Onko feta oikeasti parempaa ja laadukkaampaa kuin halpa salaattijuusto? Tässä niiden todellinen ero

Kreikkalainen salaatti feta oliivit
Fetaa käytetään esimerkiksi kreikkalaisessa salaatissa. Shutterstock

Suomalainen juustoseura Juustopöytä ry kertoo, miten fetajuusto ja salaattijuustot todellisuudessa eroavat toisistaan. 

Liemessä-ruokabloggaaja Jenni Häyrinen julisti helmikuun neljännen päivän kansalliseksi uunifetapastapäiväksi. Kyse on päivästä, jolloin hittiresepti julkaistiin ensimmäisen kerran Jennin Liemessä-ruokablogissa. Päivän tarkoituksena on saada koko Suomi kokkaamaan yhdessä uunifetapastaa ja ratkaista kotikokkien ikuisuuskysymys “mitä tänään syötäisiin” ainakin yhdeksi päiväksi.  

Katso resepti: Uunifetapasta

Jenni kertoi aiemmin MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolle, että uunifetapastassa ei tulisi missään nimessä käyttää salaattijuustoa, vaan aitoa fetaa. Mutta mitä eroa kreikkalaisella fetajuustolla ja salaattijuustolla todella on? Vastaus selviää Juustopöytä ry:n sivustolta. 

Miten fetajuusto eroaa salaattijuustosta?

Kreikkalainen, pääsääntöisesti lampaanmaidosta valmistettava fetajuusto alkuperäsuojattiin vuonna 2002. Sitä ennen missä tahansa valmistettua valkoista tuorejuustoa voitiin kutsua fetaksi. Euroopan Unionin asettaman viiden siirtymävuoden jälkeen, vuodesta 2007 lähtien fetaa on saanut valmistaa vain Kreikassa ja sen valmistukseen saa käyttää ainoastaan lampaan ja vuohen maitoa.

"Alkuperäinen nimisuojattu feta valmistetaan lampaanmaidosta. Siihen voidaan lisätä valmistuksen aikana vuohenmaitoa, muttei lehmänmaitoa. Salaattijuustoa on puolestaan helppo valmistaa kotonakin, joten valmistusreseptejä on yhtä monia kuin tekijöitä."

Alkuperäsuojauksen vuoksi muualla kuin Kreikassa valmistettua fetaa vastaavaa juustoa kutsutaan nykyisin salaattijuustoksi. Salaattijuustossa ei välttämättä käytetä lampaanmaitoa.

Aidossa fetajuustossa on monen mielestä parempi maku, johon vaikuttaa lampaiden syömä ravinto. Lampaat nauttivat Kreikassa esimerkiksi paljon villiyrttejä, kuten meiramia, timjamia ja rosmariinia. Fetan rasvapitoisuus on tavallisesti 45 prosenttia kuiva-aineista, salaattijuustoissa rasvapitoisuus voi vaihdella suurestikin. Kaupasta et löydä kevyt-fetaa, mutta kevytversioita salaattijuustoista löytyy useita. 

Testaa myös Hellapoliisin lämmin halloumisalaatti:

0:49

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja