Suomalainen juustoseura Juustopöytä ry kertoo, miten fetajuusto ja salaattijuustot todellisuudessa eroavat toisistaan.
Liemessä-ruokabloggaaja Jenni Häyrinen julisti helmikuun neljännen päivän kansalliseksi uunifetapastapäiväksi. Kyse on päivästä, jolloin hittiresepti julkaistiin ensimmäisen kerran Jennin Liemessä-ruokablogissa. Päivän tarkoituksena on saada koko Suomi kokkaamaan yhdessä uunifetapastaa ja ratkaista kotikokkien ikuisuuskysymys “mitä tänään syötäisiin” ainakin yhdeksi päiväksi.
Katso resepti: Uunifetapasta
Jenni kertoi aiemmin MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolle, että uunifetapastassa ei tulisi missään nimessä käyttää salaattijuustoa, vaan aitoa fetaa. Mutta mitä eroa kreikkalaisella fetajuustolla ja salaattijuustolla todella on? Vastaus selviää Juustopöytä ry:n sivustolta.
Miten fetajuusto eroaa salaattijuustosta?
Kreikkalainen, pääsääntöisesti lampaanmaidosta valmistettava fetajuusto alkuperäsuojattiin vuonna 2002. Sitä ennen missä tahansa valmistettua valkoista tuorejuustoa voitiin kutsua fetaksi. Euroopan Unionin asettaman viiden siirtymävuoden jälkeen, vuodesta 2007 lähtien fetaa on saanut valmistaa vain Kreikassa ja sen valmistukseen saa käyttää ainoastaan lampaan ja vuohen maitoa.
