Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Paras ja helpoin tapa valmistaa ruskea kastike – oletko sinäkin tehnyt sen väärässä järjestyksessä?

0:45Ruskean kastikkeen valmistus – näin se onnistuu takuuvarmasti!
Julkaistu 18.05.2019 09:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruskea kastike on suomalainen klassikko, joka maistuu niin lihapullien kuin paistetun jauhelihankin kaverina. Takuuvarma tapa saada kastikkeesta aina täydellisen ruskeaa ja tasaista on vaihtaa kokonaan valmistusjärjestys. Katso videolta helpot ohjeet ruskean kastikkeen valmistamiseen. 

Suurin osa ruskean kastikkeen valmistusohjeista lähtee liikkeelle voin sulattamisella kattilassa tai pannulla. Sulaneen voin sekaan heitetään vehnäjauhot ruskistumaan ja lopuksi vispataan mukaan neste.

Kastike onnistuu toki tälläkin tavalla, kunhan muistaa vain lisätä nesteen lämpimänä voi-jauhoseoksen joukkoon ja sekoittaa kastiketta tasaiseen tahtiin. Jos nesteen lisää kylmänä ja vispaus unohtuu, niin soosista tulee helposti paakkuista.

Lisää sittenkin jauhot ennen voita

Jos kuitenkin haluat ruskeasta kastikkeesta takuuvarmasti ruskeaa ja tasaista ilman paakkuja, kannattaa valmistusjärjestystä vaihtaa kokonaan. Paras lopputulos nimittäin syntyy, kun paahdat kattilassa ensin vehnäjauhoja, ja kun jauhojen väri alkaa muuttua valkoisesta vaalean rusehtavaksi, lisäät voin.

Tämän jälkeen paahtuneet jauhot ja voi sekoitetaan ja lopuksi lisätään lämmin tai kuuma vesi pikku hiljaa, koko ajan vispaten.  

Ruskea kastike – helppo ohje

½ dl vehnäjauhoja
35 g voita
½ l lihalientä
½ tl mustapippuria


1. Kuumenna kattila keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoittele.
2. Kun vehnäjauhot alkavat paahtua ja saada hieman väriä, lisää voi. Sulata voi ja jatka sekoittamista.3. Kun voi-jauhoseos on ruskistunut, lisää lämmintä lihalientä hiljalleen kattilaan koko ajan sekoittaen. 4. Suurusta kastiketta kasaan koko ajan sekoittaen. Kun kastike on suurustunut, mausta halutessasi vielä rouhitulla mustapippurilla.5. Nauti ruskea kastike esimerkiksi lihapullien kanssa. 





Lisää aiheesta:

Osaatko tehdä ruskean kastikkeen? Moni sortuu yksinkertaiseen virheeseen – tässä oikea tapaTyypillinen virhe tekee soosista paakkuista – ethän sorru tähän ruskean kastikkeen valmistuksessa? Pasta carbonara -ohje, jolla et voi epäonnistua – voiko olla näin helppoa!Ruskea kastike – näin valmistat sen oikein ja saat siitä takuuvarmasti ruskeaa!Ruskean kastikkeen valmistus – varo virhettä, joka tekee soosista paakkuista!Suomen suosituin arkiruoka – tämä jokaisen pitäisi osata valmistaa!
RuoanlaittoRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • Eilen09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta