Suklaamunien sisältä ei löydy pelkästään mukavia yllätyksiä – yhdistys kehottaa olemaan tarkkana suomalaiskauppojen pääsiäismunahyllyillä

pääsiäismunat
Oletko kiinnittänyt huomiota pääsiäisuklaiden taustoihin? Barbara Neveu/Shutterstock

Reilu kauppa ry muistuttaa, että suklaamunissakin voi tehdä vastuullisempia valintoja. 

Suomalaiset ostavat miljoonia suklaamunia vuosittain, mutta herkun sisältä ei löydy pelkästään mukavia yllätyksiä, muistuttaa Reilu kauppa ry tiedotteessaan.

Yhdistys viittaa lausunnollaan suklaatuotteissa käytettävän kaakaon tuotantoon. Kaakao on yksi maailman uhanalaisimmista raaka-aineista ja sitä uhkaavat lapsityövoima, metsäkato ja ilmastonmuutos. 

Kaakaonviljelyyn liittyy monenlaisia ongelmia

Ghana ja Norsunluurannikko ovat kaksi suurinta kaakaopapujen tuottajamaata. Näissä maissa työskentelee Reilu kauppa ry:n mukaan jopa 1,5–2,1 miljoonaa lasta terveyttä tai koulunkäyntiä haittaavissa olosuhteissa.

Finnwatchin mukaan kaakaon tuotannon vastuullisuusongelmat lapsityöstä metsäkatoon ovat olleet tiedossa pitkään. Niihin on pyritty puuttumaan erilaisten vastuullisuusohjelmien ja sertifikaattien avulla, mutta todennettavissa olevat tulokset ovat olleet parhaimmillaankin laihoja.

– Pakko- ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä esiintyy helpommin, kun ihmiset joutuvat kamppailemaan toimeentulonsa puolesta. Ilmastonmuutos ja kaakaonviljelystä aiheutuva metsäkato vaikeuttavat radikaalisti kaakaonviljelyn olosuhteita, mikä asettaa sekä viljelijöiden että työntekijöiden toimeentulon vaakalaudalle, Reilu kauppa ry:sta kerrotaan.

Reilu kauppa on löytänyt tukalaan tilanteeseen erilaisia ratkaisuja. Sertifioinnissa mukana oleville viljelijöille esimerkiksi maksetaan takuuhintaa sekä Reilun kaupan lisää. Tulojen nostaminen vaatii kuitenkin paljon muutakin, kuten viljelijöiden järjestäytymistä, suklaayritysten yhteistyötä sekä hallitusten toimia. 

Kaupassa voi tehdä parempia valintoja

Myös Finnwatch on aiemmin nostanut esiin suklaatuotteisiin liittyvät vastuullisuusongelmat. Finnwatch kehotti viimeksi vuonna 2020 suomalaisia jättämään ostamatta sertifioimattomat suklaatuotteet.

– Sertifioitujen tuotteiden joukossa tulee suosia Reilua kauppaa, joka on puutteista huolimatta ainoa järjestelmä, joka edes yrittää nostaa kaakaotuottajille maksettavia vähimmäishintoja, Finnwatchilta todettiin.

Pääsiäinen on joulun ohella tärkein suklaasesonki Reilulle kaupalle. Yhdistyksen mukaan Reilun kaupan pääsiäisherkkujen laajuus on kasvanut vuosi vuodelta. Yhdistys listasi muutamia esimerkkejä tuotteista, jotka löytyvät Suomen markkinoilta:

Lidl - Favorinalla hyvä valikoima erilaisia pääsiäissuklaita, suklaamunia, suklaahahmoja, suklaatikkareita, marsipaanimunia. Kaikissa Lidleissä. 

SOK - Riegelein suklaapuput ja pääsiäismunasekoitus ainakin S-marketeissa ja Prismoissa 

Ohoi! - Vegaanisia pääsiäismunia, suklaapupuja ja suklaatipuja 100-150 g. Ruohonjuuri, K-ryhmän hyvin varustellut kaupat pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, Life ja Minimani.  

Dammenberg - Pääsiäisyllätysmuna 50 g hyvin varustelluissa K-ryhmän kaupoissa. Sopii myös erityisruokavalioihin: pähkinätön, maidoton, gluteeniton, munaton ja soijaton. Dammenbergin omassa verkkokaupassa myös muita kausituotteita.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.