Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Fazerilta huikea keksintö – ennennäkemätön leipäpussi: "Aluksi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa"

0:31Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on
Julkaistu 01.02.2021 10:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Fazer on kehitellyt täysin uudenlaisen leipäpussin, jonka valmistukseen on käytetty kaurankuorta. Pussi on kehitelty yhteistyössä alalla toimivien yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten kanssa. Kyseessä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen pakkausinnovaatio.

Videolla: Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on

Fazer on kehitellyt kaurankuoresta leipäpussin. Uusi pakkausinnovaatio on vaatinut vuosien työn, elintarvikeyrityksestä tiedotetaan.

Kaurankuoripussi

  • Kaurankuoripussi syntyi Tampereen ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Design Forum Finlandin HerääPahvi!-yhteishankkeessa, johon Fazer osallistui. Hanke kesti 2018–2020.
  • Fazer jatkoi innovaation kehitystyötä elintarvikekelpoiseksi leipäpussiksi yhdessä Peltolan Pussi Oy:n ja delfort Tervakoski Oy:n kanssa. Kehitystyö kesti noin vuoden.

Fazerilla on huomattu, että nykypäivän kuluttajille ei ole samantekevää, miten tuotteet pakataan. Suomalaiset ovat viime vuosina heränneet vaatimaan pakkauksilta ekologisuutta.

– Pakkaukset puhututtavat suomalaisia, erityisesti kierrätettävyys askarruttaa. Kuluttajat analysoivat tuotteen kokonaisuutta aivan uudella tavalla, eikä pakkausmateriaali ole enää sivuseikka, kertoo , Fazer Leipomoiden pakkauskehityspäällikkö.

Piia Soininen-Tengvall

Takana vuosien työ – uuden leipäpussin voi kierrättää kartonkina

Kaurankuoripussi_1220302_vaaka_2000x1600pxFazer

Fazer on kehittänyt kaurankuoripussia yhdessä alalla toimivien yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten kanssa jo vuosia. Pussin valmistusmateriaalista 25 prosenttia on kaurankuorta ja sen voi kierrättää kartonkina.

– Aluksi kaurankuoripussi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa. Kauran käyttäminen elintarvikepakkauksen raakamateriaalina on haastavaa, koska tuotteen pitää säilyä tuoreena ja olla turvallinen, Soininen-Tengvall sanoo.

Fazer 0940 260121Fazer Leipomoiden pakkauskehityspäällikkö Piia Soininen-Tengvall ja uusi leipäpussi.Fazer

Pakkauskehityspäällikkö painottaa, että pussin täytyy olla myös vesihöyrytiivis, jotta se suojaa leipää kovettumiselta. Lopulta yhdestätoista eri kehitysversioista löytyi sopiva.

– Oli todellinen työvoitto ja läpimurron hetki, kun saimme riippumattoman laboratorion testitulokset kaurankuoripaperin elintarvikekelpoisuudesta, jatkaa Soininen-Tengvall.

Fazer Myymäläleipomoissa aletaan nyt leipoa uutta Leipurin Kaurainen -leipää, joka pakataan kaurankuoripussiin.

"Tämä innovaatio on vasta alkua sille, mitä meiltä on tulossa"

Pakkauskeksinnössä käytettävät kaurankuoret ovat peräisin Fazerin omasta kauramyllystä Lahdesta.

Parhaillaan Lahteen rakenteilla oleva Fazerin ksylitolitehdas on herättänyt vahvaa kansainvälistäkin kiinnostusta. Myös ksylitoli tullaan valmistamaan kaurankuorista. Arrajoen mukaan Fazer on Suomessa ainutlaatuinen kauraosaaja ja -toimija ja uuden kaurankuoripussin ansiosta tuotannon sivuvirtana syntyvät kaurankuoret eivät enää päädy vain eläinten rehuksi tai energiantuottoon.

– Tämä innovaatio on vasta alkua sille, mitä meiltä on tulossa. Kaurasta on moneksi. Tällä hetkellä pohdimme muunmuassa, miten kaurankuoria voisi käyttää entistä laajemmin paperin ja pakkausten tuotannossa. Kaurasato korjataan vuosittain, joten kaurassa piilee mittaamattoman arvokkaita mahdollisuuksia. Emme halua, ettäkaurastamme menee akanaakaan hukkaan, Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajoki sanoo.

Kiinnostus kauraa kohtaan on kasvanut merkittävästi 20 viimeisen vuoden aikana. Kasvipohjaisten tuotteiden kysynnän kasvu, hyvä säilyvyys ja tutkitusti todistetut terveysvaikutukset ovat kiihdyttäneet kauran käyttöä entisestään. Fazer Mylly onkin tuplannut kaurantuotantonsa Suomessa ja Ruotsissa.

MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolla uutisoitiin jo vuonna 2018 kauraleipien suosion huimasta kasvusta Suomessa. Kaurabuumille ei näy loppua ja uusia kauratuotteita lanseerataan jatkuvasti. Syksyllä 2019 Leipätiedotus ry:n teettämän kuluttajakyselyn mukaan suomalaiset syövät kauransa mieluiten leivän muodossa. 

Lue myös: Emilyn yksinkertainen leipäpussiniksi menee monella heti käyttöön: "Nyt voin lopettaa miehelleni nalkuttamisen"

Juttua muokattu 1.2.2021 klo 11.58: Lisätty tietoa HerääPahvi!-yhteishankkeesta.

Lisää aiheesta:

Tampereella kehitettiin ennennäkemätön pasta – vaati lähes 700 testierää: "Aivan järjetön työ"Ennennäkemätön leipä valloittaa Suomen – ruispalojen ystävät saattavat hieraista silmiään: "Itseämmekin huvitti ajatus…"Koronakevät tuplasi myynnin – yllättävä tuote nousi hitiksi suomalaisissa ruokakaupoissa, ja sille on selkeä syySuomalainen leipomo yritti kehittää sämpylöitä – mönkään meni, mutta syntyi vahingossa uusi hittituote: "Pakkohan niille oli nauraa"Lehmänmaidon kulutus laskussa – kauratuotteiden myyntikäyrä menee vauhdilla ylöspäinSuomalaisyritykset lanseeraavat kilpaa uusia kauratuotteita: ”En puhuisi kaurabuumista vaan globaalista megatrendistä”
RuokaFazerLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!