Kahvi kuumana vai kylmänä? Tutkimus selvitti, kumpi on terveellisempi vaihtoehto

kahvi kylmä kahvi cappuccino
Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin lämpötilan vaikutuksia kahvin terveyhyödyille. Shtterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan kuuma kahvi sisältää kylmää enemmän aktiivisia antioksidantteja, mutta trendikkäällä kylmällä kahvilla on myös omat hyvät puolensa.

Kahvilla on tunnetusti lukuisia terveyshyötyjä, mutta tiesitkö, että kahvin lämpötilalla on vaikutusta siihen, kuinka terveellinen tapa kahvin juominen loppupeleissä oikein on.

Sydän kiittää kuumasta kahvista

Philadelphialaisessa Thomas Jefferson -yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan kahvi kannattaa nauttia mieluummin kuumana, jos haluat siitä kaikki mahdolliset terveyshyödyt irti. 

Sciense Reports -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa verrattiin kuumien ja kylmien kahvijuomien happamuutta ja antioksidanttien aktiivisuutta. Muun muassa sydämen terveyden kannalta tärkeiden antioksidanttien todettiin olevan aktiivisempia kuumassa kahvissa.

Videolla esitellään näppärä Moccamaster-vinkki. Artikkeli jatkuu videon alla. 

0:43

– Kohtuudella nautittuna kahvi voi olla hyväksi sinulle. Löysimme, että antioksidanttikapasiteetti on parempi kuumassa juomassa, apulaisprofessori Megan Fuller kertoo.

Kylmän kahvin edut liittyvät makuun

Vaikka kahvijuomat erosivat toisistaan antioksidanttien osalta, sekä kylmän että kuuman kahvin happamuus oli tutkimuksen mukaan melko samanlainen. Tulos on merkittävä, sillä kylmäuutettua kahvia on aiemmin pidetty vähemmän happamana ja näin ollen paremmin herkkävatsaisille sopivampana juomana.

Yhdessä asiassa tutkijat havaitsivat kylmän kahvin päihittävän kuuman version. Tutkijoiden mukaan monet ihmiset nimittäin pitävät kylmää kahvia maukkaampana kuin kuumaa. Tämän vuoksi kylmään kahviin saattaa tulla lisättyä vähemmän maitoa ja sokeria.

Vaikka tutkimuksessa saatiin selkeitä näyttöjä lämpötilan vaikutuksesta kahvin terveellisyyteen, tutkijoiden mukaan lisätutkimuksia tarvitaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja