Onnistuu jopa mikrossa – poimi vinkit pähkinöiden paahtamiseen

mantelipannu

Pähkinät ovat terveellisiä ja maukkaita, ja niiden maku vain paranee paahdettaessa. Pähkinöitä voi paahtaa monella tapaa – poimi parhaat vinkit onnistuneeseen lopputulokseen. 

Pähkinät ovat herkullinen ja täyttävä välipala. Paahdetut pähkinät ovat hyvä lisä salaatteihin tai jogurtin sekaan, mutta ne toimivat hyvin myös monissa lämpimissä ruoissa. Pähkinöiden paahtaminen syventää niiden makua ja lisää rakennetta. 

Nopeasti mikrossa

Levitä kerros pähkinöitä mikron kestävälle alustalle. Kypsennä niitä minuutin välein täydellä teholla, kunnes pähkinät ovat pinnaltaan rapeita, paahdetun makuisia ja tuoksuvia. Paahtoaika vaihtelee pähkinän mukaan. Mikrossa valmistettaessa pähkinöihin ei saada kauniin ruskeaa pintaa, mutta mikrotus on nopea valmistustapa kiireiselle.

Varmasti pannulla

Kuumenna iso paistinpannu keskilämmöllä, ja lisää pähkinät kun pannu on tarpeeksi kuuma. Lisää pähkinöitä pannulle vain sen verran, että ne mahtuvat hyvin paahtumaan. Älä lisää öljyä, sillä pähkinät sisältävät rasvaa tarpeeksi jo omasta takaa. Sekoita pähkinöitä useaan otteeseen lastalla, ja paahda kunnes ne ovat kullanruskeita ja tuoksuvat hyviltä. Poista levyltä ja jatka paistamista hetki jälkilämmöllä.

Isoja eriä uunissa

Suuria määriä paahdettaessa uuni on erinomainen valinta. Levitä pähkinät yhdeksi kerrokseksi pellille leivinpaperin päälle. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paahtoaika vaihtelee pähkinöiden mukaan, mutta jos käytät pähkinäsekoitusta, 15–20 minuuttia riittää varmasti. Sekoita pähkinöitä paahtamisen puolivälissä, jolloin varmistat niiden tasaisen paahtumisen.

Kuoriminen

Jos olet paahtanut pähkinät kuorineen, anna niiden yksinkertaisesti jäähtyä muutaman minuutin ajan, ja siirrä keittiöpyyhkeen päälle. Hiero pähkinöitä voimakkaasti pyyhkeellä, jolloin kuoret irtoavat helposti. Älä ole huolissasi, jos aivan kaikki kuoret eivät irtoa. Kuoret eivät vaikuta pähkinöiden käyttöön millään tavalla.

Paahtoajat

Manteli 7-10 minuuttia
Hasselpähkinä 12–15 minuuttia
Saksanpähkinä 10–15 minuuttia
Kastanja 25 minuuttia
Pekaanipähkinä 10–15 minuuttia

Paahdetut pähkinät säilyvät jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa 1–2 viikkoa.

Lähteet: thekitchn.com, food.unl.edu

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja