Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Onko feta oikeasti parempaa ja laadukkaampaa kuin halpa salaattijuusto? Tässä niiden todellinen ero

Fetaa käytetään esimerkiksi kreikkalaisessa salaatissa.
Fetaa käytetään esimerkiksi kreikkalaisessa salaatissa.Shutterstock
Julkaistu 04.02.2020 12:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalainen juustoseura Juustopöytä ry kertoo, miten fetajuusto ja salaattijuustot todellisuudessa eroavat toisistaan. 

Liemessä-ruokabloggaaja Jenni Häyrinen julisti helmikuun neljännen päivän kansalliseksi uunifetapastapäiväksi. Kyse on päivästä, jolloin hittiresepti julkaistiin ensimmäisen kerran Jennin Liemessä-ruokablogissa. Päivän tarkoituksena on saada koko Suomi kokkaamaan yhdessä uunifetapastaa ja ratkaista kotikokkien ikuisuuskysymys “mitä tänään syötäisiin” ainakin yhdeksi päiväksi.  

Katso resepti: Uunifetapasta

Jenni kertoi aiemmin MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolle, että uunifetapastassa ei tulisi missään nimessä käyttää salaattijuustoa, vaan aitoa fetaa. Mutta mitä eroa kreikkalaisella fetajuustolla ja salaattijuustolla todella on? Vastaus selviää Juustopöytä ry:n sivustolta. 

Miten fetajuusto eroaa salaattijuustosta?

Kreikkalainen, pääsääntöisesti lampaanmaidosta valmistettava fetajuusto alkuperäsuojattiin vuonna 2002. Sitä ennen missä tahansa valmistettua valkoista tuorejuustoa voitiin kutsua fetaksi. Euroopan Unionin asettaman viiden siirtymävuoden jälkeen, vuodesta 2007 lähtien fetaa on saanut valmistaa vain Kreikassa ja sen valmistukseen saa käyttää ainoastaan lampaan ja vuohen maitoa.

"Alkuperäinen nimisuojattu feta valmistetaan lampaanmaidosta. Siihen voidaan lisätä valmistuksen aikana vuohenmaitoa, muttei lehmänmaitoa. Salaattijuustoa on puolestaan helppo valmistaa kotonakin, joten valmistusreseptejä on yhtä monia kuin tekijöitä."

Alkuperäsuojauksen vuoksi muualla kuin Kreikassa valmistettua fetaa vastaavaa juustoa kutsutaan nykyisin salaattijuustoksi. Salaattijuustossa ei välttämättä käytetä lampaanmaitoa.

Aidossa fetajuustossa on monen mielestä parempi maku, johon vaikuttaa lampaiden syömä ravinto. Lampaat nauttivat Kreikassa esimerkiksi paljon villiyrttejä, kuten meiramia, timjamia ja rosmariinia. Fetan rasvapitoisuus on tavallisesti 45 prosenttia kuiva-aineista, salaattijuustoissa rasvapitoisuus voi vaihdella suurestikin. Kaupasta et löydä kevyt-fetaa, mutta kevytversioita salaattijuustoista löytyy useita. 

Lue myös: Jenni antaa yhdelle raaka-aineelle täystyrmäyksen uunifetapastassa: "Ei missään nimessä tulisi käyttää"

Lähde: Juustopöytä ry

Testaa myös Hellapoliisin lämmin halloumisalaatti:

0:49Lämmin halloumisalaatti – testaa Katin helppo resepti!

Lisää aiheesta:

Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"Testasimme Jennin kahden ainesosan "pikajuuston" – hämmentävän hyvä lopputulosOnko feta oikeasti parempaa kuin salaattijuusto? Tässä tuotteiden todellinen eroOnko fetalla ja halvalla salaattijuustolla todellisuudessa mitään eroa? Uunifetapastapäivä nostaa esiin oleellisen kysymyksenJenni antaa yhdelle raaka-aineelle täystyrmäyksen uunifetapastassa: "Ei missään nimessä tulisi käyttää"Pieni yksityiskohta pakkauksessa paljastaa, onko suosikkijuustosi aitoa – oletko huomannut?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • 13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!