Pahimmat pöytätavat listattiin – ethän sorru näihin?

ravintola
Ravintolassa pahimmat toisia syöjiä häiritsevät tavat ovat niistäminen, suu auki syöminen sekä puhelimeen puhuminen. Shutterstock

Pöytätavat kunniaan! Näistä vastenmielisistä tavoista kannattaa luopua heti.

Ihmiset ovat kokoontuneet jo tuhansia vuosia pöydän ääreen syömään ja nauttimaan yhdessä ruoasta. Aikojen saatossa jotkin ruokailutavat ovat ehtineet muodostua osaksi jokapäiväisiä syömishetkiä, mutta edelleen monet sortuvat epämiellyttäviin tapoihin ruokapöydässä.

Harvat edes tajuavat, kuinka ärsyttäviä – tai ällöttäviä – monet pöytätavat ovat. Town&Country-sivusto sijoitti kaikista pahimmat pöytätavat järjestykseen. Jos vielä näihin kauheuksiin tulee sorruttua, kannattaa ne kitkeä heti pois.

1. Tupladippaaminen

"Tupladippaaminen" eli puraistun sipsin kastaminen uudestaan dippikulhoon on listalla ykkösenä, eikä syyttä. Tapaa voisi verrata siihen, että kokki laittaa lusikkansa takaisin ruokaan maistettuaan sitä ensin. Dippikastikkeessa voi olla tupladippaamisen jälkeen pahimmillaan jopa monia satoja bakteereja.

2. Muiden ruokien koskeminen

Koskaan ei voi tietää, kuinka puhtaat muiden kädet ovat ja mitä he ovat ennen ruokailua tehneet. Edes herkullinen kakkupala ei enää pahemmin houkuta, jos joku on sitä sorkkinut. Jokaisen pitäisi lopettaa tämä tapa – ja opettaa myös pieniä lapsia välttämään sitä.

3. Parhaiden palojen valikoiminen

Juuri mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin se, että joku poimii salaatista kaikki kirsikkatomaatit, pastasta katkaravut tai parsakaalivuoan päältä kaikki juustot. Vaikka se onkin mielestäsi juuri ruoan herkullisin osa, on hyvä muistaa, että se on myös kaikkien muidenkin mielestä juuri se paras osa.

4. Koko ruoan maustaminen

Koko ruoka-annosta, joka on vielä syöjien kesken jakamatta, ei pidä maustaa heti kastikkeella tai suolalla. Vaikka tuore sitruunamehu sopii yhden mielestä täydellisesti kalan kanssa, voi toisen mielestä se pilata ruoan. Maustaminen on myös epäkohteliasta ruoan kokannutta kohtaan, jos syöjä alkaa suolata ruokaa ennen kuin edes maistaa sitä.

5. Syöminen suu auki

Lienee sanomattakin selvää, ettei kukaan halua nähdä toisen pureskeluoperaatiota sisältä päin. Älä syö suu auki.

6. Niistäminen ravintolassa

Niistäminen ei ainakaan paranna kenenkään ruokailuhetkeä, ja pahimmassa tapauksessa kanssaruokailijat voivat menettää jopa ruokahalunsa. Varsinkin hienommissa, tiivistunnelmaisissa ravintoloissa kannattaa siirtyä vessan puolelle niistämään.

7. Puhelimeen puhuminen

Puhelimeen puhuminen kesken ruokailun on hyvin epäkohtelias tapa muita seuralaisia kohtaan, mutta ei kukaan esimerkiksi ravintolassakaan siitä nauti. Jos todella tärkeä puhelu kuitenkin saapuu kesken ruokailun, voi puhumaan siirtyä vaikkapa ravintolan aulaan tai eteiseen.

8. Epäkohtelias käytös tarjoilijaa kohtaan

Mukavan ruokailutunnelman voi toki pilata henkilökunnan epäkohtelias käytös, mutta sama pätee myös toisinpäin. Kaikenlainen pompottaminen, turha odotuttaminen ja alentavasti puhuminen ei paranna palvelua eikä kenenkään mieltä. Tarjoilija on tarjoilija, ei palvelija.

Lähde: Town&Country

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.