Omistatko airfryer-keittimen? Älä missään nimessä tee näitä virheitä, kun valmistat ruokaa

0:29 Mistä McDonald'sin ranskalaiset tehdään?

Airfryer-keittimellä saa valmistettua kätevästi ruokaa, kun pitää mielessä muutaman ohjenuoran. 

Videolla: Mistä McDonald'sin ranskalaiset tehdään?

Airfryer, joka tunnetaan myös nimellä ilmafriteerauskeitin tai kiertoilmakypsennin, löytyy yhä useamman suomalaisen kotikeittiöstä. Airfryerit olivat yksi menneen joulun hittilahjoista.

Kerroimme joulukuussa Kuluttaja-lehden testistä, jossa selvisi parhaat airfryer-keittimet. Lehden  testissä havaittiin, että laitteissa on isoja eroja. Kaikki eivät suinkaan paista ranskiksia rapeiksi, vaan saattavat jättää osan raaoiksi. Myös kypsennysnopeudessa havaittiin eroja: ranskisten paistoaika vaihteli vartista peräti 45 minuuttiin. 

Jos omistat airfryerin, on hyvä tietää muutama laitteen toimintaperiaate ja kikka, joiden avulla saat valmistettua mahdollisimman hyvää ruokaa. Insider-ruokasivustolla listattiin virheitä, joita ei kannata tehdä airfryer-keittimen kanssa. 

Älä laita liikaa ruokaa airfryeriin kerrallaan

Keittimiä on eri kokoisia ja erityisesti pienempiin malleihin ei yksinkertaisesti mahdu kerrallaan pussillista ranskanperunoita. Jos airfryer on liian täynnä, se ei toimi toivotulla tavalla, sillä ilma ei pääse kiertämään keittimessä. Rapeiden ranskalaisten sijaat saat muhjuista perunaa.  

Älä laita ruokaa “kosteana” sisään

Jos haluat rapean lopputuloksen ja haluat välttää kostuneen ruoan, taputtele ruoan pinta kuivaksi esimerkiksi talouspaperilla ennen aifryer-keittimeen laittoa. Kuiva pinta ruskistuu ja rapeutuu nopeammin. Tämä sääntö pätee muun muassa lihaan ja joihinkin kasviksiin.

Älä jätä laitetta puhdistamatta

Airfryerin ”sisäkattila” tulisi puhdistaa jokaisen käytön jälkeen, laitteen mallista riippuen joko käsin tai tiskikoneessa. Jos jätät koneen puhdistamatta, sinne jäävät rasvat, ruoantähteet ja aromit voivat pahimmassa tapauksessa pilata seuraavan ruokasi.

Älä unohda esilämmitystä

Airfryer-keittimeen ei voi laittaa ruokaa heti, kun isket töpselin seinään, vaan se täytyy uunin lailla esilämmittää. Esilämmmittäminen vie vain muutaman minuutin ja varmistaa, että ruokasi kypsyy tasaisesti.

Älä käytä vain friteeraamiseen

Muista, että airfryer on paljon muutakin kuin ilmafriteerauskeitin. Voit käyttää sitä pikauunin tapaan tai käyttää sitä ruoan uudelleenlämmittämiseen. Esimerkiksi edellispäivän pizzapaloista tulee kuin uusia airfryerissa! Muista, että airfryeria voi hyödyntää myös leivonnassa uunin tapaan.

Älä unohda öljyä kokonaan

Vaikka kyseessä onkin ilmafriteerauskeitin, voi laitteeseen silloin tällöin lorauttaa pienen määrän öljyä varmistaakseen rapean lopputuoksen. Tee- tai ruokalusikallinen öljyä toimii hyvin.

Lähde: Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja