Design Forum Finlandin HerääPahvi!-yhteishankkeessa, johon Fazer osallistui. Hanke kesti 2018–2020.
  • Fazer jatkoi innovaation kehitystyötä elintarvikekelpoiseksi leipäpussiksi yhdessä Peltolan Pussi Oy:n ja delfort Tervakoski Oy:n kanssa. Kehitystyö kesti noin vuoden.

Fazerilla on huomattu, että nykypäivän kuluttajille ei ole samantekevää, miten tuotteet pakataan. Suomalaiset ovat viime vuosina heränneet vaatimaan pakkauksilta ekologisuutta.

– Pakkaukset puhututtavat suomalaisia, erityisesti kierrätettävyys askarruttaa. Kuluttajat analysoivat tuotteen kokonaisuutta aivan uudella tavalla, eikä pakkausmateriaali ole enää sivuseikka, kertoo Piia Soininen-Tengvall, Fazer Leipomoiden pakkauskehityspäällikkö.

Takana vuosien työ – uuden leipäpussin voi kierrättää kartonkina

Fazer on kehittänyt kaurankuoripussia yhdessä alalla toimivien yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten kanssa jo vuosia. Pussin valmistusmateriaalista 25 prosenttia on kaurankuorta ja sen voi kierrättää kartonkina.

– Aluksi kaurankuoripussi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa. Kauran käyttäminen elintarvikepakkauksen raakamateriaalina on haastavaa, koska tuotteen pitää säilyä tuoreena ja olla turvallinen, Soininen-Tengvall sanoo.

Pakkauskehityspäällikkö painottaa, että pussin täytyy olla myös vesihöyrytiivis, jotta se suojaa leipää kovettumiselta. Lopulta yhdestätoista eri kehitysversioista löytyi sopiva.

– Oli todellinen työvoitto ja läpimurron hetki, kun saimme riippumattoman laboratorion testitulokset kaurankuoripaperin elintarvikekelpoisuudesta, jatkaa Soininen-Tengvall.

Fazer Myymäläleipomoissa aletaan nyt leipoa uutta Leipurin Kaurainen -leipää, joka pakataan kaurankuoripussiin.

"Tämä innovaatio on vasta alkua sille, mitä meiltä on tulossa"

Pakkauskeksinnössä käytettävät kaurankuoret ovat peräisin Fazerin omasta kauramyllystä Lahdesta.

Parhaillaan Lahteen rakenteilla oleva Fazerin ksylitolitehdas on herättänyt vahvaa kansainvälistäkin kiinnostusta. Myös ksylitoli tullaan valmistamaan kaurankuorista. Arrajoen mukaan Fazer on Suomessa ainutlaatuinen kauraosaaja ja -toimija ja uuden kaurankuoripussin ansiosta tuotannon sivuvirtana syntyvät kaurankuoret eivät enää päädy vain eläinten rehuksi tai energiantuottoon.

– Tämä innovaatio on vasta alkua sille, mitä meiltä on tulossa. Kaurasta on moneksi. Tällä hetkellä pohdimme muunmuassa, miten kaurankuoria voisi käyttää entistä laajemmin paperin ja pakkausten tuotannossa. Kaurasato korjataan vuosittain, joten kaurassa piilee mittaamattoman arvokkaita mahdollisuuksia. Emme halua, ettäkaurastamme menee akanaakaan hukkaan, Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajokisanoo.

Kiinnostus kauraa kohtaan on kasvanut merkittävästi 20 viimeisen vuoden aikana. Kasvipohjaisten tuotteiden kysynnän kasvu, hyvä säilyvyys ja tutkitusti todistetut terveysvaikutukset ovat kiihdyttäneet kauran käyttöä entisestään. Fazer Mylly onkin tuplannut kaurantuotantonsa Suomessa ja Ruotsissa.

MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolla uutisoitiin jo vuonna 2018 kauraleipien suosion huimasta kasvusta Suomessa. Kaurabuumille ei näy loppua ja uusia kauratuotteita lanseerataan jatkuvasti. Syksyllä 2019 Leipätiedotus ry:n teettämän kuluttajakyselyn mukaan suomalaiset syövät kauransa mieluiten leivän muodossa. 

Juttua muokattu 1.2.2021 klo 11.58: Lisätty tietoa HerääPahvi!-yhteishankkeesta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja