Olutasiantuntija vinkkaa: Tällaisten ruokien kanssa oluita kannattaa maistella – kokeilemisen arvoinen makupari on todellinen yllättäjä!

olut maistelu lasit
Shutterstock

Erilaisten oluiden maistelu on paitsi hauskaa, myös opettavaista. Olutasiantuntija paljastaa nyt joukon vinkkejä, joilla pääset hyvin alkuun. 

Videolla Anikó Lehtinen näyttää, kuinka olut kaadetaan lasiin oikein. 

Olutasiantuntija Anikó Lehtisen mukaan erilaisiin oluisiin tutustuminen on varsin helppoa. Liikkeelle pääsee niinkin helposti, kuin hakemalla kaupasta erilaisia oluita ja rasvaa sisältäviä elintarvikkeita, kuten juustoja ja makkaroita.

Rasva on ainesosa, joka pyöristää aromeita ja helpottaa näin ollen erilaisten oluiden makuihin tutustumista. 

– Kun erilaisia oluita maistellaan yhdessä rasvaisten ruokien kanssa, ruokien sisältämä rasva keventää todella hyvin polkua oluen luo, Lehtinen selittää ja lisää, että kitkerä olut saattaa muuttaa makuaan hyvinkin paljon, kun sen yhdistää ruoan kanssa.

Vaikka oluita on perinteisesti totuttu nauttimaan suolaisten ruokien kanssa, Lehtinen kannustaa kokeilemaan oluita myös maitosuklaan tai vaikkapa kermatoffeen kanssa. Saatat yllättyä, kuinka paljon nämä rasvaa sisältävät makeat herkut muuttavat oluen makua.

– Kun oluita lähtee maistelemaan, ei tarvitse miettiä niin paljoa, mikä olut sopii minkäkin ruoan kanssa. Kunhan ostaa suolaa ja rasvaa sisältäviä tuotteita, makkaraa, juustoa, suklaata, ja erilaisia oluita Siinä oppii parhaiten, Lehtinen kannustaa.

"Olutta pitää heilutella kuin pientä vauvaa"

Oluen ja viinimaistelussa on paljon samaa, mutta joitain eroavaisuuksiakin löytyy. Kun olutta lähdetään maistelemaan, viinistä poiketen oluesta arvioidaan myös oluen sameus ja vaahto. Kun olutta on katseltu riittävästi, on haistelun aika.

– Olutta voi myös pyöritellä myös lasissa, mutta toisin kuin viiniä, jota voi pyöritellä kuin linkoa, olutta pitää heilutella kuin pientä vauvaa sen sisältämän hiilidioksidin vuoksi, Lehtinen neuvoo.

Oluen heiluttelu rikkoo nesteen pintajännityksen, jonka ansiosta oluen armot pääsevät paremmin esille. Haistelun jälkeen päästään vihdoin maistamaan.

– Maistelu on se, missä oluen ja viinin maistelu eroavat eniten. Olutta ei ole tarkoitus sylkeä pois, vaan olut on tarkoitus nauttia niin, että se nielaistaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.