Osaatko sinä tehdä tämän klassikkokastikkeen? Hans Välimäki varoittaa valmistusmokasta: "Ei missään nimessä saa..."

Hollandaisekastike valmistuu helposti – Hans Välimäki kertoo, mihin mokaan ei kannata sortua 2:52 Hollandaisekastike valmistuu helposti – Hans Välimäki kertoo, mihin mokaan ei kannata sortua

MTV:n Viiden jälkeen ohjelma vieraili keittiömestari Hans Välimäen perheen mökillä  ja sai kokilta parhaat vinkit kesäherkkujen valmistamiseen. Näin teet täydellisen hollandaisekastikkeen helposti!

Hollandaisekastike on klassikko, joka maistuu erityisesti kevään parsojen ja kesän varhaisperunoiden kaverina. Keittiömestari Hans Välimäki kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että moni suomalainen pelkää turhaan hollandaisen valmistamista. Tärkeintä kokin mukaan on se, että kastikkeen tekemiseen malttaa keskittyä.

– Ihmiset pelkäävät tätä vähän syyttä suotta. Tärkein elementti on se, ettei lopeta vatkaamista, Välimäki totesi. 

– Isoin moka hollandaisekastikkeen kanssa on se, että lähtee hätäilemään. Sitä (kattilaa) pitää nostella vähän pois liedeltä ja kastiketta pitää koko ajan hämmentää, kokki jatkoi ohjelmassa samalla kastiketta vesihauteessa kypsentäen.

"Ei missään nimessä saa lopettaa vatkaamista"

Välimäen mukaan kastikkeen kypsymisen tunnistaa siitä, kun sen kuplat alkavat olla tiheitä.

– Tässä vaiheessa ei missään nimessä saa lopettaa vatkaamista, vaikka tuntuisi, että se on turhaa. 

Välimäki muistuttaa myös oleellisista seikoista hollandaisekastikkeeseen käytettävän voin kanssa. 

– Heraa ei käytetä tähän, Välimäki demonstroi.

– Voi ei saa olla missään nimesssä kuumaa. Sulatessa se voi olla kuumaa, mutta sitten sen pitää jäähtyä. Huoneenlämpöinen on paras.

Miksi hera kannattaa erotella voista ennen kuin voin lisää hollandaiseen? Millä hollandaisekastike maustetaan? Katso videolta Hans Välimäen vinkit.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.