Paras ja helpoin tapa valmistaa ruskea kastike – oletko sinäkin tehnyt sen väärässä järjestyksessä?
Ruskea kastike on suomalainen klassikko, joka maistuu niin lihapullien kuin paistetun jauhelihankin kaverina. Takuuvarma tapa saada kastikkeesta aina täydellisen ruskeaa ja tasaista on vaihtaa kokonaan valmistusjärjestys. Katso videolta helpot ohjeet ruskean kastikkeen valmistamiseen.
Suurin osa ruskean kastikkeen valmistusohjeista lähtee liikkeelle voin sulattamisella kattilassa tai pannulla. Sulaneen voin sekaan heitetään vehnäjauhot ruskistumaan ja lopuksi vispataan mukaan neste.
Kastike onnistuu toki tälläkin tavalla, kunhan muistaa vain lisätä nesteen lämpimänä voi-jauhoseoksen joukkoon ja sekoittaa kastiketta tasaiseen tahtiin. Jos nesteen lisää kylmänä ja vispaus unohtuu, niin soosista tulee helposti paakkuista.
Lisää sittenkin jauhot ennen voita
Jos kuitenkin haluat ruskeasta kastikkeesta takuuvarmasti ruskeaa ja tasaista ilman paakkuja, kannattaa valmistusjärjestystä vaihtaa kokonaan. Paras lopputulos nimittäin syntyy, kun paahdat kattilassa ensin vehnäjauhoja, ja kun jauhojen väri alkaa muuttua valkoisesta vaalean rusehtavaksi, lisäät voin.
Tämän jälkeen paahtuneet jauhot ja voi sekoitetaan ja lopuksi lisätään lämmin tai kuuma vesi pikku hiljaa, koko ajan vispaten.
Ruskea kastike – helppo ohje
½ dl vehnäjauhoja
35 g voita
½ l lihalientä
½ tl mustapippuria
1. Kuumenna kattila keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoittele.
2. Kun vehnäjauhot alkavat paahtua ja saada hieman väriä, lisää voi. Sulata voi ja jatka sekoittamista.
3. Kun voi-jauhoseos on ruskistunut, lisää lämmintä lihalientä hiljalleen kattilaan koko ajan sekoittaen.
4. Suurusta kastiketta kasaan koko ajan sekoittaen. Kun kastike on suurustunut, mausta halutessasi vielä rouhitulla mustapippurilla.
5. Nauti ruskea kastike esimerkiksi lihapullien kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka